Foto: Brooke Lark, Unsplash

IJs maken met de ijsmachine

IJsmachines zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. Je kunt twee typen ijsmachines onderscheiden.

IJsmachines die zelf vriezen en ijsmachines met een koelelement of isolerende kom die je eerst 18-24 uur in de diepvries moet leggen voor gebruik.

Twee soorten

Om ijs te maken heb je trouwens niet persé een ijsmachine nodig. Je kunt ook ieder half uur het ijs met de hand omscheppen. Je bent dan wel enkele uren bezig. Een ijsmachine neemt je het werk van het roeren uit handen, bovendien is het ijs dan in 20-30 minuten klaar.

Er zijn zelf vriezende ijsmachines die een stuk duurder zijn dan die met een koelelement. Voor de eerste variëren prijzen van 200-800 euro. Voor ijsmachines met koelelement vind je machines in de prijsklasse 20-100 euro.

IJsmachines met koelelement:

Zelf vriezende ijsmachines:

Hoe werkt de ijsmachine?

Een ijsmachine klopt door voortdurend draaien, lucht in het ijsmengsel. Dit zorgt ervoor dat het ijs luchtig wordt en geen ijskristallen vormt.

De zelfvriezende ijsmachine

Het grote voordeel van zelfvriezende machines is dat ze altijd klaar zijn voor gebruik. Je hoeft ze maar een paar minuten voor gebruik aan te zetten en ze maken meestal een liter ijs per half uur.

Je kiest een ijsrecept van je keuze, mengt alles goed, en doet dat in de ijsmachine. Na een half uur is je ijs klaar. Dit soort machines geeft meestal een prima resultaat, zijn simpel te bedienen en het ijs is snel klaar. De prijs van de machine is eigenlijk het enige nadeel. Prijzen voor dit soort apparaten beginnen meestal vanaf 200 euro.

IJsmachine met koelelement

De hoeveelheid ijs die je met deze ijsmachines kan maken varieert van een halve tot een anderhalve liter ijs per keer. Je kunt niet zomaar op een goed moment besluiten wat ijs te maken want de kom of het koelelement moet 18-24 uur voorgekoeld worden. Een oplossing daarvoor is om het element altijd in de diepvries te bewaren. Het is dan altijd klaar voor gebruik, maar je moet daar wel ruimte voor hebben natuurlijk.

Het maken van het ijs zelf duurt net als bij de zelfvriezende machines maar een half uur. Meestal moet het ijs daarna nog wel een uurtje in de diepvries geplaatst worden.

Zelfgemaakt ijs

Zelfgemaakt ijs kan heel lekker zijn. Bovendien is het leuk om met ingrediënten en smaken te experimenteren. De houdbaarheid van zelfgemaakt ijs is wel korter dan fabrieksijs omdat er geen stoffen worden toegevoegd voor de houdbaarheid en de structuur. De temperatuur van een diepvries is meestal -18 graden en dat is ook eigenlijk te koud voor het bewaren van ijs. Ideaal zou een temperatuur van -9 of -10 graden zijn. Het is eigenlijk het lekkerste als je het vrij snel na gebruik opeet. Als je rauwe eieren hebt gebruikt moet je extra voorzichtig zijn.

Recepten

Om zelf aan de slag te gaan kun je allerlei ijs recepten gebruiken. Je maakt het mengsel van de ingrediënten als aangegeven. Het maakt voor het recept niet uit of je het met de hand maakt om met een ijsmachine. Volg de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine.