Categorieën
Ei Kookhulp

Eieren bewaren, hoe en hoe lang?

Iedereen heeft wel eieren in huis. Eieren worden veel gebruikt en op allerlei manieren bereid. Rauw, gekookt, gebakken, gepocheerd. Maar hoe en hoe lang kun je eieren nu precies bewaren?

Eieren kunnen niet goed tegen vocht en tegen veranderingen van temperatuur, blijkt uit eerder onderzoek. De schaal wordt dan poreuzer en daardoor neemt de kans toe dat bacteriën, zoals bacteriën kunnen binnendringen in het ei. 

Waar bewaar je de eieren?

Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Aangezien niet veel huizen meer kelders of andere koele ruimten bezitten, is de koelkast de beste plaats. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen.

In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Leg eieren niet te dicht bij andere producten die een sterke geur afgeven, zoals b.v. vis. De schil van een ei is poreus en ze nemen snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

eieren in karton bewaren

Hoe lang kan je eieren bewaren?

Op de doos van de eieren die je in de supermarkt koopt staat een THT (tenminste houdbaar tot) datum. Deze datum is 28 dagen later dan de dag dat de eieren gelegd zijn. Een ei is trouwens pas op zijn best na een kleine week. Als het te vers is is het maar moeilijk te pellen zeker als je de eieren zacht wilt koken. Om eieren rauw te gebruiken kunnen ze wel beter zo vers mogelijk zijn.

Hoe bewaar je eieren?

Leg de eieren met de punt naar beneden. De dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede, bolle kant hoort, wordt zo niet samengedrukt.

Testen op versheid

De volgende testen kun je zelf makkelijk doen om te checken of een ei nog vers is:

Drijven

Leg een ei in water met zout (100 g zout op 1 liter water). Hoe meer de bolle kant boven komt drijven hoe ouder het ei is. Blijft het ei helemaal drijven dan heeft het zijn beste tijd gehad. Dit komt omdat als een ei ouder wordt er lucht uit het ei door de poreuze schil ontsnapt. Hierdoor ontstaat een luchtkamer in het ei, waardoor het blijft drijven.

Schudden

Om dezelfde reden kun je als je met ei schudt voelen of het ei binnenin beweegt. Als je niks voelt is het ei vers.

Breken

Breek een ei boven een diep bord. Bij een vers ei zal het eiwit stevig zijn en bijna niet uitlopen. De dooier is bol en rond en stevig.

Voor gebruik

Voor je eieren gaat gebruiken in gebak is het het beste ze eerst op kamertemperatuur te laten komen. Het deeg wordt dan soepeler. Ook als je eieren wilt koken is de kans op breuk kleiner als je het eerst op kamertemperatuur laat komen. Je kan natuurlijk ook een gaatje in het ei prikken.

Bewaren van gekookte eieren

Een gekookt ei kun je veel minder lang bewaren dan soms gedacht wordt.

Bewaar het maximaal 5-7 dagen in de koelkast.

Gekookte eieren in het zuur

Gekookte eieren kun je ook bewaren door ze in te leggen in zuur. Kook de eieren hard, koel ze af onder stromend water en pel ze. Let de eieren in een schone weckpot. Breng voldoende (inmaak)azijn (azijn met minstens 5% azijnzuur) aan de kook met kruiden naar smaak (stukjes ui, peperkorrels, laurier, takjes tijm, rozemarijn). Giet de hete azijn over de eieren tot ze helemaal bedekt zijn. Sluit de pot pas af als ze helemaal afgekoeld zijn. Na twee tot vier weken heb je dan een lekkere snack of kun je ze verwerken in salades of andere gerechten.

Bewaar ze in de koelkast en niet langer dan 3 maanden.

Bewaren van eiwitten en eidooiers

Volgens het Voedingscentrum kun je gescheiden eiwitten en eidooiers nog 2 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan de dooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden.

De code op het ei

Ieder ei heeft een stempel dat bestaat uit een cijfer, twee letters en 7 cijfers. Dat vertelt je van alles over de herkomst van de kip die het ei gelegd heeft. Het vertelt je helaas niets over de houdbaarheid.

Het eerste cijfer is een 0, 1, 2 of 3.

 • 0 staat voor biologisch
 • 1 voor vrije uitloop
 • 2 voor scharrelei
 • 3 voor legbatterij

De twee letters geven het land aan waar het ei vandaan komt: NL en de laatste zeven cijfers geven de code van de boerderij van herkomst aan.

Categorieën
Ei

Hoe lang kook je een zachtgekookt ei?

Wat is een zachtgekookt ei?in koud water in kokend watereierkokerhoeveel minuten

Wat is er lekkerder dan een zachtgekookt eitje bij je ontbijt? En wat is er makkelijker dan een ei koken?

Maar waarom gaat het dan toch zo vaak mis? Vaak komt je ei toch te hard uit de pan of nog erger: te zacht, met nog doorzichtig eiwit.

Hoe lang koken voor een zachtgekookt ei?

hoe lang

Wanneer is je ei precies goed zachtgekookt? Dat kan per persoon verschillen, maar voor de meesten geldt, als het eigeel nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel. Een ei perfect koken komt op de minuut aan. Dus je kan er het beste even bijblijven.

Over het algemeen geldt:

 • Kook een ei 3-7 minuten voor een zachtgekookt ei
 • Kook een ei 7-10 minuten voor een hardgekookt ei

Een ei is zachtgekookt als het eigeel nog niet helemaal gestold is en het eiwit wel.

Drie methoden om je ei zacht te koken

Er zijn drie veel gebruikte methoden om je ei zacht te koken. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. De vermelde tijden zijn voor eieren van gemiddelde grootte.

Methode 1 – in een pan met koud water

De eerste en meest gebruikte methode is om de eieren in een pan met koud water aan de kook te brengen.

Nadeel: Het is lastig te bepalen wanneer het water precies kookt en wanneer je de minuten moet gaan tellen? Om een ei zacht te koken komt dit vrij nauw. Dit is wel de makkelijkste manier om je eieren hard te koken.

Methode 2 – in een pan met kokend water

Breng ruim water in een steelpan aan de kook. Neem een diepe lepel en leg de eieren voorzichtig in de pan. Je kunt nu het aantal minuten precies in de gaten houden.

eierprikker
eierprikker

Nadeel: Door het plotselinge temperatuurverschil en het borrelende water barsten je eieren eerder . Om de kans op barsten kleiner te maken kan je het ei van te voren inprikken met een speciaal apparaatje of een scherp voorwerp. Prik altijd aan de bolle kant van het ei, niet de puntige kant van het ei. Door het gat kan de lucht uit het ei ontsnappen.

Methode 3 – Eierkoker

Een eierkoker is een elektrisch apparaat waar je een laagje water in doet. Je stelt het apparaat in op de gewenste stand en je wacht tot je ei klaar is. Makkelijk, maar wel weer een apparaat erbij in je keuken.

eierkoker
eierkoker severin

In hoeveel minuten kook je een ei zacht?

Afhankelijk van je smaak kook je de eieren het gewenste aantal minuten. Giet daarna het kokende water weg en laat ze schrikken onder koud water om het kookproces te stoppen.

*je ei na 3 minuten koken

Met drie minuten is het eigeel nog zo goed als vloeibaar, en is het eiwit nog niet helemaal gestold.

hoe lang koken voor een zachtgekookt ei?

*je ei na 5 minuten koken

Na vijf minuten koken is het eiwit net gestold en begint het eigeel aan de randen te stollen, maar is binnenin nog vloeibaar.

5

*Je ei na 6 minuten koken

Na zes minuten is het eigeel iets verder gestold.

6

*Je ei na 7 minuten koken

Na zeven minuten is het eigeel nog net wat vloeibaar in het midden.

7

Na acht minuten koken is een ei niet meer zacht gekookt.

Tip

 • De kooktijd kan iets verschillen voor hele grote en hele kleine eieren. Bij grote eieren duurt het langer voor ze goed zijn.
 • Hele verse eieren zijn moeilijker te pellen, en dat kan bij een zachtgekookt ei wel eens lastig zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_531b6c894c3d9_selected-products” products=”9200000011388373,9000000011616846″ name=”ei” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”450″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

bron: bonappetit.com
Categorieën
Ei Kookhulp

Hoe kook je een ei perfect?

Hoe kook je een ei perfect naar jouw smaak? Het lijkt een beetje de vraag voor koken voor beginners les 1.

Wat heb je nodig?gaatje prikken of nietKoud of kokend watertabel kooktijden

Aan het koken van een ei lijkt weinig te kunnen mislukken. Maar om de kunst van koken van een lekker eitje onder de knie te krijgen is er best wel wat te weten.

Wat heb je nodig?

Om een ei te koken heb je nodig:

 • een (steel)pan
 • eieren
 • water
 • evt. een eierprikker

Hoe ingewikkeld kan het zijn? Toch beginnen dan de vragen:

zachtgekookt ei
Prik je een gaatje in het ei?

Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken.

In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door poriën in de schil van het ei. Dit gebeurt langzaam, soms te langzaam. De lucht hoopt zich dan op en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei.

Eieren in koud of kokend water ?

Doe je eerst de eieren in de pan en vul je de pan vervolgens met koud water of breng je eerst het water aan de kook en voeg je dan de eieren toe?

Met koud water?

Als je de eieren met koud water op zet dan worden de eieren langzaam verwarmd en stolt het eiwit langzaam. Dit zorgt ervoor dat je eiwit zacht blijft en niet rubberachtig wordt, zoals ook kan gebeuren als je het te lang kookt.

Met kokend water?

Een voordeel van het toevoegen van de eieren aan kokend water is dat het makkelijker is om de precieze kooktijd te meten. De eieren zullen wel veel eerder barsten. Dus in dit geval is een eierprikker geen overbodige luxe.

Conclusie

De eieren opzetten met koud water lijkt dus de beste optie. Zorg dat de eieren ruim onder water liggen met nog een paar centimeter water erboven.

Moet er zout in het water?

Om te voorkomen dat je hele ei leegloopt als het barst kun je zout in het water doen. Zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht.

Het koken

Breng het water met de eieren aan de kook. Kookt het water en zet het vuur dan zo laag dat het water nog net blijft bubbelen.

Hoe lang kook je de eieren?

Onderstaande tabel geldt voor eieren uit de koeling. Voor de kooktijd is het ook van belang hoe groot het ei is. Dit staat aangegeven op de verpakking.

Aangegeven is de kooktijd in minuten. Het gaat om eieren die je in een pan met koud water aan de kook brengt en je meet vanaf het moment dat het water kookt.

maat van het ei

S

M

L

zachtgekookt ei

3

3

4

eigeel zacht, eiwit gestold

4

5

5

eigeel bijna en eiwit
helemaal gestold

6

7

8

hardgekookt ei

7

8

9

Als je de eieren in kokend water legt, dan tel je een kleine minuut bij de kooktijd op.

Wat gebeurt er als je het te lang kookt?

Het eiwit wordt taai en rubberachtig en het eigeel krijgt een groenige of grijsachtige waas.

Alternatieve methode

Breng de eieren met koud water aan de kook. Sluit de pan af met een deksel en haal de pan van het vuur. Laat de pan 25 minuten staan. Spoel de eieren onder koud water af.

Kan je je ei makkelijk pellen?

Hoe makkelijker het is om je ei te pellen, hoe ouder het ei is. Bij een vers ei is het moeilijk de schil te verwijderen.

Spoelen onder koud stromend water?

Als je na de gewenste kooktijd de eieren laat schrikken onder koud stromend water dan stop je daarmee het kookproces. Dit helpt om de eieren makkelijker te pellen.

In het filmpje hieronder nog een truc van een kok die de gekookte eieren bewaart in een bakje met water in de koelkast. De schil gaat er dan supermakkelijk af. Helaas gaat het niet op als je graag een warm eitje eet.

Categorieën
Ei Hoofdgerecht

Hartige taart met prei en broccoli

Deze hartige taart is makkelijk te maken en wordt meestal door jong en oud lekker gevonden. Bovendien kun je er ook mee variëren.

Vervang prei en/of broccoli door  andere groenten als courgette, tomaten, bloemkool, wortel, ui of wat je maar lekker vindt. De beenham kun je ook vervangen door b.v. zalm of een andere vleessoort.

Hartige taart met prei en broccoli

Soort gerecht: Hartige taart
Voorbereiding:
Kooktijd:
4-6 personen
Geef bij deze hartige taart een frisse salade en je hebt een heerlijke maaltijd. Lekker op een herfstige dag.

Ingredienten

 • 3 stronken prei
 • 1 flinke stronk broccoli
 • 5 plakjes bladerdeeg
 • 200 g beenhamreepjes
 • 4 eieren
 • 125 ml crème fraiche
 • 100 g jong belegen geraspte kaas
 • kerriepoeder
 • peper
 • zout

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 C.
 2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Maak de broccoli schoon en verdeel het in kleine roosjes. Maak de prei schoon en snijd het in dunne reepjes. Kook de prei en de broccoli kort, zo’n 5 minuten. Laat de groenten uitlekken.
 3. Neem een vorm van 24 cm doorsnede en bekleed deze met het bladerdeeg.
 4. Verdeel de beenham en uitgelekte groenten op het deeg.
 5. Klop de eieren met de crème fraiche en doe er wat kerriepoeder, peper en zout bij. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor. Giet dit over het beenham-groentenmengsel.
 6. Strooi tot slot de rest van de kaas erover.
 7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak hem 35-40 minuten tot hij goudbruin is.
 8. Variatie: Je kan het bladerdeeg vervangen door hartige taart deeg uit de diepvries. Hartige taart deeg is wat minder vet, maar wordt daardoor wel wat harder als het gebakken is.
  

Stoofpeertjes, lekker nagerecht

Stoofpeertjes zijn heerlijk hersfstig nagerecht. Je kan ze ook prima van te voren klaarmaken.

Soort gerecht: Nagerecht of bijgerecht
Voorbereiding:
Kooktijd: 2-

Ingredienten

 • 750 g stoofperen (b.v.gieser wildeman)
 • 1 tl kaneel
 • 2 el suiker
 • 3 kruinagels
 • 1 dl rode wijn of rode port*
 • drie schijven citroen
 • * je kunt de wijn vervangen door bessensap

Instructies

 1. Schil de peren. Laat het steeltje er aan zitten. Je kan zo ook in vier parten snijden het het klokhuis verwijderen.
 2. Doe de peren in een pan (zet ze als ze heel zijn rechtop).
 3. Voeg suiker, kaneel, wijn, citroen en 3 dl water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de peren 2-3 uur gaarstoven.
 4. Kruidnagels en citroen verwijderen. Het kookvocht evt. binden met aardappelmeel.
 5. Geef bij de peertjes een bolletje (kaneel)ijs.
Categorieën
Ei

Kippig kado, adoptiekip

Sinds mijn verjaardag begin maart ben ik in het bezit van een heuse adoptiekip. Een blije kip die hele dagen rondscharrelt en graan pikt in de wei. Dat levert haar een diervriendelijk leven op en mij zes biodynamische eieren per maand.

Leuk cadeau en een mooi initiatief van Biologica, de promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Bij de natuurwinkel om de hoek zag ik al wel eens zo’n affiche hangen met ‘wees hip en adopteer een kip’ of iets dergelijks. En in bladen kwamen al ‘gezellige kippen, concentratiekampkippen, knuffelkippen en showkippen’ ter adoptie voorbij. Behalve kip lijkt alles tegenwoordig adopteerbaar te zijn. Koeien, weesolifantjes, puppies, hangbuikzwijnen, appel-, olijf en cashewbomen, geiten en schapen … Door de beesten en bomen zie je het bos niet meer.

Voor die zes kippeneieren per maand denk ik erover om nog wat zusjes te adopteren, want met zes exemplaren red ik het net een week. Een Franse gourmet zei eens dat ei zó vaak in gerechten wordt gebruikt dat het voor de keuken is wat de een lidwoord voor de taal is. Voor gehaktballen, salade Niçoise, spaghetti alla carbonara, hollandaisesaus, gebak, gado-gado, pannenkoeken en foe yong hai. Waar gaat geen ei doorheen? In doelmatigheid en veelzijdigheid steekt een ei met kop en schouders uit boven alle andere voedingsmiddelen. Bovendien zit ei boordevol proteïne, maar levert het ook alle aminozuren, vitaminen A, B, D en E, de meeste mineralen en ijzer en ca. 75 calorieën.Het eiwit bevat geen choclesterol of vet, de dooier bevat beide. Medische deskundigen maken nog steeds ruzie over het ei-maximum per week versus de cholesterolspiegel. De meeste raden aan niet meer dan drie à vier eieren per week te eten.

De kleur van de schaal en van de dooier zegt niets over de smaak, wat de kip eet maakt wel uit. Bewaar ze in de koelkast, met de brede onderkant boven. Je kunt geklutste eieren, eidooiers of eiwitten ook prima invriezen, ijsblokvormpjes zijn daar het handigst voor. Vries geen gekookte eieren of eiwit in, het eiwit wordt taai en waterig. Hardgekookte eidooiers kun je wel invriezen. Waar de één zweert bij een vloeibare dooier, wil de ander stevig eigeel. Hoe krijg je het perfecte zachte, medium of hardgekookte ei? De onderstaande tijden zijn richtlijnen voor eieren die in heet water gelegd worden. Reken de tijd vanaf het moment dat het water kookt. De kooktijd voor eieren in koud water is bijna hetzelfde, verminder de kooktijd alleen met 30 seconden. Kooktijd in minuten:

 

small

medium

large

zacht

3

4

5

medium

4

5,5

6,5

hard

7

9

11

 

Recepten

Fiorentina Pizza
Recipe Type: Pizza
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Een pizza met ei en spinazie behoort tot de favorieten in elke pizzeria, bovendien zijn ze gemakkelijk zelf te bereiden.
Ingredients
 • 350 g panklare spinaziebladeren
 • boter & olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • ½ pak brooddeegmix
 • tomatensaus*
 • 150 g mozzarella, uitgelekt en in dunne plakjes
 • 4 eieren
 • 50 g parmezaan of gruyère
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
Instructions
 1. Maak het pizzadeeg volgens gebruiksaanwijzing.
 2. Verwarm de oven voor op 200ºC.
 3. Leg de spinazie in een grote pan, doe het deksel erop en verhit 2-3 min tot de bladeren slap worden. Laat de spinazie uitlekken en pers het overtollige vocht uit door een zeef.
 4. Smelt de boter in een koekenpan en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de uitgelekte spinazie toe en bak nog enkele minuten. Voeg naar smaak peper en zout toe.
 5. Verdeel het deeg in twee porties en rol ze uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde bodem. Bestrijk de bodems met de tomatensaus en verdeel de spinazie over de bodems. Laat in het midden wat ruimte vrij voor het ei.
 6. Leg de plakjes mozzarella op de spinazie, besprenkel de pizza met wat olijfolie en strooi er zout en rijkelijk zwarte peper over.
 7. Bak de pizza’s ca 10 min in de oven. Haal ze uit de oven en breek in het midden van elke pizza een ei. Strooi de kaas over de pizza’s en bak ze nog 5-10 min. De eieren moeten net zijn gestold.
 8. * Je kunt kant-en-klare saus gebruiken, maar tomatensaus maak je makkelijk zelf door een sjalot en knoflooktenen te fruiten, een blik gepelde tomaten erbij met wat tijmtakjes, peper, zout en suiker, dat een uur laten pruttelen op laag vuur.
Indiaas naanbroodje met ei, curry en cashews
Recipe Type: Lunch
Cuisine: Indiaas
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
 • 2 voorgebakken gekruide naanbroodjes
 • 1 el olie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 el milde Indiase currypasta of kerriepoeder
 • 1 beker zure room (125 ml)
 • 1 el koriander, fijngehakt
 • 2 kropjes Little Gem of ¼ krop ijsbergsla, in dunne reepjes
 • 2 tomaten, in blokjes
 • 4 hardgekookte eieren, grof gehakt
 • 2 el cashewnoten, grof gehakt
 • peper & zout
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 220 °C en bak de naanbroodjes in ca. 6 min af.
 2. Verhit intussen de olie in een steelpan en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de currypasta erdoor en fruit alles ca. 1 minuut.
 3. Laat iets afkoelen en roer dan de zure room, mayonaise, grofgehakte eieren en de helft van de koriander erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 4. Snijd de naanbroodjes overlangs open en bestrijk de snijvlakken heel dun met de currysaus. Leg de onderkanten op twee borden en verdeel de slareepjes en tomatenblokjes erover.
 5. Schep de rest van de currysaus erover en strooi de koriander cashewnoten erover. Leg de bovenkanten van de naanbroodjes erop.
Schotse gehaktballen met ei
Recipe Type: Vleesgerecht
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
 • 600 g runder- of kipgehakt
 • 3 eieren
 • ca 100 g gedroogd broodkruim (verkruimelde beschuit, paneermeel of panko)
 • 2 el gehakte verse kruiden (bieslook, peterselie of tijm)
 • 1 el mosterd of worcestershiresaus
 • zout en versgemalen peper
 • 4 hardgekookte eieren
 • 4 el bloem
 • olie om te frituren
Instructions
 1. Doe het gehakt met 1 ei, 2 el gedroogd broodkruim, de kruiden, mosterd of worcestershiresaus en zout en peper naar smaak in een kom en kneed alles met natte handen goed door elkaar.
 2. Verdeel het gehakt in vier porties* en rol ze uit tot een lap met een deegroller. Wikkel elk hardgekookt ei in een lapje gehakt. Druk de naden goed aan, de gehaktlaag mag geen barstjes vertonen.
 3. Wentel de ballen eerst door de bloem, dan door de 2 losgeklopte eieren en ten slotte door beschuit, paneermeel of panko; schud het teveel eraf.
 4. Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot 180ºC. Bak de ballen in ca 6-8 min goudbruin en laat ze op keukenpapier even uitlekken.
 5. * In plaats van 4 grote ballen kun je ook 8 kleinere ballen maken en ze vullen met een kwarteleitje. Halveer de frituurtijd.

 

Categorieën
Ei Groenten Pasen

Groenten gevuld met ei

Gebruik eieren om groenten mee te vullen. Lekker, leuk om te zien en ook nog eens heel gezond.

Een goede manier om je ontbijt nog gezonder te maken, hoewel je deze gerechten ook voor de lunch of als bijgerecht kunt maken.

tom

Tomaten gevuld met ei

Nodig voor 4 personen

4 tomaten (groot en stevig)
4 eieren
groene pesto (kant en klaar of zelf maken)
peper en zout

Geroosterde tomaten ruiken en smaken heerlijk. Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de bovenkant van de tomaten eraf en haal de pitjes er uit. Blijft je tomaat niet goed staan? Snij dan met een scherp mes ook een heel klein stukje van de onderkant af. Schep een lepeltje pesto in de tomaat. Breek een ei en doe het eimengsel in de tomaat (dooier mag heel blijven maar hoeft niet). Herhaal dit met de andere tomaten. Zet de tomaten in een bakblik in de oven en laat ze in 20 minuten gaar bakken.

avocado gevuld met ei

Avocado gevuld met ei

voor 2 personen

1 avocado
2 eieren
evt. wat bacon
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd de avocado in de lengte door rondom de pit. Draai de helften los en verwijder de pit. Breek de eieren en vul de holle avocado helften.  Leg de avocado in op een bakblik of in een kleinere ronde quiche vorm zodat ze niet omvallen. Strooi er zout en peper over en evt. wat reepjes bacon. Bak ze 15 minuten in de oven tot de eieren gestold zijn. Lekker bij geroosterd brood.

Meer recepten met avocado

topa

Paprika ringen gevuld met ei

Heel eenvoudig om te maken. Snijd een paprika in ringen. Neem een koekenpan, doe er wat olie in. Leg de ringen in de koekenpan en bak ze heel even aan beide kanten. Breek dan de eieren in de paprika en laat ze bakken tot ze gaar zijn. Strooi er wat zout en peper over of als je wilt peterselie of geraspte kaas. Je kunt ze ook een kwartier in de oven leggen op bakpapier op 200 C als je de paprika zachter wilt hebben.

 

Categorieën
Ei Ontbijt

Veelzijdig ei – recepten met eieren

Eieren worden vaak het compleetste en zuiverste voedingsmiddel genoemd.

De zachte, romige smaak is met zo ongeveer alles tussen zoet en zout te combineren.

Bakken, koken, pocheren of roeren: met een eitje maak je duizenden lekkere dingen.

Tijdens de komende Paasdagen op 23 en 24 maart zal er menig eitje getikt worden aan de ontbijttafel of lunch. Eieren symboliseren met Pasen de komst van nieuw leven. Al eeuwenlang hebben ze een religieuze of spirituele betekenis. Voor de oude Egyptenaren, Perzen, Romeinen en Grieken stond het ei symbool voor het heelal en het eeuwige leven en het vertegenwoordigde de lentezon. Ze bevatten alles wat nodig is voor de groei van het kuiken en ook voor de mens is een ei voedzaam. Zowel het wit als het geel is een goede bron van eiwit en vitamine A, B en D en wat jodium. Het ijzer uit eieren wordt door darmen slecht opgenomen en gaat dus grotendeels de wc in.

Cholesterol?

Voedingsdeskundigen riepen vroeger dat eidooiers alarmerend veel cholesterol bevatten. Niet meer dan een ei per week was het advies, maar inmiddels is gebleken dat je cholesterolgehalte er nauwelijks van omhoog gaat; het heeft maar een beperkt effect op de concentratie in het bloed. Wel is het verstandig om niet meer dan zo’n vier eidooiers per week te eten, maar als je gek bent op eieren hoef je ze voor het cholesterol niet te laten staan. Je kunt het eigeel à la Hollywoodsterren om de calorieën weglaten en een ‘egg white omelet’ bakken. Daarmee mis je dan wel al die fantastische voedingsstoffen uit eidooier.

Wit of bruin?

Veel mensen denken ten onrechte dat ‘echte’ boereneieren bruin en gezonder zijn. Er is geen verschil in voedingswaarde en smaak tussen witte en bruine eieren. De kleur van de schaal wordt bepaald door het kippenras. Kippen met witte veren en oorlellen, zoals het ras Leghorn, leggen witte eieren. Rassen met donkerbruine veren en oorlellen, zoals de Barnevelder, leggen bruine eieren.

Bewaren

In twee van de onderstaande recepten wordt het eiwit niet gebruikt, die kun je invriezen. Bijvoorbeeld in ijsblok  vormpjes of een luchtdicht bakje. Dat geldt ook voor lichtgeklutste eieren en dooiers. Vries geen gekookte eieren of hardgekookt eiwit in: het eiwit wordt dan taai en waterig. Hardgekookte dooiers kun je (luchtdicht verpakt) wel prima invriezen.

Lees meer over het bewaren van eieren

Maten eieren

Er zijn steeds mee verschillende maten eieren, maar in recepten voor deeg of desserts is daar een standaard voor: met 1 ei wordt altijd een ei van 50 gram bedoeld, maat M. Dan nog iets over een gekookt eitje: hoe lang je het wilt koken is jouw zaak, maar een ei dat rechtstreeks uit de koelkast komt moet je in een pannetje met koud water op het vuur zetten. Een ei dat op kamertemperatuur is, kun je het beste voorzichtig in kokend water laten zakken. De één zweert bij zout of azijn in het water, de ander gooit er een lucifer bij om te voorkomen dat het eiwit naar buiten komt puilen. Hoe eet jij je eitje het liefst?

Recepten

 

Eieren en cocotte met truffelolie

Soort gerecht: Lunch, ontbijt
Voorbereiding:
Kooktijd:
Aantal: 4
Uova in cocotte con olio tartufato, voor 4 personen. (Herfst in Piëmonte, Manuela Darling-Gansser)
Ingrediënten
 • 450 ml slagroom
 • 200 g fontina, grof geraspt
 • peper en zout
 • 8 biologische eieren
 • truffelolie van goede kwaliteit
Instructies
 • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
 • Verwarm de slagroom in een steelpan op matig vuur tot hij net begint te borrelen. Voeg al roerend de geraspte fontina in porties toe; blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout.
 • Beboter vier eenpersoons souffléschaaltjes en schenk de hete kaasroom erin. Splits de eieren maar let op: de dooiers moeten heel blijven.
 • Doe in elk souffléschaaltje 2 dooiers. Zet de schaaltjes 4 minuten in de oven: de dooiers zijn dan goed heet, maar nog vrijwel rauw.
 • Haal de schaaltjes uit de oven en druppel er een beetje truffelolie over. Serveer onmiddellijk en geef er knapperig brood bij.

Roerei met gerookte zalm

Soort gerecht: Ontbijt, Lunch
Cuisine: Eiergerecht
Cook time:
Total time:
Aantal: 4
Koning roerei: Bill Granger van restaurant Bills staat bekend als de Egg Master van Sydney, omdat hij de beste roereieren zou maken. “De truc is veel vocht toe te voegen”, zegt hij. “Op twee eieren gebruik ik eenderde kopje room. Niet te veel kloppen en in tegenstelling tot wat iedereen roept niet langzaam laten stollen, maar snel en heet bakken. Dat is het geheim.”
Ingrediënten
 • 8 (biologische) eieren
 • 1 dl melk
 • peper, zout
 • 2 bakjes gerookte zalmblokjes
 • boter
 • brood
Instructies
 1. Klop 8 biologische eieren los met 1 dl melk, breng op smaak met peper en zout.
 2. Smelt een klontje boter in een pan, voeg het eimengsel toe en laat het al roerend stollen. Als het ei nog een beetje vloeibaar is, voeg je 2 bakjes gerookte zalmblokjes toe.
 3. Roomboter vermengen met mosterd naar smaak, daarmee geroosterd en licht afgekoeld brood beboteren. Her roerei erbij serveren, met wat gesnipperde verse bieslook erop.

Griekse omelet met wilde bladgroenten, kruiden, prei en feta

Soort gerecht: Lunch
Voorbereiding:
Kooktijd:
Aantal: 4
‘Horta’ is de verzamelnaam voor allerlei bladgroenten en kruiden die verzameld worden in de bergen van Griekenland, met name in het voorjaar. Met krachtig smakende groenten van het geslacht Brassica, zoals boerenkool, cavolo nero, waterkers en rucola, gecombineerd met snijbiet, spinazie of zuring, kom je een eind in de goed richting. Een blaadje molsla of daslook erbij is ook een goed idee. Serveer deze stevige omelet met een eenvoudige tomaten-uiensalade en wat brood. (Rick Stein’s Mediterrane Odyssee).
Ingrediënten
 • 3 el extra vergine olijfolie
 • 250 g prei, schoongemaakt en in dunne ringen
 • 250 g gemengde wilde bladgroenten
 • 8 grote eieren, losgeroerd
 • 3 el fijngesneden munt
 • 3 el fijngesneden dille
 • 175 g Griekse feta, verkruimeld
 • 25 g geraspte Griekse Kefalotiri of Parmezaanse kaas
 • zout en versgemalen zwarte peper
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een diepe koekenpan op matig vuur. Bak de prei hierin ca. 10 minuten.
 2. Voeg de resterende olie en de wilde bladgroenten toe en bak ze 3-4 minuten mee tot ze geslonken zijn.
 3. Schep de groenten in een kom en voeg de eieren, munt, dille, feta, Kefalotiri of Parmezaanse kaas, ½ theelepel zout en wat zwarte peper toe.
 4. Vet een ondiepe, ronde bakvorm van 20 cm Ø om em schenk het eierenmengsel hierin. Bak de omelet ± 45 minuten tot hij net gestold is.

Zabaglione van rode wijn

Soort gerecht: Nagerecht
Voorbereiding:
Kooktijd:
Aantal: 4
Ik vind tiramisu altijd een beetje aan de zware kant. Zabaglione is licht en frivool. Deze versie wordt gemaakt met rode wijn, een zachte, aardse Primitivo uit Puglia. Voor de traditionele versie vervang je de ingekookte rode wijn door 120 ml Siciliaanse marsala. Voor 4 personen. (Rick Stein’s Mediterrane Odyssee)
Ingrediënten
 • 250 ml Primitivo (rode wijn)
 • 100 g fijne kristalsuiker
 • 4 eierdooiers
 • Savoiardi-koekjes (of lange vingers) om erbij te serveren
Instructies
 1. Schenk de wijn in een pan en laat hem zachtjes inkoken tot de helft.
 2. Doe de eierdooiers en de rest van de suiker in een hittebestendige glazen kom en klopt het geheel 5 minuten met een mixer tot een dik, lichtgeel mengsel.
 3. Plaats de kom boven een pan met zachtjes kokend water en klop nog 12-15 minuten, waarbij je geleidelijk de wijnsiroop toevoegt, tot het mengsel licht en schuimig is, zachte pieken vormt en bijna het drievoudige volume bereikt heeft. Zorg dat het mengsel niet te warm wordt, anders wordt het gaar langs de wand van de kom en zakt het in.
 4. Schep de zabaglione in hoge glazen of schaaltjes en serveer hem warm met de savoiardi-koekjes.