Categorieën
Koek & gebak

Basisrecept muffins met zoete en hartige variaties

Het woord muffins is afgeleid van het Franse woord ‘moufflet’ en betekent zacht in de zin van brood.

Wat zijn muffins?

Er zijn van oorsprong twee soorten muffins, de Engelse en de Amerikaanse, die ieder een andere smaak hebben. De Engelse muffins werden gemaakt van gistdeeg en gebakken op een soort grillplaat (vergelijkbaar met scones). Amerikaanse muffins werden in aparte vormpjes gebakken omdat het beslag dun was. Muffins zijn al eeuwen oud en er zijn in de loop van de tijd ontelbare variaties op bedacht.

Zoet of hartig

Muffins kun je bakken in zoete of hartige variaties. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen ze meer op cake lijken of op brood. Ze worden gegeten als ontbijt of als iets lekkers bij de koffie of gewoon als tussendoortje.

Basis van het deeg

De ingrediënten van een muffin bestaan uit:

  • bloem (varieer met havermout, amandelmeel, volkoren meel)
  • bakpoeder
  • suiker, honing, maple syrup, stroop
  • eieren
  • vloeibare boter of plantaardige olie 
  • melk (vruchtensap, karnemelk, yoghurt of zure room, roomkaas of hüttenkäse)
  • smaakmakers zoals kruiden

Hoe meer suiker en boter je gebruikt te meer het op een cakeje gaat lijken.

Muffinvormpjes

Er zijn handige muffinvormen van zowel siliconen als metalen bakvormen. Je kunt ze eventueel ook in papieren cakevormpjes bakken hoewel deze soms wat moeilijk loslaten.

Basisrecept muffins

(12 stuks)

  • 275 gram zelfrijzend bakmeel (of vervang een deel door volkorenbloem, havermout, muesli of cacao)
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g suiker (of stroop, rietsuiker, honing)
  • 2 eieren
  • 240 ml melk (of karnemelk, yoghurt, zure room, kwark of vruchtensap)
  • 0.5 tl zout
  • 100 ml vloeibare boter (of plantaardige olie, gesmolten boter)

Tip

Meng de ingrediënten kort door elkaar, het mag best nog wat klonterig zijn. Te lang mixen zorgt voor taaie, droge muffins.

Je bakt de muffins 20-25 minuten op 200 graden C in een muffinvorm of papieren cakevormpjes.

Variaties

Zoete variaties muffins

Je kunt b.v. 100 g van de volgende ingrediënten toevoegen (of combinaties ervan):

  • appel in stukjes,
  • kaneel
  • rozijnen
  • kokos
  • chocolade
  • bosbessen
  • frambozen
  • mango
  • geraspte wortel
  • walnoten
  • pecannoten
  • hazelnoten
  • amandelen
  • banaan,
  • gedroogd fruit
  • koekkruiden
  • speculaaskruiden,
  • kersen
  • maanzaad

Hartige variaties muffins

  • ham
  • salami
  • kaas
  • bosuitjes
  • olijven
  • verse kruiden
  • paprika
  • pompoen
  • ui
  • prei
  • bacon
  • spinazie
  • champignons
  • gedroogde tomaat
  • zalm
  • mosterd

Versiering

De bovenkant kun je ook nog afwerken met (chocolade)glazuur, slagroom, fruit, noten, enz.

Voorbeeld recepten

Hartige kruidenmuffins

(12 stuks)

  • 275 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 150 g ricotta of hüttenkase
  • 100 ml melk
  • 100 g gesmolten boter of 100 ml olie
  • 2 eieren
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 el verse bieslook
  • tijm en oregano
  • 1 el gehakte gedroogde tomaatjes
  • geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 C. Meng bakmeel, bakpoeder en zout. Voeg melk, ricotta of hüttenkase, boter en eieren toe. Schep de kruiden en tomaatjes erdoor. Verdeel het beslag over 12 vormpjes, ieder voor 2/3 gevuld. Strooi er wat geraspte kaas over. Bak de muffins ongeveer 20 minuten.

Chocolade muffins

(12 stuks)

  • 240 g zelfrijzend bakmeel
  • 35 g cacao
  • 1 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 85 g suiker
  • 1 z. vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 100 g boter of olie
  • 240 ml melk
  • 100 g chocolade in stukjes gehakt

Verwarm de over 200 C. Roer het bakmeel, bakpoeder, cacao, suiker en zout door elkaar. Voeg de eieren, melk, de olie/boter en vanillesuiker door elkaar. Roer als laatste de stukjes chocolade erdoor. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met beslag en bak ze in 20 minuten gaar.

Categorieën
Kind Koek & gebak

Zelf koekjes bakken 6x recepten

Wat is er lekkerder dan zelfgebakken koekjes? Bovendien kun je de ingrediënten zo kiezen dat het helemaal jouw smaak is.

Zelf koekjes bakken

Bak één van deze lekkere koekjes. In tegenstelling tot cake die al snel bijna een uur moet bakken, hoeven koekjes maar 10-15 minuten te bakken voor ze goed zijn. Snel klaar dus! En daarom heel geschikt om samen met kinderen te doen. Vooral de eenvoudige pindakaaskoekjes kan je ieder moment bakken. Je hebt er alleen pindakaas, suiker en een ei voor nodig.

Chocoladekoekjes

Ingrediënten:

  • 200 g pure chocola in stukjes
  • 100 g boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel óf bloem met 1/2 tl baksoda
  • 1 zakje vanillesuiker of vanille essence
  • snufje zout
  • evt. handje gehakte walnoten of pecannoten

Verwarm de oven voor op 175 C. Hak de chocolade in kleine stukjes. Doe de zachte boter en meng het met de twee soorten suiker en vanillesuiker. Voeg het ei toe. En tenslotte de bloem/baksoda of het bakmeel met zout toe. Meng alles met de handen of mixer met deeghaken. Meng op het laatst de chocolade erdoor (en als je wilt de gehakte noten). Maak balletjes van het deeg en druk ze plat

Laat ong. 15 minuten bakken.

Driedubbele chocoladekoekjes

Ingrediënten:

  • 150 g boter
  • 200 g suiker
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 45 gram cacao
  • 3/4 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • vanille essence
  • 100 gram melkchocolade druppels of gehakte melkchocolade
  • 100 gram pure chocolade druppels of gehakte pure chocolade

Verwarm de oven voor op 175 C.

Meng de boter met de suiker en mix tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en de vanille essence. Voeg de droge ingrediënten samen. Het beste resultaat krijg je als je de bloem, baksoda en cacao zeeft. Voeg het zout toe.

Schep de chocolade door het beslag. Schep met twee lepels kleine hoopjes beslag op een bakplaat bedekt met bakpapier. Schuif ze in de oven en bak ze ongeveer 9-10 minuten. Bak deze koekjes zeker niet te lang. Ze verbranden snel.

Supermakkelijke pindakaaskoekjes

Voor deze pindakaaskoekjes  heb je maar drie ingrediënten nodig. Ideaal voor als je snel koekjes wilt bakken en weinig in huis hebt.

Ingrediënten:

  • 200 gram pindakaas
  • 200 gram suiker
  • 1 ei

Verwarm de oven voor op 175 C.
Mix de ingrediënten door elkaar tot een glad deeg is ontstaan. Maak er ronde balletjes van ter grootte van een walnoot. Plat ze wat af met een vork.
Bak ze 15 minuten in de oven. Laat de koekjes niet bruin worden en zijn een beetje zacht het lekkerst.

Pindakaaskoekjes

Nog meer pindakaaskoekjes maar wat krokanter door gebruik van bloem

Ingrediënten:

  • 125 gram pindakaas
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram boter of margarine
  • 1 ei
  • paar druppels vanille essence
  • 200 gram bloem
  • halve theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel baksoda
  • flinke snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 C.

Meng de pindakaas met de boter en de twee soorten suiker en mix dit door elkaar. Voeg het ei en de vanille essence toe.

Meng de bloem met de bakpoeder, baksoda en het zout en schep dit al mixend in delen door het pindakaasmengsel.

Maak balletjes van het beslag en maak ze met een vork wat platter. Leg ze op bakpapier en bak ze 15 minuten in de oven.

Tip: Voeg 100 gram fijngehakte chocolade toe.

Marokaanse suikerkoekjes

Ghouribi (ong 30 stuks)

Ingrediënten:

  • 225 g boter of olie
  • 225 g suiker
  • 500 g bloem
  • 150 g fijn gehakte walnoten of amandelen
  • kaneel

Verwarm de oven op 175 graden.

Mix de gesmolten boter en suiker glad. Voeg de bloem en noten toe en kneed met de handen tot een soepel deeg. Verdeel in walnoot-grote balletjes en vorm daar koekjes van, niet te plat. Leg ze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Bestrooi ze met kaneel en bak 20-30 minuten. De koekjes moeten niet bruin worden.

De kaneel kan vervangen worden door cacao.

Haver-gemberkoekjes

Behalve dat ze lekker zijn, werken recepten met gember als afrodisiacum.

Ingrediënten

  • 180 gr havermout
  • 50 gr lichtbruine suiker
  • 165 gr kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 2 tl gemalen gember
  • 100 gram ongezouten boter
  • 1 ei
  • 1 el sinaasappel rasp
  • 1/2 eetlepel vanille extract
  • snufje zout

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 C. Meng havermout, twee soorten suikers, bloem en gemberpoeder in een kom goed door elkaar. Voeg de bloem, zout, het ei, vanille-extract en sinaasappel rasp toe en mix alles tot een glad deeg.
  2. Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Plet de balletjes tot ronde koekjes van ongeveer 5-6 cm doorsnee.
  3. Bak ze 10-15 minuten of tot ze lichtbruin zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan op een rooster om ze verder af te laten koelen.

bron recept haver-gember koekjes: technicolor kitchen

[bol_product_links block_id=”bol_58c700727ab7f_selected-products” products=”1001004008242747,9200000029239332″ name=”koe” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Categorieën
Koek & gebak

Chocoladecake zonder boter, melk en eieren

Een chocoladecake zonder zuivel, eieren en boter, maar wat zit er dan wel in?

De cake is helemaal zuivelvrij en bevat ook geen eieren. De boter is vervangen door plantaardige olie. De cake is bovendien supersimpel te maken en binnen een uurtje klaar.

De video valt op omdat hij in 10 dagen meer dan 23 miljoen keer is bekeken. Dus je zou denken dat het dan wel een lekkere cake moet zijn. Lijkt me lekker om op Valentijnsdag te bakken.

Dit zijn de ingrediënten:

200 gram bloem
3 eetlepels cacao
170 gram suiker
1 theelepel baksoda of 3 theelepels bakpoeder
1 1/2 theelepel zout
1 theelepel witte azijn
1 theelepel vanille extract
5 eetlepels plantaardige olie (zonnebloemolie of kokosolie b.v.)
225 ml water

Zo maak je de cake

Verwarm de oven voor op 180 C.

Vet een bakvorm in en meng alle droge ingrediënten (bloem, cacao, suiker, bakpoeder, zout) door elkaar. Maak drie kuiltjes in het bloemmengsel, twee kleine en een grote. Giet de azijn in één gat, vanille essence in het ander en de olie in het grote gat.

Giet het water erover en mix of roer tot een glad mengsel. Bak de cake 35 minuten in oven en laat afkoelen. Je kunt er nog een laagje glazuur of wat slagroom over doen als je wilt.

 

Bron: Chocolate Crazy Cake, independent.co.uk

 

Categorieën
Hoe maak je..... Koek & gebak

De lekkerste brownies

De lekkerste brownies bak je zelf, met echte chocolade natuurlijk.

Wat is het verschil tussen brownies en chocoladecake?

Cake is iets luchtiger dan brownies. Brownies horen wat compacter te zijn en hebben een andere, meer fudgy of fondant-achtige textuur. Dat komt omdat er in brownies geen bakpoeder of andere rijzende middelen worden gebruikt behalve de eieren.

Basisrecept brownies

Ingrediënten

100 g suiker
50 g boter
30 ml water
250 g pure chocolade, gehakt
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
85 g bloem
snufje zout

Bereiding

chocolade brownies

Verwarm de oven voor op 165 C.

Vet een bakvorm in met een diameter van 20 cm. Voor brownies wordt meestal een vierkante bakvorm gebruikt, maar rond of langwerpig kan natuurlijk ook.

Meng in een pan de suiker, vanillesuiker, boter en het water. Verwarm de pan, maar breng het mengsel net niet aan de kook. Verwijder de pan van het vuur en roer de gehakte chocolade er door en roer tot ze gesmolten zijn.

Voeg de eieren toe. Zeef de bloem en voeg het zout toe.

Verdeel het mengsel in de vorm.

Bak 25 tot 30 minuten in de oven tot het deegmengsel gestold is. Ze mogen best nog wat vochtig zijn. Bak ze niet te lang dan worden ze te droog.

Laat een beetje afkoelen en snijd ze in vierkanten.

 

Variaties:

Noten

Voeg 75 g gehakte walnoten toe of een andere notensoort, gehakt.

 

Glazuur

Doe er een laagje glazuur op:

Meng daarvoor 100 gram pure chocolade, 50 gram boter op kamertemperatuur, 75 gram poedersuiker. Smelt de boter en roer er van het vuur af de pure chocolade door. Goed roeren en poedersuiker toevoegen. Iets laten afkoelen en over de brownies gieten.

Voor wit glazuur vervang je de pure chocolade door witte chocolade.

Categorieën
Bakken Koek & gebak Sinterklaas

Zelf speculaas bakken

Speculaasjes of dikke speculaasbrokken zijn lekker kruidige koekjes voor koude, winterse dagen.

Gekocht zijn ze lekker, zelf gebakken nog veel lekkerder

Speculaasjes bakken

Voor het bakken van speculaas heb je eigenlijk een speculaasplank nodig. Deze zijn te (online) te koop bij kookwinkels. Je hebt tegenwoordig ook een roller met speculaasjes motief.  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon koekvormpjes gebruiken of zelf een vorm uitsnijden. Ze lijken dan niet op de speculaasjes zoals je ze gewend bent, maar smaken wel zo.

[bol_product_links block_id=”bol_564dc4e04bb98_selected-products” products=”9200000031386551,9200000020325617,9200000025429691″ name=”sp” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Recept speculaaskruiden

Speculaaskruiden of koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen. Maar door het zelf te mengen kun je zelf bepalen hoe mild of pittig je het wilt hebben.

lees hier het recept voor speculaaskruiden

Recept speculaasjes

300 gram bloem
125 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram boter op kamertemperatuur
1 eierdooier
1 volle eetlepel speculaaskruiden
3 à 4 eetlepels melk

evt. geschaafde amandelen

Meng de ingrediënten behalve de amandelen door elkaar. Kneed het deeg tot het mooi glad is. Maak van het deeg een rol in de vorm van een worst van 4 cm doorsnede. Doe er plastic folie omheen en leg het een half uur tot een uur in de koelkast. Verwarm de oven op 165-175 C. Snijd het deeg in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Als je een speculaasvorm wilt gebruiken, druk het deeg dan stuk voor stuk in in de vorm en leg ze dan op de bakplaat bedekt met bakpapier, iets van elkaar af. Doe je het zonder vorm, leg het dan in de vorm die je wilt op de bakplaat. Strooi over alle of een deel van de speculaasjes amandelen. Bak ze 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Van dit deeg kun je ook pepernoten bakken.

Recept dikke speculaasbrokken

Voor dikke speculaas kun je het zelfde deeg gebruiken als voor speculaasjes. In plaats van bloem gebruik je zelfrijzend bakmeel en je kunt nog een extra theelepel bakpoeder toevoegen. In plaats van lichtbruine basterdsuiker gebruik je voor de brokken donkerbruine basterdsuiker.

Als garnering kun je hier ook hele amandelen gebruiken.

Categorieën
Bakken Kinderrecepten Koek & gebak

Muffins recepten

Het woord muffins is afgeleid van het Franse woord ‘moufflet’ en betekent zacht in de zin van brood.

Engelse en Amerikaanse muffins

Er zijn van oorsprong twee soorten muffins, de Engelse en de Amerikaanse, die ieder een andere smaak hebben. De Engelse muffins werden gemaakt van gistdeeg en gebakken op een soort grillplaat (vergelijkbaar met scones). Amerikaanse muffins werden in aparte vormpjes gebakken omdat het beslag dun was. Muffins zijn al eeuwen oud en er zijn in de loop van de tijd ontelbare variaties op bedacht.

Zoet of hartig

Muffins kun je bakken in zoete of hartige variaties. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen ze meer op cake lijken of op brood. Ze worden gegeten als ontbijt of als iets lekkers bij de koffie of gewoon als tussendoortje.

Basis van het deeg

De ingrediënten van een muffin bestaan uit:

  • bloem
  • bakpoeder
  • suiker
  • eieren
  • vloeibare boter of plantaardige olie
  • melk (karnemelk, yoghurt of zure room)

Hoe meer suiker en boter des te meer het op een cakeje gaat lijken.

Muffinvorm

Er zijn handige muffinvormen van zowel siliconen als metalen bakvormen. Je kunt ze eventueel ook in papieren cakevormpjes bakken hoewel deze soms wat moeilijk loslaten.

Basisrecept muffins

(12 stuks)

* 275 gram zelfrijzend bakmeel (of een deel volkorenbloem, havermout, muesli of cacao)
* 1 tl bakpoeder
* 100 g suiker (of stroop, rietsuiker, honing)
* 2 eieren
* 240 ml melk (of karnemelk, yoghurt, zure room, kwark of vruchtensap)
* 0.5 tl zout
* 100 ml vloeibare boter (of plantaardige olie, gesmolten boter)

Tip

Meng de ingrediënten kort door elkaar, het mag best nog wat klonterig zijn. Te lang mixen zorgt voor taaie, droge muffins.

Je bakt ze 20-25 minuten op 200 graden in een muffinvorm of papieren cakevormpjes.

Variaties

Zoet

Je kunt b.v. 100 g van de volgende ingrediënten toevoegen (of combinaties ervan):

appel in stukjes, kaneel, rozijnen, kokos, chocolade, bosbessen, frambozen, mango, walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen, banaan, gedroogd fruit, koekkruiden, speculaaskruiden, kersen, maanzaad.

Hartig

ham, salami, kaas, bosuitjes, olijven, kruiden, paprika, pompoen, ui, prei, bacon, spinazie, champignons, gedroogde tomaat, zalm, mosterd

Versiering

De bovenkant kun je ook nog afwerken met (chocolade)glazuur, slagroom, fruit, noten, enz.

 

Recepten

Hartige kruidenmuffins

(12 stuks)

275 g zelfrijzend bakmeel

1 tl bakpoeder

0,5 tl zout

150 g ricotta of huttenkase

100 ml melk

100 g gesmolten boter of 100 ml olie

2 eieren

2 el gehakte peterselie

1 el verse bieslook

tijm en oregano

1 el gehakte gedroogde tomaatjes

geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 200 C. Meng bakmeel, bakpoeder en zout. Voeg melk, ricotta of huttenkase, boter en eieren toe. Schep de kruiden en tomaatjes erdoor. Verdeel het beslag over 12 vormpjes, ieder voor 2/3 gevuld. Strooi er wat geraspte kaas over. Bak de muffins ong. 20 minuten.

Chocolade muffins

(12 stuks)

240 g zelfrijzend bakmeel

35 g cacao

1 tl bakpoeder

0,5 tl zout

85 g suiker

1 z. vanillesuiker

2 eieren

100 g boter of olie

240 ml melk

100 g chocolade in stukjes gehakt

Verwarm de over 200 C. Roer het bakmeel, bakpoeder, cacao, suiker en zout door elkaar. Voeg de eieren, melk, de olie/boter en vanillesuiker door elkaar. Roer als laatste de stukjes chocolade erdoor. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met beslag en bak ze in 20 minuten gaar.

Categorieën
Hoe maak je..... Koek & gebak Kruidenmengsels Sinterklaas

Hoe maak je speculaaskruiden

Speculaaskruiden of koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen.

Maar door het zelf te mengen kun je zelf bepalen hoe mild of pittig, zoet of gekruid je het wilt hebben.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

30 gram kaneel
10 gram nootmuskaat
10 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen korianderzaad
5 gram witte peper
5 gram anijszaad

Meng de kruiden door elkaar en bewaar ze in een afgesloten potje

Milde speculaaskruiden

Wil je speculaaskruiden met een mildere smaak dan kan je de nootmuskaat en de peper weglaten. Door toevoegen van gemberpoeder krijgt het een lekkere zoetige smaak

20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Scherpere speculaaskruiden

30 gram kaneel
5 gram gemalen nootmuskaat
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram witte peper
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Natuurlijk kun je experimenteren tot je je favoriete smaak hebt gevonden.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt speculaaskruiden gebruiken voor speculaas en andere koek en gebak en voor pepernoten. Ze worden ook wel gebruikt in stoofvleesgerechten.

 

Categorieën
Bakken Koek & gebak

Waarom je cake soms inzakt

Oorzaken waarom je cake soms niet goed rijst of halverwege inzakt.

Een cake bakken is een leuk werkje met een lekker resultaat. Maar wel jammer als je cake niet gerezen de oven uitkomt. Een goed gelukt cake hoort lekker zacht, fijn, luchtig en een beetje vochtig van binnen te zijn. Er kan dus best veel mis gaan. Misschien is één van onderstaande oorzaken de reden dat jouw cake wel eens mislukt.

1. Zeef de bloem

Het lijkt misschien wat nutteloos, maar dat is het niet. Het zeven van de bloem zorgt er niet alleen voor dat er geen klontjes in je beslag komen. Zeven geeft ook luchtigheid aan de bloem.

2. Gebruik niet te veel bakpoeder

Als je in verhouding met de andere ingrediënten te veel bakpoeder toevoegt, dan is dat een reden waarom je cake eerst te veel rijst en daarna inzakt. Het is dus belangrijk om je aan de aangegeven hoeveelheid bakpoeder te houden en om het goede soort poeder te gebruiken. Meng het bakpoeder goed met de bloem of droge ingrediënten voordat je de natte ingredienten toevoegt.

Lees hier meer over soorten bakpoeder

3. Eieren en boter op kamertemperatuur

Ja, jammer als je spontaan een cake wilt bakken, maar voor een goed resultaat is het belangrijk dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn. Leg ze dus een paar uur voor gebruik uit de koelkast. Het schijnt zelfs belangrijk te zijn dat de eieren en boter ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Dus geen koude eieren bij boter op kamertemperatuur doen. En maak zeker niet de fout om je boter in de magnetron op temperatuur te brengen. De boter wordt dan voor een deel te heet en smelt vaak maar gedeeltelijk. Dat voorkomt dat je de boter romig kunt kloppen. Hierna voeg je stuk voor stuk de eieren toe. Nog beter is het om de eigelen van de eiwitten te scheiden. Klop dan alleen de eigelen stuk voor stuk door het botermengsel. Voeg het opgeklopte eiwit pas als laatste toe en schep dat met een spatel door het beslag.

4. Klop de boter en de suiker romig

Misschien wel de meest belangrijke tip voor een goede cake. Neem ruim de tijd om de boter en suiker tot een romige massa kloppen. Dat betekent dat je tenminste vijf minuten de mixer gebruikt. Stop niet als je denkt dat het goed gemixt is. Het beslag moet heel licht van kleur zijn, bijna wit.

cake2

5. Voeg de bloem in delen toe

Als je de bloem in gedeelten gaat toevoegen, mix dan heel kort met de mixer en meng vervolgens het beslag met een spatel door elkaar.

6. Voeg gerust een smaakje toe

Het kan geen kwaad om wat extra smaak toe te voegen als vanille, citroen, wat Grand Marnier of een andere likeur. Maar voeg niet meer dan twee eetlepels vloeistof toe anders verander je de structuur van het beslag te veel. Bij een gemiddelde cake van 200 gram boter, 200 gram suiker, 200 gram bloem kun je 150 gram aan droge ingrediënten toevoegen als noten, chocolade, rozijnen, bessen, appel, enz. Bij vochtige ingrediënten als fruit, bestuif je ze eerst licht met bloem.

7. Vergeet niet om je bakvorm in te vetten

Het invetten en bestuiven met bloem van de bakvorm doe je niet alleen om de cake makkelijker uit de vorm te krijgen. Het helpt je cake ook bij het rijzen.

8. Open de oven de eerste 20 minuten niet

Open de oven niet. Zeker niet de eerste 20 minuten dat de cake in de oven staat. De koude lucht die de oven dan binnenkomt zou de kleine luchtbelletjes die zich in het beslag bevinden laten krimpen. De eerste twintig minuten dat de cake in de oven staat, is het beslag nog te zacht om de luchtigheid zelf te bewaren en zakt dan in.

9. Bak de cake niet te lang

160-170 graden C is een prima temperatuur om een cake in te bakken. Een hogere temperatuur zorgt er voor dat de buitenkant te snel bruin wordt en de binnenkant nog niet gaar. Als de oven te heet is als je de cake in de oven zet, is dat een reden om in te zakken. Een cake moet gemiddeld wel een uur bakken. Als de cake mooi bruin is test dan met een cocktailprikker of deze schoon uit de cake komt. De barst in de bovenkant van de cake is bijna niet te voorkomen. Het is eigenlijk juist een teken dat hij goed is gerezen.

10. Laat de cake afkoelen

Haal de cake als deze bruin en gaar is uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Maar haal hem na zo’n 20 minuten uit de vorm. De cake gaat anders condenseren en dan kan de buitenkant vochtig worden.

Nog niet tevreden?

De juiste verhouding van het aantal eieren met de rest van de ingrediënten is belangrijk. Eieren kunnen in maat en dus in gewicht verschillen.

Drie belangrijke richtlijnen

De suiker moet ongeveer evenveel wegen als het bloem, of ietsjes meer.
De eieren (zonder schil) moeten ongeveer evenveel wegen, of ietsjes meer als de hoeveelheid vet
De natte ingrediënten (inclusief eieren) moeten ongeveer evenveel wegen als de suiker, of ietjes meer.

Foutjes?

 

  • De structuur van de cake is grof en er zitten luchtgaten in de cake – te veel eieren of teveel of niet goed gemengd bakpoeder
  • De cake rees heel snel en zakte daarna in – te veel bakpoeder
  • De cake is droog en niet luchtig – te weinig eieren, te weinig bakpoeder
  • De cake is niet luchtig te compact en rijst niet – te veel boter
  • De cake is te droog – te weinig boter
  • De cake is droog, hard en smaakt niet lekker – te veel bloem
  • De cake brokkelt in stukken bij het snijden – te weinig bloem
  • De cake smaakt bitter – te veel bakpoeder
Categorieën
Kinderrecepten Koek & gebak

Zo bak je mug cakes

Kijk even hoe makkelijk je mug cakes bakt je in een kopje in één minuut in de magnetron.

Leuk en snel een cakeje bakken voor jezelf of voor z’n tweeën in een mok of grote kop. Er komt geen mixer of oven aan te pas. De recepten die je ziet in het filmpje staan eronder. De eerste keer is het even opletten wat de beste tijd is voor jouw magnetron, omdat iedere magnetron anders is. In het filmpje heeft ze 1100 W gebruikt. Als je twijfelt, doe ze dan liever wat korter dan langer in de magnetron, want als ze er te lang in staan worden ze taai.

Recepten

Funfetti mug cake

voor 2 cakejes
2 eetlepels (60g) ongezouten boter
1 groot ei
2 eeltlepels melk
1 theelepel vanille extract
50 gram suiker
50 gram zelfrijzend bakmeel
1 snufje zout
wat gekleurde sprinkels

1. Doe de boter in een kom en zet het in de magnetron voor 20 tot 30 minuten tot het gesmolten is.
2. Voeg het ei toe en roer met een vork
3. Voeg melk, vanille en suiker toe
4. Roer de bloem en het zout er door
5. Strooi er wat sprinkels over.
6. Verdeel het over twee koppen. Zet de koppen om de beurt 50 seconden in de magnetron op 1100 W tot ze gerezen zijn.

Het is belangrijk dat je ze niet te lang bakt, anders worden ze taai.

Glutenvrije chocolade bananen mug cake

Voor 2 mug cakes

1 rijpe banaan
4 eetlepels pindakaas of andere notenboter
1 groot ei
2 theelepels suiker
3 eetlepels ongezoete cacaopoeder

1. Prak de banaan in een kom met een vork
2. Voeg notenboter en ei toe en roer alles door elkaar.
3. Roer de suiker en cacao erdoor en roer tot het een glad mengsel is.
4. Verdeel het beslag over twee koppen
5. Doe de koppen om de beurt in de magnetron voor 1 minuut op 1100 W.
6. Probeer het niet te lang in de magnetron te laten anders worden ze taai.
7. Eet het meteen op.

Red velvet mug cake

Voor 1 cake

4 eetlepels bloem
4,5 eetlepel suiker
1/8 theelepel bakpoeder
1,5 eetlepel ongezoete cacao poeder
snufje zout
snufje kaneel
3 eetlepels olie
3 eetlepels karnemelk (evt. yoghurt of zure room)
1 ei
1 theelepel vanille extract
1/2 theelepel rode levensmiddelenkleurstof

1. Meng alle natte ingrediënten in een grote mok met een vork tot een glad deeg.
2. Voeg de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, cacao, zout, kaneel) toe en meng alles goed door elkaar.
3. Zet 50 seconden in de magnetron. Liever te kort dan te lang. Als je het te lang in de magnetron zet wordt het cakeje rubberig
5. Laat afkoelen en schep het glazuur erover.

recept voor het glazuur kun je hier zien.

Apple crumble mug cake

1 klein cakeje

3 eetlepels bloem
1 volle eetlepel bruine suiker
1/2 theelepel kaneel
1/8 theelepel bakpoeder
1 eetlepel appelmoes
1/2 eetlepel plantaardige olie
1/2 eetlepel melk
1/8 theelepel vanille extract

voor de crumble:
1 eetlepel boter
2 eetlepel bloem
1 eetlepel bruine suiker

1. Meng alle droge ingrediënten in een kom
2. Voeg appelmoes toe en roer even, voeg dan olie, melk en vanille extract toe. Roer tot alles nat is maar roer niet te veel.
3. Voor de crumble meng je in een aparte kop 1 eetlepel boter, 2 eetlepels bloem, 1 eetlepel bruine suiker met een vork.
4. Zet 45 seconden in de magnetron op 1100.
5. Lekker met ijs en caramelsaus

Regenboog mug cakejes

voor 4 mug cakejes

100 gram suiker
100 gram boter, op kamertemperatuur
2 eieren, losgeklopt
1 theelepel vanille extract
110 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zuiveringszout (kan je ook weglaten als je het niet hebt)
snufje zout
rode, oranje, gele, groene, blauwe levensmiddelenkleurstof

Recept voor het glazuur vind je hier http://bit.ly/1j7hSiU

1. Meng suiker en boter en roer met de garde tot het licht van kleur en schuimig is (ong. 3 minuten). Voeg een ei toe, roer tot het is opgenomen en voeg dan de volgende eieren toe.
2. Voeg droge ingrediënten toe, roer even door maar niet te lang.
3. Verdeel het beslag over 5 bakjes en voeg de kleurstof toe.
4. Verdeel lepeltjes van de verschillende kleuren in 4 koppen
5. Zet 45 seconden in de magnetron op 11oo W.

 

 

 

Categorieën
Koek & gebak

Cake bakken basisrecept

Door alle muffins, cupcakes, brownies en andere hippe baksels lijkt het alsof de cake een beetje uit de gratie is geraakt.

Maar, wie lust er nou geen cake? Je hebt een cake snel gebakken en je hebt er eigenlijk geen bijzondere ingrediënten voor nodig. Hier een basisrecept voor cake.

Mislukt je cake wel eens, of zakt hij soms in? Lees hier mogelijke oorzaken.

Basisrecept cake

ingrediënten

  • 200 g boter
  • 200 g suiker
  • 200 g bloem
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • evt. scheutje melk
  1. Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 160 graden, 150 graden voor een hetelucht oven.
  2. Klop de boter zacht met de suiker, de vanillesuiker en het zout. Voeg dan stuk voor stuk de eieren toe. Wacht met toevoegen van het volgende ei tot het ei daarvoor geheel in het mengsel is opgenomen.
  3. Voeg na de eieren de bloem in delen toe met de mixer in de laagste stand.
  4. Schep een volle lepel beslag en kijk of het er in een piek onder blijft hangen. Als het geen pieken vormt voeg dan wat melk toe. Valt het beslag van je lepel af, voeg dan wat bloem toe.

Bakken

Schep het beslag in een ingevette cakevorm en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Open het eerste half uur de oven niet. Controleer of de cake gaar is door er met een houten satéprikker in de cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.

Variaties

Natuurlijk kan je de cake naturel laten, want hij is zo al lekker genoeg. Maar je kunt aan het beslag ook stukjes appel, rozijnen, noten, stukjes chocolade of gedroogd fruit toevoegen. Fruit is niet geschikt als het te veel vocht bevat zoals aardbeien.

Je kunt de cake ook glazuren (als hij afgekoeld is) met chocolade of een ander glazuur.

Meng voor chocoladeglazuur 150 g gehakte chocolade met 1 dl room of 100 gram chocolade met 40 gr boter, 3 eetlepels water en 80 gram poedersuiker.

Je kunt de cake ook in de lengte door midden snijden en besmeren met jam, slagroom of chocoladepasta of saus en hem daarna de helften weer op elkaar leggen.

Ingrediënten vervangen

Als je de cake gezonder wilt maken dan kan je ingrediënten of delen van ingrediënten vervangen. Zo kan je:

  • bloem vervangen door amandelmeel, havermeel of speltmeel.
  • boter (gedeeltelijk) vervangen door kokosolie en/of gepureerde avocado.
  • in plaats van suiker kun je ahornsiroop, honing, palmsuiker, ongezoete appelmoes of gemalen dadels gebruiken.
  • een deel van de boter en suiker te vervangen door gepureerde bananen.

Het wordt misschien eerst wat experimenteren en natuurlijk kan de smaak en de samenstelling hier wel iets door veranderen.

Categorieën
Koek & gebak

Baklava

Baklava is een zoete lekkernij die vooral veel geserveerd wordt op de Balkan en in het Midden-Oosten. Men denkt dat het gerecht oorspronkelijk uit het Turkse plaatsje Gaziantep komt, dat er beroemd om is.

Er zijn veel variaties, maar baklava bestaat in ieder geval uit deeg met een mengsel van noten, overgoten met stroop of honing.

Filodeeg

Voor het deeg van baklava wordt filodeeg gebruikt. Filodeeg is een deeg dat bestaat uit grote, dunne vellen. Omdat het zo bewerkelijk is om te maken kun je het kant- en klaar uit de diepvries kopen. Het komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. Filodeeg wordt gemaakt van tarwemeel, water en een kleine hoeveelheid olie waaraan soms een ei wordt toegevoegd. Het deeg wordt zeer dun uitgerold terwijl het telkens bestrooid wordt met meel om te voorkomen dat het aan elkaar kleeft. Filodeeg is moeilijker te verwerken dan bladerdeeg omdat het zo dun is. Voordeel is wel dat filodeeg een stuk minder vet is.

Serveren

Omdat het deeg in combinatie met boter, suiker en noten erg machtig is en bovendien erg zoet, wordt de baklava kleine stukjes geserveerd.

Boek Baklava

In het boek, dat als titel Baklava heeft, vind je niet alleen het recept voor baklava maar ook voor voor andere koekjes, gebak en desserts uit Marokko en Turkije. De smaak en ingrediënten voor deze Oosterse lekkernijen zijn toch wel anders dan die je voor een gewone cake of koekjes gebruikt. Er worden veel amandelen en andere noten in verwerkt. Verder komen griesmeel, oranjebloesemwater, saffraan en rozenwater veel voor. Leuk om eens wat anders uit te proberen, met nieuwe smaken.

Baklava met noten

Soort gerecht: Koek en gebak
Keuken: Oosters
Voorbereiding:
Bereiding:
Hieronder het recept voor Baklava uit het gelijknamige boek. Met de vulling kun je eindeloos variëren. Verschillende noten, gedroogd fruit, verschillende kruiden, enz.
Ingrediënten
  • 15 vellen filodeeg
  • 100 + 50 g gesmolten boter
  • 250 g gepelde walnoten
  • 150 g gepelde en gehakte pistachenoten
  • 100 g gehakte hazelnoten
  • 150 g suiker
  • 5 g kaneel
  • 2 + 2 el oranjebloesemwater
  • 100 g gepelde amandelen
  • 50 g vloeibare honing
Bereiding
  1. Roer de walnoten, pistachenoten, hazelnoten, 2 el oranjebloesemwater, 100 g gesmolten boter en suiker in een grote kom door elkaar.
  2. Snijd de velletjes filodeeg op maat voor een rechthoekige vorm. Neem 5 vellen filodeeg. Leg er een op het werkblad. Bestrijk het met een kwastje geheel met boter. Leg er een tweede velletje filodeeg op en bestrijk ook dat met boter. Ga verder met de andere 3 velletjes. Vet de vorm in met boter. Leg de eerste 5 velletjes filodeeg erin. Bedek met een laagje vulling en spreid dat goed over de hele oppervlakte uit.
  3. Doe het zelfde met 5 nieuwe velletjes filodeeg, leg ze in de vorm en spreid de resterende vulling er over uit.
  4. Bestrijk de 5 laatste velletjes filodeeg met boter. Leg ze in de vorm, zodat het gebak wordt afgesloten. Bestrooi met kaneel.
  5. Snijd het gebak met een scherp mes in rechthoekige stukken en vervolgens in ruiten. Let op elke ruit een amandel.
  6. Verwarm de oven voor op 200 C en zet het gebak er 20 minuten in.
  7. Verwarm de honing in een pannetje, voeg het resterende oranjebloesemwater toe. Besprenkel het gebak als eht uit de oven komt met de warme honing. Laat het goed in het gebak trekken.
  8. Eet warm of koud met een glaasje muntthee.

[bol_product_links block_id=”bol_5409cad9eca7b_selected-products” products=”1001004006421037,1001004006847390″ name=”bak” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Categorieën
Fruit Koek & gebak

Blauwe bessen muffins

Augustus is blauwe bessen tijd. Bij de supermarkt liggen bakjes vol met prachtige blauwpaarse bessen. Je kunt ze zo eten of verwerken in gerechten en ze zijn nog heel gezond ook.

Nog steeds is de blauwe bes relatief duur fruit. De kans bestaat wel dat ze goedkoper worden nu ze op steeds grotere schaal gekweekt worden.

Gezond!

Blauwe bessen staan bekend als ware antioxidantenbommetjes. De bessen zijn verder rijk aan vitamines, vezels en mineralen en hebben door het hoge antioxidanten gehalte een beschermende werking tegen vrije radicalen. Bedenk wel dat als je ze verhit, die gezonde kwaliteiten wel achteruit gaan.

Blauwe bessen of bosbessen?

Blauwe bessen en bosbessen zijn niet hetzelfde. De blauwe bes is de gecultiveerde vorm van de wilde bosbes. De blauwe bes is door de mens veredeld door verschillende rassen te kruisen.

Bewaren van de blauwe bes

Als de bessen vers zijn kan je ze tot een week bewaren. Invriezen kan ook. Je kunt ze dan nog prima verwerken maar omdat ze wel wat zachter worden na het ontdooien zijn ze minder lekker om zo te eten.

Gebruik van de blauwe bes

De bessen zijn prima te verwerken tot jam of bessensap. Je kunt er wijn van maken, of ze als vulling gebruiken voor muffins, cake en vlaaien. Ook als decoratie op pudding of ijs, bij pannenkoeken en wafels zijn ze heerlijk. Je kunt de blauwe bessen ook drogen. Gedroogd zijn ze zelfs nog gezonder dan vers.

 

Blauwe bessen muffins
Recipe Type: Gebak
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Muffins met blauwe bessen en kaneel kruimelkorst
Ingredients
  • 325 g bloem
  • 150 g suiker
  • snufje zout
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 ml plantaardige olie
  • 1 ei
  • 75 ml melk
  • 225 g blauwe bessen
  • [b]voor de kruimelkorst:[/b]
  • 100 g suiker
  • 75 g bloem
  • 50 g boter (koud in blokjes)
  • 2 tl kaneel
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinvorm in of gebruik papieren cakevormpjes.
  2. Meng de bloem met de suiker, zout en bakpoeder. Meng de olie, het ei en de melk in een andere kom en mix dit door het bloem mengsel. Doe de blauwe bessen erdoor en vul de muffinvorpjes ermee.
  3. Voor het kruimeldeeg: Meng de suiker, bloem en boter en kaneel. Prak het een beetje door elkaar met een vork tot er een kruimelig deeg ontstaat. Verdeel dit over het muffindeeg.
  4. Bak de muffins in de oven voor 20-25 minuten.

 

Meer recepten voor muffins vind je hier.

[bol_product_links block_id=”bol_53d7c5df19594_selected-products” products=”9200000015588160,1001004006183518″ name=”muf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Categorieën
Fruit Koek & gebak

Kersenclafoutis bakken

Een clafoutis is een heerlijke en makkelijk te bakken taart met kersen. Maar je kunt ook een andere stevige fruitsoort nemen.

Frans gebak

Een clafoutis is een Frans gebak op basis van bloem, melk en eieren. Het beslag hiervan wordt over een bakvorm met kersen gegoten. Het resultaat is een heerlijk zachte taart die je zowel als dessert kunt eten maar ook lekker bij de koffie of een high tea is. Het is ook een gebaksoort die niet veel caloriën bevat omdat er geen boter in gaat.

Kersenclafoutis bakken

Nagerecht
Voorbereiding:
Baktijd:
6-8 porties
Ingrediënten
  • 65 g bloem
  • 2 grote eieren
  • snufje zout
  • 25 g suiker (2 volle eetlepels)
  • 180 ml melk
  • scheutje kirsch (hoeft niet)
  • 1 z vanillesuiker
  • 350-450 g kersen, gewassen ontpit*
  • 1 el boter
  • poedersuiker als garnering.
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Doe de bloem, het zout, de eieren, 2 el suiker, vanillesuiker en melk in een kom en klop of mix alles door elkaar.
  3. Smelt de boter in de koekenpan en doe de schoongemaakte kersen even in de pan en bak ze even tot ze wat zachter zijn.
  4. Doe de kersen in een bakvorm. Schud er even mee, zodat de vorm overal vet wordt.
  5. Giet het beslag er over.
  6. Zet in het midden van de oven en bak de clafoutis ongeveer 20 minuten. Doe ondertussen de deur van de oven niet open anders zakt hij in.
  7. Laat even afkoelen en strooi er poedersuiker over.
  8. Meteen opdienen. Lekker met een bolletje ijs.
  9. * Je kunt ook goed uitgelekte kersen uit een pot nemen of een ander stevige fruitsoort.

 

Categorieën
Koek & gebak Sinterklaas

Amandelspijs maken

Amandelspijs kun je onder andere gebruiken voor een banketstaaf, gevulde speculaas, kersttol en nog veel meer. En, het is heel makkelijk zelf te maken.

Witte geblancheerde amandelen

Voor het maken van amandelspijs heb je witte geblancheerde amandelen nodig. Heb je bruine amandelen dan is dat geen probleem. Giet er kokend water over, laat ze even weken, spoel ze af onder koud water en haal de velletjes er af.

 

Recept amandelspijs

Dit is genoeg voor 500 g amandelspijs

250 g witte amandelen

250 g suiker

1 theelepel citroenrasp

citroensap

1 ei

Maal de amandelen. Dit kan in de blender of keukenmachine. Het resultaat zal wel wat grof zijn. Er zijn speciale amandelmolens, maar een oude koffiemolen voldoet ook. Vermeng de gemaalde amandelen met de suiker, citroenrasp en citroensap. Als het te droog is voeg je gewoon wat water toe. Kneed alles tot een smeuïge massa. Maak er een worstvorm van. Rol het in folie en leg het in de koelkast (zie hieronder). Voor je het gaat gebruiken prak je er een rauw ei door. Je kunt het ei ook weglaten.

Amandelspijs zonder suiker

Wil je geen suiker gebruiken dan zijn er verschillende alternatieven om de spijs te zoeten. Je kunt bijvoorbeeld agavesiroop, ahornsiroop, rijstsiroop, honing, rozijnen en/of dadels gebruiken, of een combinatie.

Rusten voor gebruik

Voordat je het amandelspijs gaat gebruiken moet het een dag of vier rusten in de koelkast. Je kunt het wel een paar weken zo bewaren.

Gebruik het voor

Je kunt de amandelspijs gebruiken om:

 

  • Banketstaaf
  • Maak een rol van de amandelspijs. Neem twee plakjes bladerdeeg en leg ze over elkaar. Vorm het deeg om de amandelspijs en bak het 20 minuten op 200 graden.
  • Gevulde koeken
  • Een recept voor gevulde koeken.
  • Appelbollen
  • Een recept voor appelbollen.
  • Appeltaart
  • Een recept voor appeltaart met spijs|
  • Gevulde speculaas
  • Kerststol

 

Recept gevulde speculaas

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 150 gram koude ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • zout
  • amandelen voor de garnering
  • wat losse bloem
  • 300 gram amandelspijs

Zeef het bakmeel. Voeg basterdsuiker, speculaaskruiden en wat zout toe. Snij de boter in kleine stukjes, voeg de melk toe en kneed alles door elkaar tot een soepel deeg. Rol het tot een bal, pak hem in folie en leg de bal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de eieren los met wat water. Prak de helft van het ei door de amandelspijs. Bestrooi de ondergrond met bloem en rol de speculaas uit. Snijd er twee even grote vierkanten of rechthoeken uit. Leg het op wat bakpapier op een bakblik. Strijk op 1 helft de amandelspijs uit, laat de kanten vrij. Leg de andere helft van de speculaas er op en druk de kanten op elkaar. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Duw er een paar amandelen in als garnering.
Baak de speculaas in 40-45 minuten gaar.

Categorieën
Koek & gebak Recepten

Lentegebak: bosvruchten clafoutis

Een clafoutis is een licht gebak dat oorspronkelijk met kersen gemaakt wordt, maar je kunt het ook met andere soorten fruit maken.

bvc2Een clafoutis is een soort gebak dat je met veel eieren, maar met weinig vet maakt. In dit recept gaat bijvoorbeeld maar 30 gram boter. Je kunt het met vers fruit maken, met vruchten uit een pot of uit de diepvries. Aangezien je kersen niet het hele jaar door kunt krijgen zijn diepvrieskersen een prima oplossing. Voor dit recept combineerden we diepvries kersen met diepvries bosvruchten.

Nodig

500 g diepvries fruit, b.v. doosje kersen AH 250 gram en doosje bosvruchten AH 250 gram
1 zakje vanillesuiker
130 gram bloem
150 gram suiker
4 eieren
400 ml melk
30 gram gezouten boter (of ongezouten boter met een snufje zout)

bosvruchten clafoutis

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Smelt de boter in een pan of schaaltje in de magnetron.
Klop de eieren los en voeg de suiker en vanillesuiker toe.
Voeg met kleine beetjes de bloem al kloppend toe.
Schenk daarna de gesmolten boter en de melk erbij.
Leg het fruit in een ingevette bakvorm. Schenk het beslagmengsel erover heen. Bak de clafoutis in 25-35 minuten gaar tot het midden gestold is en de bovenkant licht gebruind. Als je diepvriesfruit gebruikt kan het iets langer nodig hebben.

Categorieën
Koek & gebak Nagerechten

Crumble met appel en blauwe bessen

Deze crumble is een supermakkelijk recept waar nog geen mixer aan te pas komt.

recept crumble met appel en blauwe bessen

Het recept is afkomstig uit het kookboek van Donna Hay de basics. En met dit recept kun je als je wilt eindeloos naar je eigen smaak en idee variëren. Zo noemt het recept verse blauwe bessen als ingrediënt, maar ik heb diepvries blauwe bessen gebruikt en de helft diepvries kersen (in de pakjes van AH). Verder heb ik de bruine basterdsuiker in de topping vervangen door het iets gezondere palmsuiker. Eet het als nagerecht of bij de koffie of gewoon tussendoor.

 

Recept crumble met appel en blauwe bessen

voor 4 personen

1,2 kg Granny Smith of andere groene appels van klokhuis ontdaan en in stukjes
150 g verse blauwe bessen
75 g witte basterdsuiker
1 tl fijngeraspte citroenschil
2 theelepels citroensap

topping
90 g havermout
90 g bruine basterdsuiker
35 g patentbloem
75 g boter, zacht
1/2 tl kaneel

Stap 1.

Verwarm de oven voor op 180 graden, gasstand 4. Roer appels, blauwe bessen suiker en citroenrasp en -sap om in een kom, doe in een grote ovenschaal en zet apart.

Stap 2.

Meng voor de topping havermout suiker, bloem, boter en kaneel in een kom. Schep de topping over het fruit en bak 55 minuten of tot de topping mooi donkerbruin is.

Zonder is het ook lekker, maar als je wilt kun je er nog wat double cream (of mascarpone en slagroom in verhouding 1:2) of gewoon lekker wat roomijs bij geven.

cr4

Verder geeft Donna Hay ook nog tips om te variëren met de crumble door er gehakte noten door te doen of geraspte kokos. Door de havermout te vervangen door bloem, krijg je een meer cake-achtige crumble. Verder kun je natuurlijk ook variëren met de fruitvulling door ook eens een keer rabarber met appel te proberen. Perzik met vanille is een klassieke combinatie, maar je kunt ook wat bramen en frambozen bij de blauwe bessen doen.

Categorieën
Koek & gebak

Banketbakkersroom maken

Al langer was ik van plan om zelf banketbakkersroom te maken.  Het idee is om gebaksvormpjes te vullen met banketbakkersroom en aardbeien. Een geschikt recept vond ik hier. Uiteindelijk was het een makkelijker en sneller klaar van te  voren gedacht.

 

Wat heb je nodig?

250 ml melk
50 g suiker
2 eierdooiers
zakje vanillesuiker of vanillestokje
25 g bloem

br2

Breng in een pan bijna alle melk met het vanillestokje langzaam aan de kook.

De overgebleven melk meng je met ongeveer 2 eetlepels bloem tot een glad papje. Daarna de twee eierdooiers erbij en nog even flink met de garde kloppen. Het is handig om dit meteen in een hittebestendige kom te doen, want je moet de kokende melk er langzaam al kloppend bij gieten.

Daarna giet je alles weer terug in de pan. Het is dan nog vloeibaar. Je kookt het dan zachtjes al kloppend 3 minuten tot het dik en gebonden is. Als je met een garde roert, wel even goed in de randen roeren. Roer er de suiker, en als je geen vanillestokje hebt gebruikt, ook de vanillesuiker door.

Ik heb veel minder dan 50 g gebruikt, maar wel twee zakjes vanillesuiker en dat smaakte prima.

Als je de room niet meteen wilt gebruiken moet je het wel even afdekken met plastic folie denk ik, om een vel te voorkomen. Ik heb het nog warm in de gebaksvormpjes gegoten. En versierd met de aardbeien