3x tomatensoep

3x tomatensoep recepten van verse tomaten

Hollandse tomatensoep met balletjes
Verschroeide tomatensoep
Tomatensoep van pizzasaus

In verse tomatensoep gaan gaan in ieder geval véél tomaten, minstens een kilo. Wat kruiden, groenten zo en vers getrokken bouillon. 

Gek genoeg is de tomaat een relatieve nieuwkomer. Tomaten werden gezien als giftig en uit de keuken verbannen naar de tuin als pronkappel. Tot kruidendokters ontdekten dat de gifstof bij het rijpen van de vrucht verdwijnt en tomaten heel gezond zijn.

De tomaat (Lycopersucum esculentum) werd  tot ‘liefdesappel’ omgedoopt. Nederland heeft jarenlang de naam gehad wasserbomben te telen. Die kritiek heeft geholpen: er kwamen tros- en cherrytomaten, gele, oranje en groen gestreepte tijgertomaten. Om te vullen, voor op brood, in salades en de overrijpe exemplaren voor in saus en soep.

recepten

Klassieke Hollandse tomatensoep met balletjes

Voor 4 personen

Een ouderwetse tomatensoep met balletjes.

  • 1 ui
  • 5 worteltjes
  • klontje boter
  • 1½-2 kg rijpe tomaten
  • 1 bouquet garni (laurier, tijm, peterselie)
  • 1 l bouillon (van kip, rund of groente)
  • 400 g gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 tl foelie
  • 2 el bladselderij, fijngesneden
  • zout en versgemalen peper
  • 6 el slagroom
  • 1 eiwit
  • 4 el fijngehakte peterselie
  1. Snipper ui en worteltjes, smelt de boter in een grote soeppan en bak ui en wortel op laag vuur halfzacht in 10 min.
  2.  Hak de tomaten grof, voeg ze toe met het bouquet garni en de bouillon. Breng de soep aan de kook en laat onafgedekt 20-30 min zacht koken. Roer af en toe of blend hem desgewenst.
  3. Draai intussen gehakt, paneermeel, foelie, selderij en peper tot walnootgrote balletjes en laat 10 min meegaren.
  4. Mix de room met het eiwit stijf. Serveer met een drijvend eiland van room en rondom een kring van peterselie.

Verschroeide tomatensoep

Voor 4 personen

Bij deze tomatensoep rooster je eerst de tomaten in de oven.

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 2 el honing
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie + extra om in te bakken
  • 1 liter tomatensap
  • zout en peper 
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng 2 el olijfolie met 2 el honing, halveer de tomaten, leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal en bestrijk ze met het mengsel, bak ze ruim een half uur.
  3. Fruit de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook lichtbruin, voeg de gebakken tomaten en het sap toe en pureer de soep met de staafmixer. Proef en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Bekijk nog een recept voor geroosterde tomatensoep

Tomatensoep van pizzasaus

Voor 4 personen

Deze soep is gemaakt van dezelfde ingrediënten waarvan je ook pizzasaus maakt.

  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
  • 1 blikje tomatenpuree (68 g)
  • ca. 800 ml bouillon (van kip, rund of groente)
  • takjes verse rozemarijn of tijm
  • 1 tl oregano
  • 1 tl suiker
  • scheutje rode wijn of balsamicoazijn
  • zeezout en versgemalen peper
  • fijngehakte bieslook
  1. Fruit de ui en sjalot glazig in de olijfolie.
  2. Voeg de gepelde tomaten toe en hak ze in grove stukken met een houten lepel.
  3. Voeg tomatenpuree, kruiden, suiker, een scheutje rode wijn of balsamicoazijn en zout en peper naar smaak toe. Breng het vocht aan de kook en dek de pan gedeeltelijk af met het deksel. Draai het vuur laag en laat het mengsel 30-60 min pruttelen. Roer af en toe.
  4. Verwijder de kruidentakjes als het mengsel donkerrood wordt en er druppeltjes olie aan de oppervlakte drijven. Pureer de saus eventueel en voeg de bouillon toe. Laat nog een minuut of 10 pruttelen, proef en breng op smaak met peper en zout. Schenk de soep in voorverwarmde kommen of diepe borden en bestrooi met gehakte bieslook.

Bekijk ook 3 recepten voor kippensoep

Matisse