Lekker glutenvrij eten, het kan…

Als je overgevoelig bent voor gluten, kan je behoorlijk beperkt worden in wat je wel en niet kan eten. Gelukkig komen er steeds meer smakelijke glutenvrije producten te koop, zodat je ook glutenvrij lekker kan eten.

Gluten, wat zijn dat ook weer?

Gluten zijn een soort eiwitten die van nature voorkomen in granen zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten werken als een soort lijm en zorgen ervoor dat deeg tijdens het kneden stevig en elastisch blijft.

Wat is het probleem met gluten?

Voor de meeste mensen zijn gluten geen probleem. Maar een groep mensen reageert overgevoelig op gluten. Je lichaam maakt dan teveel antistoffen aan waardoor het slijmvlies van de darmwand beschadigd raakt. Door glutenvrij te eten herstelt de darmwand zich en verdwijnen de klachten.

Bepaalde klachten zoals een opgezette buik, buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, verstopping worden ook wel in verband gebracht met overgevoeligheid voor gluten. Een arts kan uitsluiting geven of dat het geval is.

Kan glutenvrij lekker zijn?

Ja, zeker.

Glutenvrije producten uit de supermarkt kunnen nog wel eens droog en kruimelig zijn maar als je een goede bakker kan vinden, die zich heeft toegelegd glutenvrije producten, kun je daar je glutenvrij brood kopen en andere producten zoals koekjes en cake. Je zult dan zeker lekker kunnen eten en nauwelijks verschil proeven. Heb je niet zo’n bakker in de buurt, dan kan je die smakelijke glutenvrije producten ook online bestellen. Je krijgt ze dan netjes thuis bezorgd.

Om glutenvrij te eten heb je een paar keuzes:

 • Je kan kiezen voor producten van tarwemeel dat glutenvrij gemaakt is.

  Om graanproducten glutenvrij te maken, wordt het een aantal keer gewassen. Hierna is het glutenvrij. Om de eigenschappen van gluten na te bootsen wordt er aan het meel naar verhouding meer (andere) eiwitten en zetmeel toegevoegd. Het nadeel hiervan is dat producten van glutenvrij tarwemeel vaak overbewerkt zijn en vol suiker en ander kunstmatige voedingsmiddelen zitten, om het toch maar smakelijk te maken. Bovendien kunnen deze producten nog steeds resten van gluten bevatten.

 • Je kan er ook voor kiezen om tarwemeel te vervangen en ingrediënten te gebruiken die van nature glutenvrij zijn. zoals bijvoorbeeld:

  • amandelmeel
  • havermeel
  • sojameel
  • tapioca meel
  • maismeel
  • boekweitmeel
  • rijstmeel

Je kan ook zelf aan de slag gaan met glutenvrije producten en zelf proberen om glutenvrije recepten te bereiden. Het internet staat er vol mee.

Wat kan je wel en niet eten bij een glutenvrij dieet?

Gluten vind je in veel producten en niet alleen in brood. Behalve in brood, vind je gluten bijvoorbeeld in koekjes, cake, muffins, croissants, gebak, pizza, pasta, vermicelli, paneermeel, crackers, beschuit, couscous, griesmeel, bulgur, muesli. Daarnaast is het nodig om bij samengestelde producten altijd op het etiket te kijken of er granen met gluten gebruikt zijn.

Gelukkig zijn er genoeg voedingsmiddelen waarbij je je helemaal niet druk hoeft te maken om gluten, zoals aardappelen, groenten, fruit, zuivel, vlees, vis, eieren, rijst, zaden, pitten, noten en peulvruchten.