speculaaskruiden recept

Koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen.

Koekkruiden zijn een mix van kruidige specerijen. Koekkruiden geven koekjes en speculaas hun smaak. Maar koekkruiden kan je ook gebruiken als je en kruidcake wilt maken of een appel-, peren- of andere soort crumble. Koekkruiden worden ook wel gebruikt om stoofvlees op smaak te brengen. Koekkruiden en speculaaskruiden zijn hetzelfde.

Koekkruiden naar je eigen smaak

Je kan koekkruiden kant en klaar kopen maar zelf mengen van kruiden heeft voordelen. Door kruiden zelf te mixen, kun je zelf bepalen hoe mild of pittig, zoet of gekruid je het wilt hebben. De koekkruidenmengsels die je zelf maakt, kan je afgesloten in een potje bewaren.

Belangrijke ingrediënten voor koekkruiden

Belangrijke ingrediënten voor een zelfgemaakte koekkruidenmix zijn:

Kaneel, anijspoeder, gember, kruidnagelpoeder, peper, koriander, kardamom en nootmuskaat.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 30 gram kaneel
  • 10 gram nootmuskaat
  • 10 gram kruidnagelpoeder
  • 5 gram korianderpoeder
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram anijspoeder

Meng de kruiden door elkaar en bewaar ze in een afgesloten potje

Milde koekkruiden

Wil je koekkruiden met een mildere smaak dan kan je de nootmuskaat en de peper weglaten. Door toevoegen van gemberpoeder krijgt het een lekkere zoetige smaak

  • 20 gram kaneel
  • 5 gram gemalen kruidnagel
  • 5 gram gemalen foelie
  • 2 gram gemberpoeder
  • 1 gram kardemom

Scherpere koekkruiden

Door wat meer peper, kaneel en gemberpoeder te gebruiken, krijg je extra spicy koekkruiden

  • 30 gram kaneel
  • 5 gram gemalen kruidnagel
  • 6gram witte peper
  • 6 gram gemberpoeder
  • 1 gram kardemom

Natuurlijk kun je experimenteren tot je je favoriete smaak hebt gevonden.