Categorieën
Kookgerei

Gezond frituren met een heteluchtfriteuse

Iedereen die van een vette hap uit de frituur houdt, weet eigenlijk wel dat dit ongezond is. Een keertje frituren is natuurlijk niet erg, maar meerdere keren per week kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig voor de frituurliefhebber is er ook een gezonde methode voor frituren. Hiervoor moet je wel je klassieke friteuse inwisselen voor een heteluchtfriteuse.

Wat is een heteluchtfriteuse?

In de volksmond staat de heteluchtfriteuse ook wel bekend als Airfryer’. Maar Airfryer is eigenlijk een officieel gedeponeerde merknaam van Philips. Enkel de heteluchtfriteuses van Philips mogen Airfryer genoemd worden. Maar wat is een heteluchtfriteuse eigenlijk? Zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee frituren met behulp van hete lucht en niet met frituurvet of frituurolie. Juist dit vet is het meest ongezondst aan frituren. Naast frituren kan je met een heteluchtfriteuse ook bakken, braden en grillen.

Hoe werkt een heteluchtfriteuse?

Een heteluchtfriteuse zuigt lucht aan en zal dit verwarmen tot ongeveer 200° Celsius. Bij de meeste heteluchtfriteuses is het mogelijk om de temperatuur in te stellen. Zo frituur je ieder gerecht op de juiste temperatuur. In de friteuse zit een ventilator, die ervoor zorgt dat de hete lucht gelijkmatig door de friteuse wordt geblazen en de inhoud goed gaart. Er ontstaat meestal ook een krokant korstje op je gerecht. Als de hete lucht zijn werk heeft gedaan, blaast de friteuse de lucht weer uit. In de regel hoef je geen olie bij te vullen, maar er zijn soms producten waar een scheutje olie nodig is. Maar dit is niet te vergelijken met de hoeveelheid olie van de klassieke frituurpan.

Voordelen van een heteluchtfriteuse

Het grootste voordeel is, dat je vele malen gezonder frituurt. Je maakt, in plaats van frituurvet of frituurolie, enkel gebruik van hete lucht. Dit is gezonder en je krijgt minder calorieën binnen. Met een frikandel uit de frituurpan krijg je zo’n 200 calorieën binnen, een frikandel uit de heteluchtfriteuse telt nog maar 160 calorieën. Betreffende de smaak zijn er verdeelde meningen. Normaliter zal de smaak van je gefrituurde gerechten nauwelijks afwijken in vergelijking met wanneer je in frituurvet bakt. Maar er zijn altijd mensen die wel smaakverschil proeven. Een klein voordeel is dat de heteluchtfrituur minder energie vraagt. Nu gaat dit niet om een hele grote besparing. Door andere energieleveranciers te zoeken zul je waarschijnlijk meer besparen. Maar ook als je geen andere energieleveranciers vindt, bespaar je toch nog een klein beetje, waarmee je enkel op energiebesparing de heteluchtfriteuse in vijf jaar terug kunt verdienen.

Bespaar tijd met een heteluchtfriteuse

Je kunt tijd besparen met een heteluchtfriteuse. Zowel een klassieke frituurpan als een oven zullen de eerste tien minuten moeten opwarmen. Een heteluchtfriteuse is vrijwel direct op de juiste temperatuur, zodat je meteen kunt frituren. En wie kent niet de ergernis van het schoonmaken van een vettige frituurpan? Een heteluchtfriteuse bevat geen vet en is daarom gemakkelijk met een doekje te reinigen. Het beste doe je dit telkens nadat je deze gebruikt hebt.

Categorieën
Kookgerei

5 Voordelen van een snelkookpan

Snelkookpannen zijn niets nieuws. De eerste snelkookpan of hogedrukpan bestaat al sinds 1679. Mensen die er één hebben zijn er vaak heel enthousiast over.

Mensen die er niet bekend mee zijn, zijn vaak wat terughoudend om een snelkookpan te gebruiken. Misschien door herinneringen die ze hebben van vroeger, aan sissende en sputterende pannen. Toch is dat jammer want een snelkookpan heeft veel voordelen.

Hoe werkt een snelkookpan?

Doordat de warme lucht in een snelkookpan niet weg kan, wordt er druk opgebouwd. Als de luchtdruk hoger is, wordt de temperatuur hoger. Normaal kookt iets bij 100°C. In een snelkookpan loopt de temperatuur een stuk hoger op. De kooktijd wordt daardoor aanzienlijk korter. De pan heeft wel even tijd nodig om op druk te komen.

De temperatuur van een snelkookpan kan tot wel 120°C oplopen wat de kooktijd tot 70% korter maakt.

De snelkookpan en veiligheid

Met de snelkookpannen van vroeger moest je voorzichtig omgaan. ze gaven harde fluitende en sissende geluiden en je moest ze zeker niet te vroeg open doen maar wachten tot de druk in de pan voldoende had afgenomen.

Bij de moderne snelkookpannen is er wel iets veranderd, ze zijn uitgerust met een veiligheidspal die voorkomt dat de druk en temperatuur in de pan te hoog oplopen. Maar als je ze voorzichtig en volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, zijn ze veilig te gebruiken.

Voordelen van het koken in een snelkookpan

1. Vitaminen en voedingsstoffen blijven beter behouden.

Hoe langer je voedingsmiddelen verhit, hoe meer dat gaat ten koste van de voedingswaarde. Bij een snelkookpan is de kooktijd een stuk korter.

Bij het koken in een normale pan gebruik je bovendien meer water. Veel vitaminen komen in het water terecht en worden afgegoten. Bij een snelkookpan gebruik je minder water en wordt de voeding eerder gestoomd dan gekookt. Dat zorgt niet alleen voor een beter behoud van de voedingswaarde, ook de kleur en smaak blijven beter bewaard.

2. Het spaart energie

inzet snelkookpan

Doordat de kooktijd verkort wordt, heb je minder energie nodig. Maar dat is niet het enige. Je kan aardappelen en stevige groentesoorten tegelijk in de snelkookpan koken als je gebruik maakt van inzet-pannen.

3. Het bespaart tijd

Je hebt minder tijd nodig om een goede maaltijd te bereiden. Groenten en aardappelen zijn prima te bereiden in de snelkookpan. Maar vooral met vlees-, stoofvleesgerechten, soepen en bouillons is met veel tijdswinst in en snelkookpan te behalen.

4. Minder afwas

Minder pannen is minder afwas. Maar er is meer. Doordat de snelkookpan afgesloten is en er minder stoom, kookvocht en vette dampen en spetters ontsnappen blijft je keuken schoner. Je hebt bovendien geen last van overkokende pannen.

5. Inmaken

Behalve om in te koken, kan je een snelkookpan ook gebruiken om groenten en fruit in te maken of te wecken.

Conclusie

Een snelkookpan past prima in de moderne keuken. Het is niet zo zeer een vervanging maar wel een prima aanvulling op je gewone pannenset. Je moet er even handigheid in krijgen, maar dan kan je volop gebruik maken van de voordelen die snelkookpannen bieden. De meeste snelkookpannen zijn geschikt voor alle soorten kookplaten. Afhankelijk van de grootte van je gezin zijn er verschillende maten hogedrukpannen te krijgen.

Categorieën
Kookgerei

6 Voorbeelden van functies van de keukenmachine

Bij heel veel recepten kun je de keukenmachine toepassen om het koken makkelijker te maken. De meeste mensen gebruiken een keukenmachine vooral om beslag te mengen terwijl ze zelf iets anders doen. En natuurlijk kan dat, maar er kan nog veel meer!

Check deze functies maar eens, waarbij de keukenmachine op 6 manieren gebruikt wordt.

Het begin: een goede keukenmachine

Voordat we beginnen met leuke recepten met een keukenmachine, moet je er natuurlijk een aanschaffen. De keuze is vaak lastig, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Je kunt wel gaan voor de goedkoopste, maar meestal heb je dan slechte kwaliteit. Je kunt daarom beter gaan voor een keukenmachine van Philips. Bovendien kun je die uitbreiden met tientallen hulpstukken om nóg meer te kunnen met de keukenmachine!

Functie 1: Kneden – boterkoek deeg

Een keukenmachine heeft een grote kom. Bij die kom hoort ook een stevige deeghaak. In de praktijk blijkt echter dat maar weinig mensen gebruik maken van de deeghaak. Jammer, want zo kun je super gemakkelijk deeg maken. Stel je voor dat je bezig bent met koken. Als nagerecht recept wil je graag bij de koffie een lekker stukje boterkoek serveren.

deeg kneden

Je doet als eerste de droge ingrediënten (bloem, boter, suiker) in de kom van de keukenmachine. Je zet de keukenmachine op de laagste stand. Vervolgens laat je de machine rustig even kneden terwijl jij met andere dingen bezig bent. Na een paar minuten voeg je de rest van de ingrediënten toe (eieren, evt. melk) en je laat de machine nog een poosje rustig zijn gang gaan. Ondertussen vet jij een bakblik in en laat je de oven voorverwarmen. Na een poosje haal je de kom uit de keukenmachine. Met een spatel haal je alle deegrestjes van de zijkanten van de kom. Vervolgens rol je het deeg nog even goed op, dan druk je het in de bakvorm. Et voilà: zonder dat het je meer dan een paar minuten werk kostte, heb jij een boterkoek in de oven staan.

Functie 2: Kloppen – pannenkoekenbeslag

Naast kneden kan de keukenmachine ook kloppen. Zo kun je bijvoorbeeld sauzen, beslag of andere dingen rustig laten kloppen. Wist je bijvoorbeeld dat je gemakkelijk pannenkoekenbeslag zonder klontjes kunt maken?

Doe de bloem of volkorenmeel in de kom. Zet de keukenmachine aan op de laagste stand. Giet er heel langzaam de melk bij, terwijl de keukenmachine door blijft mixen. Geef de melk telkens de tijd om goed opgenomen te worden in de bloem. Voeg als laatste de eieren toe en laat de keukenmachine nog rustig enkele minuten doorkloppen. Laat het beslag dan nog een halfuurtje staan om te rusten. Vervolgens bak je heerlijke pannenkoeken!

Functie 3: Grof raspen – pizza beleggen

Bij de meeste keukenmachines hoort ook een opzetstuk met een rasp. Hiermee kun je bijvoorbeeld gemakkelijk groenten raspen. Ben jij hier altijd veel tijd mee kwijt? Nu niet meer! Je hebt meestal twee raspen, een grove en een fijne. Voor het beleggen van de pizza gebruik je de grove rasp.

Op een pizza horen kleine stukjes groente. Je kunt elke denkbare groente raspen met de keukenmachine. Gebruik een grove rasp. Doe er bijvoorbeeld courgette, paprika, wortel en ui doorheen. Zo heb je meteen heel fijn gesneden groenten voor op je pizza. Veel van de messen zijn ook geschikt om kaas te raspen, al moet je dat wel even nalezen bij jouw apparaat.

Functie 4: Fijn raspen – rösti maken

De keukenmachine heeft meestal twee raspen: een grove en een fijne. De eerste hebben we al gebruikt. De fijne rasp is meer geschikt voor echt fijn werk. Bijvoorbeeld als je rösti zelf wilt maken – jummie!

Schil de aardappels en snijd ze in zulke stukken dat ze in het invoergat passen. Schil ook wat uien. Zet de grove rasp op de keukenmachine. Rasp daarmee de aardappels en de uien fijn. Roer dit vervolgens door elkaar en kneed het tot een vrij stevig deeg. (Hadden we het al gehad over de deeghaak?). Vervolgens bak je de rösti in kleine rondjes of plakjes in de pan, oven of frituur.

Functie 5: Sap persen

Let op: bij het sap persen maak je gebruik van een extra opzetstuk. Niet elk apparaat heeft dit stuk erbij! Je kunt met het opzetstuk vaak citrusvruchten persen. Maar sommige apparaten kunnen ook sap persen uit bijvoorbeeld wortels en bieten.

Het maken van sinaasappelsap is helemaal niet moeilijk. Maar met de hand doen is best veel werk. En als je toch een keukenmachine hebt, waarom dan niet? Snijd de vruchten in tweeën en druk telkens een helft op de pers. Je kunt sinaasappels ook combineren met grapefruit. Of je hakt een banaan fijn om er doorheen te doen.

Functie 6: Blender – smoothies maken

Ook voor de blender geldt dat die er wel bij moet zitten. Het is meestal een los opzetstuk voor de keukenmachine. Het is wel super handig, want zo heb je geen aparte blender meer nodig. Je kunt zo heel gemakkelijk smoothies maken van van alles en nog wat.

smoothies blenden

Vruchtensmoothies zijn heel erg lekker. En als je er wat goed gekoelde melk bij doet, kun je er een lekkere milkshake van maken in de blender. Verder kun je natuurlijk ook gezonde groentesmoothies maken. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met spinazie, met broccoli of met wortels.

Conclusie

Een keukenmachine is een erg veelzijdige keukenhulp. Je kunt hier werkelijk alles mee. Van snijden tot hakken en van blenderen tot persen. Een groot voordeel is dat van haast alle moderne machines de onderdelen in de vaatwasser kunnen. Zo heb je niet alleen heel snel en gemakkelijk alles klaargemaakt, maar heb je ook geen zorgen over de afwas!

Categorieën
Kookgerei Vlees

Rendang vlees uit de oven

Rendang vlees is een licht pittig Indonesisch stoofvlees gerecht.

Ik was op zoek naar een lekker gerecht waar ik tegelijk deze Le Creuset braadpan mee kon uitproberen. Daarom kwam ik op Rendang vlees waarbij je rundvlees eerst aanbraadt en dan gaarstooft. Gaarstoven doe ik bij voorkeur in de oven. Ten eerste omdat het makkelijk is. Als je gerecht eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Maar ook omdat ik het resultaat beter vind. Het vlees is malser, waarschijnlijk omdat de temperatuur gelijkmatig is. Ondanks dat het minstens drie uur in de oven moet, is het een makkelijk gerecht om te maken. Extra handig is dat deze braadpan ook in de oven kan. Heb je geen pan die in de oven kan, gebruik dan een ovenschaal met deksel. 

Welk vlees?

Voor het maken van Rendang vlees of Rendang daging, gebruik je rundvlees. Riblappen, runderlappen of sucadelappen. Het mag mager vlees zijn, maar vlees met iets meer vet, wordt wat zachter. Verder heb je een boemboe nodig, een mengsel van kruiden, uien, knoflook en andere smaakmakers. Je kan een boemboe kant-en-klaar kopen of zelf een boemboe maken. Ik heb dit keer een kant-en-klare boemboe (van conimex) gebruikt, maar wil je er zelf één maken dan vind je hier een recept.

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

600 gram rundvlees
wat bloem
olie
blikje kokosmelk
boemboe voor rendang vlees
1 rode peper
stuk gember (3 cm)
1/2 theelepel serehpoeder

rend1Verwarm de oven voor op 160 graden. 

Snijd het rundvlees in stukken van 3×3 cm. Bestuif het met bloem. 

Als je een gietijzeren pan gebruikt, verwarm de pan dan op laag vuur voor (zonder bakvet) zodat de warmte door de gehele pan geleidt. Verhit een paar eetlepels olie in de pan en braad het vlees zachtjes aan. 

Maak het pepertje schoon, en snijd het in stukjes en bak het even mee met het vlees mengsel.rendkl2

Schil de gember en rasp het en voeg het toe aan het vlees.

Voeg het serehpoeder toe.

Voeg de boemboe toe met 300 ml water en 50 ml kokosmelk.

Even goed roeren en het vlees in de oven zetten voor tenminste drie uur.  Kijk tenminste ieder uur of er nog
voldoende vocht in de pan zit. Het vlees moet bedekt blijvenIMG_20160414_131908 door vocht. Voeg eventueel wat water of kokosmelk toe.

Controleer na 3 uur of het vlees mals genoeg is. Zo niet, laat het dan een half uur langer in de oven en controleer weer.

Lekker met rijst, boontjes en komkommer en kroepoek.

Eet smakelijk….

 

rendd2