Speculaaskruiden of koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen.
Maar door het zelf te mengen kun je zelf bepalen hoe mild of pittig, zoet of gekruid je het wilt hebben.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
30 gram kaneel
10 gram nootmuskaat
10 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen korianderzaad
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
Meng de kruiden door elkaar en bewaar ze in een afgesloten potje
Milde speculaaskruiden
Wil je speculaaskruiden met een mildere smaak dan kan je de nootmuskaat en de peper weglaten. Door toevoegen van gemberpoeder krijgt het een lekkere zoetige smaak
20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom
Scherpere speculaaskruiden
30 gram kaneel
5 gram gemalen nootmuskaat
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram witte peper
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom
Natuurlijk kun je experimenteren tot je je favoriete smaak hebt gevonden.
Waar gebruik je het voor?
Je kunt speculaaskruiden gebruiken voor speculaas en andere koek en gebak en voor pepernoten. Ze worden ook wel gebruikt in stoofvleesgerechten.