Kippensoep is een lichte soep met op basis van kippenbouillon met kippenvlees en groenten waarmee je goed kan combineren.
Door er wat rode peper en kokosmelk aan toe te voegen kun je er een Oosters tintje aan geven. Er bestaan veel verschillende recepten voor kippensoep. Kippensoep is lekker vooraf maar kan ook als lunchgerecht gegeten worden met wat brood er bij. Kippensoep wordt al eeuwen gebruikt als verlichting bij griep en verkoudheid.
Kip, kipfilet of kippendijen?
Je kunt kippenvlees op alle manieren voor de soep gebruiken. Kipfilet geeft over het algemeen wat minder smaak aan de soep dan kippenvlees van een kippenbouten, hele gebraden of gekookte soepkip of kippendijen. Maar kipfilet is wel makkelijk en snel klaar.
Recepten
#1 Snelle kippensoep
Soort gerecht: Soep
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 2
Ingrediënten
- 300 g kipfilet
- 300 g soepgroenten (wortel, bleekselderij, prei, venkel). Tip: je kan ook een kant en klaar mosselsoepgroenten pakket nemen
- 2 kippenbouillonblokjes of pot bouillon
- 4 el verse kruiden (peterselie, maggiplant, bladselderij)
- 150 g dunne vermicelli of mie
- zout, peper
Bereiding
- Breng 1,5 liter water met aan de kook met de bouillonblokjes.
- Voeg 300 g kipfilet gesneden en 300 g soepgroenten (wortel, bleekselderij, prei in stukjes gesneden) toe en kook de soep ongeveer 10 minuten tot de kip en groenten gaar zijn.
- Roer de vermicelli of mie erdoor en kook de soep nog 3 min.
- Voeg peper en zout naar smaak toe en voeg de fijngesneden kruiden (peterselie, maggiplant, bladselderij) toe.
#2 Hollandse kippensoep
Soort gerecht: Soep
Bereidingstijd: 2 uur 15 min
Aantal personen: 4-6
Ingrediënten
- 2 kippenbouten
- 2 kippenbouillonblokjes of pot bouillon
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei, in ringen
- 4 wortelen, in stukjes
- 1 kruidenbuiltje (of 2 takjes tijm, foelie, laurierblaadje)
- 1 el zwarte peperkorrels, gekneusd
- 3 el gesneden bladselderij
- 2 el gesneden peterselie
- 50 fijne vermicelli of mie
- peper, zout
- citroensap
Bereiding
- Doe de kippenbouten met 1,5 liter water in de pan. Voeg de bouillonblokjes toe, de helft van de ui, prei en wortel, de gekneusde peperkorrels, het kruidenbuiltje of de losse kruiden en wat takjes bladselderij en peterselie.
- Breng het aan de kook, schep eventueel schuim van de soep. Laat het zo’n twee uur zachtjes trekken op zeer laag vuur.
- Haal de kippenbouten uit de soep en haal het vlees er af en snijd het in kleine stukjes. Schenk de bouillon door een zeef of schone theedoek. Voeg de gezeefde bouillon en kippenvlees weer samen.
- Doe de rest van de preiringen, fijngesneden ui en plakjes wortel erbij en de rest van de selderij en peterselie. Laat nog 10-15 minuten zachtjes koken. Voeg na 5 minuten de vermicelli of mie toe en laat nog even meekoken.
- Breng op smaak met peper, zout en citroensap.
#3 Pittige kippensoep
Soort gerecht: Soep
Bereidingstijd: 20 minuten
4 personen
Ingrediënten
- 300 g kippendijen (zonder bot) of kipfilet, in blokjes
- 2 el olie
- 2 kippenbouillonblokken
- 250 g champignons, in plakjes
- 1 stengel citroengras in stukken
- rode peper, ontdaan van zaad in ringetjes gesneden
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gemberwortel, geraspt
- pakje kokosmelk
- verse basilicum
- peper en zout
Bereiding
- Verhit de olie in een ruime pan en bak daarin de blokjes kippenvlees snel gaar.
- Voeg het citroengras, de peper, knoflook, gember en champignons toe en bak even mee.
- Giet een liter water hierbij en verkruimel er twee bouillontabletten over.
- Voeg wat de kokosmelk toe en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg voor het opdienen de basilicum toe.