Foto: Brooke Lark, Unsplash

IJs maken met de ijsmachine

Laatst bijgewerkt:

IJsmachines zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. Je kunt twee typen ijsmachines onderscheiden:

Volautomatische of zelfvriezende ijsmachines en ijsmachines met een koelelement of isolerende kom die je eerst 18-24 uur in de diepvries moet leggen voor gebruik.

Thuis zelf ijs maken

Om ijs te maken heb je trouwens niet persé een ijsmachine nodig. Je kunt ook ieder half uur het ijs met de hand omscheppen. Je bent dan wel enkele uren bezig. Een ijsmachine neemt je het werk van het roeren uit handen, bovendien is het ijs dan in 20-30 minuten klaar.

Er zijn zelfvriezende ijsmachines die een stuk duurder zijn dan die met een koelelement. Voor de eerste variëren prijzen van 150-600 euro. Voor ijsmachines met koelelement vind je machines in de prijsklasse 20-100 euro.

# IJsmachines met koelelement:

De ijsmachines met koelelement hebben vaak een los koelelement in de vorm van een kom of beker die je in de diepvries zet. Als je de ijsmachine wilt gebruiken, haal je het bevroren koelelement eruit, je giet de ingrediënten erin en je laat de ijsmachine draaien.

De hoeveelheid ijs die je met deze ijsmachines kan maken varieert van een halve tot een anderhalve liter ijs per keer. Je kunt niet zomaar op een goed moment besluiten wat ijs te maken want de kom of het koelelement moet 18-24 uur voorgekoeld worden in de diepvries. Een oplossing daarvoor is om het element altijd in de diepvries te bewaren. Het is dan altijd klaar voor gebruik, maar je moet daar wel ruimte voor hebben natuurlijk.

Het maken van het ijs zelf duurt net als bij de zelfvriezende machines maar een half uur. Meestal moet het ijs daarna nog wel een uurtje in de diepvries geplaatst worden.

# Zelf vriezende ijsmachines:

Volautomatische of zelfvriezende ijsmachines zijn duurder omdat ze een compressor bevatten die zelf koelt.

Het grote voordeel van zelfvriezende machines is dat ze altijd klaar zijn voor gebruik. Je hoeft ze maar een paar minuten voor gebruik aan te zetten en ze maken meestal een liter ijs per half uur.

Je kiest een ijsrecept van je keuze, mengt alles goed, en doet dat in de ijsmachine. Na een half uur is je ijs klaar. Dit soort machines geeft meestal een prima resultaat, zijn simpel te bedienen en het ijs is snel klaar. De prijs van de machine is eigenlijk het enige nadeel. Prijzen voor dit soort apparaten beginnen meestal vanaf 150 euro.

Hoe werkt de ijsmachine?

Een ijsmachine klopt door voortdurend draaien, lucht in het ijsmengsel. Dit zorgt ervoor dat het ijs luchtig wordt en geen ijskristallen vormt.

Zelfgemaakt ijs

Zelfgemaakt ijs kan heel lekker zijn. Bovendien is het leuk om met ingrediënten en smaken te experimenteren. De houdbaarheid van zelfgemaakt ijs is wel korter dan fabrieksijs omdat er geen stoffen worden toegevoegd voor de houdbaarheid en de verbetering van de structuur.

De temperatuur van een diepvries is meestal -18 graden en dat is ook eigenlijk te koud voor het bewaren van ijs. Ideaal zou een temperatuur van -9 of -10 graden zijn. Het is eigenlijk het lekkerste als je het vrij snel na gebruik opeet. Als je rauwe eieren hebt gebruikt moet je extra voorzichtig zijn.

Recepten zelfgemaakt ijs

Om zelf aan de slag te gaan kun je allerlei ijs recepten gebruiken. Je maakt het mengsel van de ingrediënten als aangegeven. Het maakt voor het recept niet uit of je het met de hand maakt om met een ijsmachine. Volg de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.

 1. Hallo,
  Wij hebben een Domo DO2309I Ice Cream Machine, en het probleem is als we ijs maken, dat het na 30 minuten nog steeds geen echt ijs is. Namelijk het blijft zacht en waterig.

  Wat doen we verkeerd, moet het langer draaien of juist korter.

  1. Onze Boretti doet 1 uur over een lading roomijs.
   Misschien wat langer laten draaien?
   Je kan een zoutoplossing tussen de binnenbeker en frame gieten : 35ml water, 8g zout = 2tl.
   Dan gaat het sneller, wel na gebruik heel goed schoonmaken ivm mogelijke agressieve inwerking op de metalen delen van de machine.

   En ja, het is al gezegd, maar het kan ook aan het recept liggen.
   Weeg of meet de benodigde hoeveelheden altijd uiterst nauwkeurig af.
   Goed bedoeld : Jullie hobbychefs zijn daar soms niet al te precies mee.

   Als het ijs na +/- 60 minuten afgedraaid is, moet het nog wel een uur of langer in de vriezer.
   10 minuten voor het serveren het ijs eruit halen.

 2. Hallo,

  Ik neem aan de kom lang genoeg in de vriezer heeft gestaan. Als het ijs dan te vloeibaar blijft, kan het ook aan de samenstelling van het recept liggen. Als er te veel suiker of alcohol in zit bijvoorbeeld. Vaak is wel nodig om de kom nog even 20-30 minuten terug te zetten in de diepvries na het draaien.

 3. 5 gram xanthaangom toevoegen aan het mengsel van 750ml , bijvoorkeur met blender of staafmixer zeer goed mengen. ( enkele minuten)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.