kippig kado

Kippig kado, adoptiekip

Sinds mijn verjaardag begin maart ben ik in het bezit van een heuse adoptiekip. Een blije kip die hele dagen rondscharrelt en graan pikt in de wei. Dat levert haar een diervriendelijk leven op en mij zes biodynamische eieren per maand.

Leuk cadeau en een mooi initiatief van Biologica, de promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Bij de natuurwinkel om de hoek zag ik al wel eens zo’n affiche hangen met ‘wees hip en adopteer een kip’ of iets dergelijks. En in bladen kwamen al ‘gezellige kippen, concentratiekampkippen, knuffelkippen en showkippen’ ter adoptie voorbij. Behalve kip lijkt alles tegenwoordig adopteerbaar te zijn. Koeien, weesolifantjes, puppies, hangbuikzwijnen, appel-, olijf en cashewbomen, geiten en schapen … Door de beesten en bomen zie je het bos niet meer.

Voor die zes kippeneieren per maand denk ik erover om nog wat zusjes te adopteren, want met zes exemplaren red ik het net een week. Een Franse gourmet zei eens dat ei zó vaak in gerechten wordt gebruikt dat het voor de keuken is wat de een lidwoord voor de taal is. Voor gehaktballen, salade Niçoise, spaghetti alla carbonara, hollandaisesaus, gebak, gado-gado, pannenkoeken en foe yong hai. Waar gaat geen ei doorheen? In doelmatigheid en veelzijdigheid steekt een ei met kop en schouders uit boven alle andere voedingsmiddelen. Bovendien zit ei boordevol proteïne, maar levert het ook alle aminozuren, vitaminen A, B, D en E, de meeste mineralen en ijzer en ca. 75 calorieën.Het eiwit bevat geen choclesterol of vet, de dooier bevat beide. Medische deskundigen maken nog steeds ruzie over het ei-maximum per week versus de cholesterolspiegel. De meeste raden aan niet meer dan drie à vier eieren per week te eten.

De kleur van de schaal en van de dooier zegt niets over de smaak, wat de kip eet maakt wel uit. Bewaar ze in de koelkast, met de brede onderkant boven. Je kunt geklutste eieren, eidooiers of eiwitten ook prima invriezen, ijsblokvormpjes zijn daar het handigst voor. Vries geen gekookte eieren of eiwit in, het eiwit wordt taai en waterig. Hardgekookte eidooiers kun je wel invriezen. Waar de één zweert bij een vloeibare dooier, wil de ander stevig eigeel. Hoe krijg je het perfecte zachte, medium of hardgekookte ei? De onderstaande tijden zijn richtlijnen voor eieren die in heet water gelegd worden. Reken de tijd vanaf het moment dat het water kookt. De kooktijd voor eieren in koud water is bijna hetzelfde, verminder de kooktijd alleen met 30 seconden. Kooktijd in minuten:

 

small

medium

large

zacht

3

4

5

medium

4

5,5

6,5

hard

7

9

11

 

Recepten

Fiorentina Pizza
Recipe Type: Pizza
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Een pizza met ei en spinazie behoort tot de favorieten in elke pizzeria, bovendien zijn ze gemakkelijk zelf te bereiden.
Ingredients
  • 350 g panklare spinaziebladeren
  • boter & olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • ½ pak brooddeegmix
  • tomatensaus*
  • 150 g mozzarella, uitgelekt en in dunne plakjes
  • 4 eieren
  • 50 g parmezaan of gruyère
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
Instructions
  1. Maak het pizzadeeg volgens gebruiksaanwijzing.
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  3. Leg de spinazie in een grote pan, doe het deksel erop en verhit 2-3 min tot de bladeren slap worden. Laat de spinazie uitlekken en pers het overtollige vocht uit door een zeef.
  4. Smelt de boter in een koekenpan en bak de knoflook 1 minuut. Voeg de uitgelekte spinazie toe en bak nog enkele minuten. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  5. Verdeel het deeg in twee porties en rol ze uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde bodem. Bestrijk de bodems met de tomatensaus en verdeel de spinazie over de bodems. Laat in het midden wat ruimte vrij voor het ei.
  6. Leg de plakjes mozzarella op de spinazie, besprenkel de pizza met wat olijfolie en strooi er zout en rijkelijk zwarte peper over.
  7. Bak de pizza’s ca 10 min in de oven. Haal ze uit de oven en breek in het midden van elke pizza een ei. Strooi de kaas over de pizza’s en bak ze nog 5-10 min. De eieren moeten net zijn gestold.
  8. * Je kunt kant-en-klare saus gebruiken, maar tomatensaus maak je makkelijk zelf door een sjalot en knoflooktenen te fruiten, een blik gepelde tomaten erbij met wat tijmtakjes, peper, zout en suiker, dat een uur laten pruttelen op laag vuur.
Indiaas naanbroodje met ei, curry en cashews
Recipe Type: Lunch
Cuisine: Indiaas
Cook time:
Total time:
Serves: 2
Ingredients
  • 2 voorgebakken gekruide naanbroodjes
  • 1 el olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 el milde Indiase currypasta of kerriepoeder
  • 1 beker zure room (125 ml)
  • 1 el koriander, fijngehakt
  • 2 kropjes Little Gem of ¼ krop ijsbergsla, in dunne reepjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 4 hardgekookte eieren, grof gehakt
  • 2 el cashewnoten, grof gehakt
  • peper & zout
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C en bak de naanbroodjes in ca. 6 min af.
  2. Verhit intussen de olie in een steelpan en fruit de ui zachtjes glazig. Schep de currypasta erdoor en fruit alles ca. 1 minuut.
  3. Laat iets afkoelen en roer dan de zure room, mayonaise, grofgehakte eieren en de helft van de koriander erdoor. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  4. Snijd de naanbroodjes overlangs open en bestrijk de snijvlakken heel dun met de currysaus. Leg de onderkanten op twee borden en verdeel de slareepjes en tomatenblokjes erover.
  5. Schep de rest van de currysaus erover en strooi de koriander cashewnoten erover. Leg de bovenkanten van de naanbroodjes erop.
Schotse gehaktballen met ei
Recipe Type: Vleesgerecht
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 600 g runder- of kipgehakt
  • 3 eieren
  • ca 100 g gedroogd broodkruim (verkruimelde beschuit, paneermeel of panko)
  • 2 el gehakte verse kruiden (bieslook, peterselie of tijm)
  • 1 el mosterd of worcestershiresaus
  • zout en versgemalen peper
  • 4 hardgekookte eieren
  • 4 el bloem
  • olie om te frituren
Instructions
  1. Doe het gehakt met 1 ei, 2 el gedroogd broodkruim, de kruiden, mosterd of worcestershiresaus en zout en peper naar smaak in een kom en kneed alles met natte handen goed door elkaar.
  2. Verdeel het gehakt in vier porties* en rol ze uit tot een lap met een deegroller. Wikkel elk hardgekookt ei in een lapje gehakt. Druk de naden goed aan, de gehaktlaag mag geen barstjes vertonen.
  3. Wentel de ballen eerst door de bloem, dan door de 2 losgeklopte eieren en ten slotte door beschuit, paneermeel of panko; schud het teveel eraf.
  4. Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot 180ºC. Bak de ballen in ca 6-8 min goudbruin en laat ze op keukenpapier even uitlekken.
  5. * In plaats van 4 grote ballen kun je ook 8 kleinere ballen maken en ze vullen met een kwarteleitje. Halveer de frituurtijd.