Categorieën
Internationale gerechten Soepen

Pindasoep en roti, recepten uit de Surinaamse keuken

Meng de Creoolse en Hindoestaanse keuken met een snufje Chinees en Afrikaans, garneer het geheel met een toefje Javaans en je hebt de kleurrijke, spannende Surinaamse keuken.

Moksie alesie, Pinda bravoe, Bojo met kokos en cassave, Losie doksie… de keuken van Swietie Sranang is een smeltkroes van de beste gerechten uit de hele wereld. Voor een complete Surinaamse maaltijd moet je de tijd nemen, want het is best een bewerkelijke keuken. Geen liflafjes, maar meerdere gerechten bij elkaar die bereid worden met een groot aantal kruiden, specerijen, gepekelde producten en andere ingrediënten. Surinamers zijn ware kunstenaars in de dosering daarvan en koken op gevoel. Altijd extra, zodat familie en onverwachte gasten kunnen aanschuiven. En minstens twee keer per dag een warme maaltijd, vaak drie keer want ook het ontbijt is vaak warm, met roti of rijst.

Bij een Surinaamse maaltijd gaat het er informeel aan toe. De warme maaltijd hoeft niet persé op zijn Hollands om zes uur op tafel te staan. Gerechten vallen niet onder de noemer ‘voor- of nagerecht’; snacks en lekkernijen worden meestal tussendoor gegeten. Dat was al zo voordat ‘grazing’ (allerlei hapjes eten eten wanneer je maar trek hebt) een trend werd in Europa. Lekker eten en genieten staat centraal en in de Surinaamse keuken betekent dat kwaliteit maar ook kwantiteit. Niet voor niets geldt voor Surinamers wat lekker eten betreft de uitdrukking ‘Als de maag vol is, is het hart gelukkig’. Met de exotische geuren uit de keuken van onze Surinaamse huisbaas S. waanden mijn huisgenoot en ik ons jarenlang in Paramaribo. En tijdens de dagenlange bruiloftsfeesten waarvoor we werden uitgenodigd keken we verbijsterd naar de enorme hoeveelheden Roti, Pom, Herie herie, Pasteien, Petjil en zoete lekkernijen.

Wat drink je bij Surinaamse gerechten?

Populaire dranken zijn Orgeade, dat smaakt naar vloeibare marsepein; het non-alcoholische Gemberbier surinamflavour.blogspot.com, de zachtroze kokosdrank Dawet of het lokaal gebrouwde Parbobier en Sopi (sterke drank).

Pèpèsan van witwittie (Javaans gerecht)

  • 800 g witwittie (wijting), of een andere soort witvis
  • 1 bananenblad
  • 1 tl zout
  • 1 flinke ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 flinke kemirienootjes, geroosterd
  • 1 stengel sereh, in zeer kleine stukjes gesneden
  • 1 takje bladselderij, fijngesneden
  • 1 el limoensap
  • 1 el olijfolie

Maak de vissen schoon; doe dit op je eigen wijze. Haal in elk geval de ingewanden en de meeste schubben weg, maar je kunt dit ook in de winkel of aan de kraam laten doen. Dep het meeste water weg. Maak van alle andere ingrediënten een geurig papje in de vijzel. Wrijf de vissen er stevig mee in en vergeet de binnenkanten niet!

Wikkel de witwitties in bananenblad. Als je dat niet kunt krijgen kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Verhit de warmtebron: je kunt de visjes traditioneel roosteren boven houtskool (barbecue), of ze roosteren in de oven op grillstand.

Rooster de visjes in ongeveer een half uurtje gaar. Maak dan de verpakking aan de bovenkant open en rooster ze nog een kwartiertje na. Je kunt witwitties erg lekker combineren met rijst. Geef er amsoi of paksoi bij, geroerbakt.

Pom (een zeer oud, Creools gerecht)

  • 200 g gepekeld rundvlees (eventueel)
  • 1000 g kip, of 1000 g kippenpootjes
  • ½ tl nootmuskaat
  • peper en zout
  • 250 g roomboter
  • 3 uien, gensneden
  • 3 grote tomaten, in grove stukken gesneden
  • 4 bouillonblokjes (kip)
  • 3 dl water
  • 6 takjes peterselie, fijngehakt
  • 6 takjes bladselderij, fijngehakt
  • 1500 g tajer (geraspte tajerwortel, uit de diepvries)
  • het sap van 2 grote sinaasappels
  • het sap van 3 limoenen
  • 2-3 el suiker

Leg het gepekelde rundvlees (als je dat gebruikt) een paar uur in een kom met koud water om het wat te ontzouten. Daarna snijd je de kip in stukken en die wrijf je stevig in met een mengsel van nootmuskaat, peper en zout.

Snijd het gepekelde rundvlees in stukjes. Braad de kip in een braadpan met dikke bodem om en om aan, in 230 g van de roomboter. Voeg meteen daarna de uien, tomaten, bouillonblokjes, peterselie, selderij en het water toe (en het gepekelde rundvlees). Je laat alles nu rustig braden, zeg maar 10 minuten, op een matig hoog vuur. Vergeet niet ondertussen de oven voor te verwarmen op 175ºC.

Als de bouillonblokjes goed zijn opgelost, kan je verder gaan met het bereiden van de kip voor de pom. Je brengt de tajer op smaak met het sap van de sinaasappels en limoenen, de suiker en een grote schep jus van de kip. Schep de helft van het tajermengsel in een ovenschaal. Spreid dit mooi uit en verdeel de kipstukken erover.

De kip bedek je weer met de andere helft van de tajer – ook goed verdeeld. Nu schep je de rest van de kippenjus erover. Het stukje roomboter dat je over hebt, snijd je in schijfjes en die leg je over de pom. Zet de pom 1,5 uur in de oven. Als het goed is, is het kippenvlees van binnen prachtig goudgeel als je het opensnijdt.   

Bhoedjal gos

  • 4 el olijfolie
  • 1 flinke ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 groen madame Jeanette, in zeer dunne ringetjes, zonder de pitjes
  • ½ el kerrie, mild
  • ½ el kerrie, scherp
  • 450 g biefstuk (of ossenhaas of rib eye), in stukken gesneden
  • 1 (vlees)tomaat, in kleine stukjes gesneden
  • 1½ el bladselderij, fijngehakt
  • ½ tl zout

Verhit de olie in een grote braadpan met dikke bodem. Voeg de ui, het knoflook en de peper toe. Roer goed door tot de ui gaat kleuren. Je kunt er nu de twee soorten kerrie doorheen roeren. Zodra de geuren loskomen, kun je het vlees toevoegen. Leg de stukjes niet allemaal tegelijk in de pan, zodat de olie niet teveel afkoelt.

Roerbak de stukken vlees op een hoog vuur. Een of twee minuten is goed genoeg. Zet het vuur lager en voeg de tomaat toe en de selderij. Strooi het zout erover. Roer alles goed door. Als je het vlees niet door en door gaar wilt hebben is je gerecht nu klaar. Anders moet je het vlees nog een paar minuten laten doorwarmen.

Surinaamse pindasoep

  • 250 g kipfilet, in blokjes
  • 1 el zonnebloemolie
  • peper & zout
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 ui, in partjes
  • 1 rode peper, zonder zaad en in dunne ringetjes
  • 1 el kerrie massala
  • 3 el pindakaas
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 100 g kousenband of sperziebonen, gehalveerd
  • 25 g geroosterde pinda’s, gehakt

Verhit de olie in een grote braadpan en bak de kipstukken kort rondom. Bak knoflook, ui, peperringetjes en kerrie massala 3 minuten mee en breng op smaak met peper en zout. Roer de pindakaas en de bouillon erdoor en pureer de soep desgewenst.

Voeg de aardappelblokjes toe en breng de soep aan de kook, laat dit 15 minuten zacht koken. Voeg de paprika en kousenband of sperziebonen toe en kook die nog 10 minuten mee. Proef en breng op smaak met peper en zout. Strooi de geroosterde pinda’s voor het serveren over de soep. Lekker met roti of Turks brood.

Categorieën
Soepen

3x tomatensoep recepten van verse tomaten

Hollandse tomatensoep met balletjes
Verschroeide tomatensoep
Tomatensoep van pizzasaus

In verse tomatensoep gaan gaan in ieder geval véél tomaten, minstens een kilo. Wat kruiden, groenten zo en vers getrokken bouillon. 

Gek genoeg is de tomaat een relatieve nieuwkomer. Tomaten werden gezien als giftig en uit de keuken verbannen naar de tuin als pronkappel. Tot kruidendokters ontdekten dat de gifstof bij het rijpen van de vrucht verdwijnt en tomaten heel gezond zijn.

De tomaat (Lycopersucum esculentum) werd  tot ‘liefdesappel’ omgedoopt. Nederland heeft jarenlang de naam gehad wasserbomben te telen. Die kritiek heeft geholpen: er kwamen tros- en cherrytomaten, gele, oranje en groen gestreepte tijgertomaten. Om te vullen, voor op brood, in salades en de overrijpe exemplaren voor in saus en soep.

recepten

Klassieke Hollandse tomatensoep met balletjes

Voor 4 personen

Een ouderwetse tomatensoep met balletjes.

  • 1 ui
  • 5 worteltjes
  • klontje boter
  • 1½-2 kg rijpe tomaten
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterselie)
  • 1 l bouillon (van kip, rund of groente)
  • 400 g gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 tl foelie
  • 2 el bladselderij, fijngesneden
  • zout en versgemalen peper
  • 6 el slagroom
  • 1 eiwit
  • 4 el fijngehakte peterselie
  1. Snipper ui en worteltjes, smelt de boter in een grote soeppan en bak ui en wortel op laag vuur halfzacht in 10 min.
  2.  Hak de tomaten grof, voeg ze toe met het bouquet garni en de bouillon. Breng de soep aan de kook en laat onafgedekt 20-30 min zacht koken. Roer af en toe of blend hem desgewenst.
  3. Draai intussen gehakt, paneermeel, foelie, selderij en peper tot walnootgrote balletjes en laat 10 min meegaren.
  4. Mix de room met het eiwit stijf. Serveer met een drijvend eiland van room en rondom een kring van peterselie.

Verschroeide tomatensoep

Voor 4 personen

Bij deze tomatensoep rooster je eerst de tomaten in de oven.

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 2 el honing
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie + extra om in te bakken
  • 1 liter tomatensap
  • zout en peper 
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng 2 el olijfolie met 2 el honing, halveer de tomaten, leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal en bestrijk ze met het mengsel, bak ze ruim een half uur.
  3. Fruit de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook lichtbruin, voeg de gebakken tomaten en het sap toe en pureer de soep met de staafmixer. Proef en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Bekijk nog een recept voor geroosterde tomatensoep

Tomatensoep van pizzasaus

Voor 4 personen

Deze soep is gemaakt van dezelfde ingrediënten waarvan je ook pizzasaus maakt.

  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
  • 1 blikje tomatenpuree (68 g)
  • ca. 800 ml bouillon (van kip, rund of groente)
  • takjes verse rozemarijn of tijm
  • 1 tl oregano
  • 1 tl suiker
  • scheutje rode wijn of balsamicoazijn
  • zeezout en versgemalen peper
  • fijngehakte bieslook
  1. Fruit de ui en sjalot glazig in de olijfolie.
  2. Voeg de gepelde tomaten toe en hak ze in grove stukken met een houten lepel.
  3. Voeg tomatenpuree, kruiden, suiker, een scheutje rode wijn of balsamicoazijn en zout en peper naar smaak toe. Breng het vocht aan de kook en dek de pan gedeeltelijk af met het deksel. Draai het vuur laag en laat het mengsel 30-60 min pruttelen. Roer af en toe.
  4. Verwijder de kruidentakjes als het mengsel donkerrood wordt en er druppeltjes olie aan de oppervlakte drijven. Pureer de saus eventueel en voeg de bouillon toe. Laat nog een minuut of 10 pruttelen, proef en breng op smaak met peper en zout. Schenk de soep in voorverwarmde kommen of diepe borden en bestrooi met gehakte bieslook.

Bekijk ook 3 recepten voor kippensoep

Matisse

Categorieën
Soepen

Tijd voor erwtensoep, drie snert recepten

Koud weer vraagt om erwtensoep. Daarom drie recepten om het zelf te maken.

Erwtensoep, je houdt ervan of je haat het….

Erwtensoep wordt snert…

‘Snert’ is de erwtensoep van de dag erna en die is eigenlijk nog lekkerder dan dagverse erwtensoep. Geen snert is hetzelfde en het is nog maar de vraag hoe Hollands deze maaltijdsoep is. In Noorwegen doen ze er in plaats van worst zalm in, Surinamers kieperen er bakbananen bij en Spanjaarden zweren bij chorizo en paprika. Van Argentinië tot Afghanistan, ieder land heeft zijn eigen versie. De basis is in elk geval de erwt of beter gezegd, de spliterwt. Maar over de erwten die worden gebruikt zijn de meningen nogal eens verdeeld.

Gele of groene spliterwten

Gele of groene spliterwten, verse doperwten of een deel vers en een deel uit pak? Met varkensknie, poten, oren, hamlappen, buikspek of magere spekreepjes? Ook de knollen, kruiden en worst zijn smaakbepalend.

Wereldkampioenschap snertkoken

De jury van het wereldkampioenschap snertkoken (ja, dat bestaat!) ziet jaarlijks talloze versies voorbij komen. Het WK wordt georganiseerd door de Stichting Oudhollandse gerechten en is niet alleen voor professionals. Mensen van alle rangen en standen doen mee met recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

3x Erwtensoep recepten

1. Erwtensoep zonder vlees

Een eenvoudige en smakelijke erwtensoep zonder vlees gemaakt. Deze soep is niet speciaal vegetarische, maar als je hem ook nog met groentenbouillon maakt, dan is het recept vegetarisch. Rookworst kan je op het laatst toevoegen of los erbij geven. 

  • 1 pak 500 gram spliterwten,
  • 1 prei,
  • 1  grote ui
  • 1/2 knolselderij
  • 1 bos platte peterselie
  • 1 bouillonblok (kip- of groentenbouillon)
  • 1 winterwortel
  • 2 laurierbladen
  • 1 rookworst
  • 2,5 liter water
  • peper naar smaak
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el Worcestershire Sauce

Was de spliterwten in vergiet tot ze niet meer schuimen. 

Doe ze in een grote pan met 2,5 liter water, het bouillonblok en laurierbladen op laag vuur. Laat een uur koken en schep evt. schuim eraf.

Snijd ondertussen de groente fijn. Na een uur koken de groenten toevoegen en 1 uur laten koken.

De laatste 10 minuten gesneden rookworst toevoegen.

Als de soep net klaar is, kan hij wat dun lijken. De soep wordt vanzelf dikker. 

2. Oudhollandse erwtensoep

Het recept hieronder is van tweevoudig kampioen Boy Hamers, de voormalige chef-kok van cateraar Maison van den Boer.

  • 500 g spliterwten
  • 500 g verse worst
  • 500 g platte ribben
  • 250 g ui
  • 250 g prei
  • 250 g knolselderij
  • 50 g roomboter
  • 3 bouillonblokjes
  • 1 bosje selderij
  • peper en zout

Breng de spliterwten met 2,5 liter water, de verse worst, de platte ribben en wat zout aan de kook.

Haal zodra het water kookt het schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal de platte ribben en de worst na ca 90 min uit de pan.

Wrijf de spliterwten met het kookvocht door een zeef. Was de groenten en snijd de uien, prei en knolselderij in stukjes.

Fruit de groenten even aan, voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de groenten en het vlees met het kookvocht toe aan de soep en breng hem op smaak met versgemalen peper.

Voeg als laatste de gehakte bladselderij toe.

Serveer de soep met puntje roggebrood, belegd met spek.

3. Mediterrane erwtensoep

Dit recept is afkomstig van Elle Eten. Bij de bereiding overtreed ik misschien een snertwet: op de worst en wat kruiden na pureer ik de soep tot een minder grove structuur.

  • 200 g magere hamlappen
  • 100 g magere spekreepjes
  • 100 g spliterwten
  • paar takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 1 winterwortel, in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • ½ knolselderij, in blokjes
  • 1 verse rookworst
  • 50 g diepvries tuinerwtjes
  • 1 prei, in ringen
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 bosje salie
  • 4 sneetjes roggebrood
  • 100 g Serranoham, in plakjes

Spoel de spliterwten goed onder koud stromend water.

Breng 1 l water met hamlappen, spek. Laurier, tijm en kruidnagel aan de kook. Schuim de bouillon af en laat nog 45 min zachtjes koken.

Haal hamlappen en spek uit de soep en snij in kleine stukjes. Schep het vlees terug in de pan.

Voeg winterwortel, ui, knolselderij, erwten en rookworst toe. Breng weer aan de kook en laat 30 min zachtjes koken.

Haal de rookworst uit de pan en snij in plakjes.

Voeg op het laatste de rookworstplakjes, prei, bladselderij en kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveer met roggebrood met serranoham.

Categorieën
Kookboeken Soepen

Soep van Soup en zo

Soep is het nieuwe sap, las ik laatst.

En daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Soep is eigenlijk warme groentesap en dan zonder de suikers van fruit. Bovendien kan je eindeloos veel soorten soep maken. Daarom is ‘Soep’ een super handig boekje. In dit boek vind je de recepten van ‘Soup en zo’, de culinaire take-a-way soepwinkel.

Soep van….

In het boek worden een aantal verschillende soepen onderscheiden:

puur puree – soep van gepureerde groenten
groenten – stukjes verschillende groenten bij elkaar in een soep
peulvruchten – soepen van bonen, linzen, erwten, enz.
bouillon – soep zelf getrokken bouillon
toppings – lekkere extraatjes bij de soep zoals pesto, croutons, pistou of een zadenmix

Zin in soep

Blader door het boekje en je krijgt zin in soep. Wat dacht je bijvoorbeeld van courgettesoep met parmezaanse kaas en bascilicum,  Marokkaanse kikkererwtensoep met spinazie, Thaise champignonsoep met kokos of liever een klassieker als uiensoep met gegratineerd stokbrood? En zo zijn er 50 originele recepten. Bij ieder recept staat een foto van de soep. Natuurlijk komen er geen pakjes en zakjes aan te pas.

Voorbeeld recept

Pittige spinaziesoep met kokos

voor 4 personen

50 ml olijfolie
1 kleine ui, grof gesnipperd
1 teentje knoflook, grof gesneden
1/2 kleine adjuma of Madame Jeanette peper, fijngesneden
1 1/2 tl zeezout
1 kg spinazie, gewassen en uitgelekt
200 ml kokosmelk
sap van 1/2 limoen

koriander of geroosterde zadenmix om te garneren

Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui, knoflook en adjuma-peper met de helft van het zeezout. Voeg als de ui glazig is de spinazie al roerend in porties toe op hoog vuur; voeg de volgende portie toe zodra de vorige geslonken is. Draai het vuur uit als alle spinazie is geslonken. Voeg kokosmelk en limoensap toe. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zeezout. Server de soep met koriander en de geroosterde zadenmix.

[bol_product_links block_id=”bol_5849324c2f7bf_selected-products” products=”9200000057111407″ name=”soep” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Categorieën
Eten Soepen

Hoe maak je geroosterde tomatensoep?

De lekkerste tomatensoep maak je van geroosterde tomaten en zoete paprika.

De groenten krijgen een nog betere smaak als je ze eerst roostert.

Dit heb je nodig

Voor 4 grote koppen soep

  • 1 zoete puntpaprika
  • 8 middelgrote tomaten
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • wat verse of gedroogde tijm
  • 1 groentebouillon tablet
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
  • Was de groenten. Snijd de tomaten en de uien in vieren, snijd de puntpaprika door midden en leg 2 teentjes knoflook op een bakplaat op bakpapier.

tomaten roosteren in oven

  • Sprenkel er wat olijfolie over en verdeel het een beetje met je handen over de groenten.
  • Strooi er wat tijm over
  • Rooster de groenten in de oven voor 20-25 minuten of tot ze lichtbruin worden. Ze moeten niet zwart worden.
  • Doe een halve liter water in een pan met het bouillonblokje en breng het aan de kook.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en laat ze nog een minuut of 10 zachtjes meekoken.
  • Zet de staafmixer er op of doe de soep in de blender.

Variatie

  • Voor extra pittige soep kun je een rode peper mee roosteren.
  • Wil je de soep wat zoeter, voeg dan wat bruine suiker of palmsuiker toe. Ketjap kan ook.
  • Voeg verse kruiden naar smaak toe. Bijvoorbeeld bieslook, peterselie of basilicum. Doe de kruiden er pas op het laatste moment, vlak voor het serveren, bij.

Tip

Ook al doe je de soep in de blender, er blijven kleine velletjes achter. Als je dat niet wilt, zeef de soep dan voor je hem opdient.

Categorieën
Hoe maak je..... Soepen

Hoe maak je vegetarische bouillon?

Behalve van vlees kan je bouillon ook alleen van groenten en kruiden maken.

Bouillon voor groentesoep en andere soepen maak je meestal op basis van rundvlees. Maar een vegetarische bouillon gemaakt van alleen groenten is ook heel lekker. Een prima idee om je restjes groenten in te verwerken. De groenten kun je grof snijden. Het kost ongeveer 3 kwartier om deze bouillon te maken.

bosuiDit heb je nodig

voor 1,5 liter bouillon

  • 1 ui, grof gesneden
  • 4 wortelen in stukken
  • 1 bleekselderij stengel met loof in stukken gesneden
  • 2 stengels prei, in stukken gesneden
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • handje peterselie, fijngehakt
  • paar takjes verse tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels (gekneusd)
  • 1 theelepel zout (of meer naar smaak)
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de olijfolie in een grote pan.
  2. Voeg ui, bosui, knoflook, prei, wortel en bleekselderij toe. Fruit alles op laag vuur tot de ui lichtbruin is.
  3. Voeg de andere ingrediënten toe en 1,5 liter water.
  4. Laat de bouillon zo’n drie kwartier zachtjes trekken. Bij voorkeur tegen de kook aan, maar niet hard laten koken.
  5. Zeef de bouillon.

peperVariatie

  • Je kunt variëren met groenten en kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens champignons, gedroogde paddestoelen, venkel, tomaten.
  • Wil je een oosters soepje maken, voeg dan een pepertje en wat gember toe

Tips

  • Maak ook een bouillon van geroosterde groenten, deze geven een extra lekker smaak af
  • Bewaar restjes groenten in een zak in de diepvries
  • Gebruik liever geen kool en spruitjes, dus ook geen bloemkool en broccoli. Deze kunnen een overheersende of bittere smaak afgeven.
Categorieën
Eten Soepen

Hoe maak je bouillon?

Zelf bouillon maken is lekker en gezond, maar kost wel wat tijd.

Je kunt daarom ook wat meer maken en de rest in de diepvries bewaren. Behalve voor soep, kan je de bouillon ook gebruiken als basis voor sauzen, ragout of om risotto in te koken.

Dit heb je nodig

hoe maak je bouillon

Voor 1 liter bouillon

  • 250 g soepvlees
  • 1 schenkel (300 g)
  • 1 à 2 laurierbladen
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 2 bleekselderij stengels
  • handje gesneden selderijblad
  • handje gesneden bladpeterselie
  • takjes verse tijm (of wat gedroogde)
  • 2 jeneverbessen
  • 10 zwarte peperkorrels
  • zout

Zo maak je het

  1. Doe het soepvlees en de schenkel in een pan met 1,5 liter water en breng het aan de kook.
  2. Schep het schuim dat ontstaat als het kookt zo veel mogelijk weg met een schuimspaan, zeef of lepel.
  3. Voeg tijm, laurierblad toe.
  4. Kneus de de jeneverbessen en peperkorrels door ze met de brede kant van een mes of achterkant van een lepel te pletten, en doe ze in de pan.
  5. Laat de bouillon 1,5 uur zachtjes trekken.
  6. Snijd de wortel, prei, ui, bleekselderij, selderijblad en peterselie fijn. Doe alles in de pan en laat het nogmaals 1,5 uur zachtjes koken.
  7. Zeef de bouillon door een fijne zeef. Wil je heldere bouillon dan kun je een schone thee in een vergiet leggen en de bouillon daardoor gieten.
  8. Haal de stukken soepvlees eruit en snijd ze klein. Voeg ze toe als je wilt.
  9. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
  10. Laat de bouillon afkoelen zonder deksel. De bouillon kan anders verstikken en zuur worden.
Categorieën
Soepen

3 x Recepten kippensoep

Kippensoep is een lichte soep met op basis van kippenbouillon met kippenvlees en groenten waarmee je goed kan combineren.

Door er wat rode peper en kokosmelk aan toe te voegen kun je er een Oosters tintje aan geven. Er bestaan veel verschillende recepten voor kippensoep. Kippensoep is lekker vooraf maar kan ook als lunchgerecht gegeten worden met wat brood er bij. Kippensoep wordt al eeuwen gebruikt als verlichting bij griep en verkoudheid.

Kip, kipfilet of kippendijen?

Je kunt kippenvlees op alle manieren voor de soep gebruiken. Kipfilet geeft over het algemeen wat minder smaak aan de soep dan kippenvlees van een kippenbouten, hele gebraden of gekookte soepkip of kippendijen. Maar kipfilet is wel makkelijk en snel klaar.

Recepten

 

Snelle kippensoep

Soort gerecht: Soep
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 2
Ingrediënten
  • 300 g kipfilet
  • 300 g soepgroenten (wortel, bleekselderij, prei, venkel)
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 4 el verse kruiden (peterselie, maggiplant, bladselderij)
  • 150 g dunne vermicelli of mie
  • zout, peper
Bereiding
  1. Breng 1,5 liter water met aan de kook met de bouillonblokjes.
  2. Voeg 300 g kipfilet gesneden en 300 g soepgroenten (wortel, bleekselderij, prei in stukjes gesneden) toe en kook de soep ongeveer 10 minuten tot de kip en groenten gaar zijn.
  3. Roer de vermicelli of mie erdoor en kook de soep nog 3 min.
  4. Voeg peper en zout naar smaak toe en voeg de fijngesneden kruiden (peterselie, maggiplant, bladselderij) toe.

Hollandse kippensoep

Soort gerecht: Soep
Bereidingstijd:
Aantal personen: 4-6
Ingrediënten
  • 2 kippenbouten
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 prei, in ringen
  • 4 wortelen, in stukjes
  • 1 kruidenbuiltje (of 2 takjes tijm, foelie, laurierblaadje)
  • 1 el zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 3 el gesneden bladselderij
  • 2 el gesneden peterselie
  • 50 fijne vermicelli of mie
  • peper, zout
  • citroensap
Bereiding
  1. Doe de kippenbouten met 1,5 liter water in de pan. Voeg de bouillonblokjes toe, de helft van de ui, prei en wortel, de gekneusde peperkorrels, het kruidenbuiltje of de losse kruiden en wat takjes bladselderij en peterselie.
  2. Breng het aan de kook, schep eventueel schuim van de soep. Laat het zo’n twee uur zachtjes trekken op zeer laag vuur.
  3. Haal de kippenbouten uit de soep en haal het vlees er af en snijd het in kleine stukjes. Schenk de bouillon door een zeef of schone theedoek. Voeg de gezeefde bouillon en kippenvlees weer samen.
  4. Doe de rest van de preiringen, fijngesneden ui en plakjes wortel erbij en de rest van de selderij en peterselie. Laat nog 10-15 minuten zachtjes koken. Voeg na 5 minuten de vermicelli of mie toe en laat nog even meekoken.
  5. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Pittige kippensoep

Soort gerecht: Soep
Bereidingstijd: 20 minuten
4 personen
Ingrediënten
  • 300 g kippendijen (zonder bot) of kipfilet, in blokjes
  • 2 el olie
  • 2 kippenbouillonblokken
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 1 stengel citroengras in stukken
  • rode peper, ontdaan van zaad in ringetjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • pakje kokosmelk
  • verse basilicum
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verhit de olie in een ruime pan en bak daarin de blokjes kippenvlees snel gaar.
  2. Voeg het citroengras, de peper, knoflook, gember en champignons toe en bak even mee.
  3. Giet een liter water hierbij en verkruimel er twee bouillontabletten over.
  4. Voeg wat de kokosmelk toe en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Voeg voor het opdienen de basilicum toe.

[bol_product_links block_id=”bol_540defaf581d9_selected-products” products=”9200000008898616,9200000008138134″ name=”sp” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]