5 Voordelen van een snelkookpan

Snelkookpannen zijn niets nieuws. De eerste snelkookpan of hogedrukpan bestaat al sinds 1679. Mensen die er één hebben zijn er vaak heel enthousiast over.

Mensen die er niet bekend mee zijn, zijn vaak wat terughoudend om een snelkookpan te gebruiken. Misschien door herinneringen die ze hebben van vroeger, aan sissende en sputterende pannen. Toch is dat jammer want een snelkookpan heeft veel voordelen.

Hoe werkt een snelkookpan?

Doordat de warme lucht in een snelkookpan niet weg kan, wordt er druk opgebouwd. Als de luchtdruk hoger is, wordt de temperatuur hoger. Normaal kookt iets bij 100°C. In een snelkookpan loopt de temperatuur een stuk hoger op. De kooktijd wordt daardoor aanzienlijk korter. De pan heeft wel even tijd nodig om op druk te komen.

De temperatuur van een snelkookpan kan tot wel 120°C oplopen wat de kooktijd tot 70% korter maakt.

De snelkookpan en veiligheid

Met de snelkookpannen van vroeger moest je voorzichtig omgaan. ze gaven harde fluitende en sissende geluiden en je moest ze zeker niet te vroeg open doen maar wachten tot de druk in de pan voldoende had afgenomen.

Bij de moderne snelkookpannen is er wel iets veranderd, ze zijn uitgerust met een veiligheidspal die voorkomt dat de druk en temperatuur in de pan te hoog oplopen. Maar als je ze voorzichtig en volgens de gebruiksaanwijzing gebruikt, zijn ze veilig te gebruiken.

Voordelen van het koken in een snelkookpan

1. Vitaminen en voedingsstoffen blijven beter behouden.

Hoe langer je voedingsmiddelen verhit, hoe meer dat gaat ten koste van de voedingswaarde. Bij een snelkookpan is de kooktijd een stuk korter.

Bij het koken in een normale pan gebruik je bovendien meer water. Veel vitaminen komen in het water terecht en worden afgegoten. Bij een snelkookpan gebruik je minder water en wordt de voeding eerder gestoomd dan gekookt. Dat zorgt niet alleen voor een beter behoud van de voedingswaarde, ook de kleur en smaak blijven beter bewaard.

2. Het spaart energie

inzet snelkookpan

Doordat de kooktijd verkort wordt, heb je minder energie nodig. Maar dat is niet het enige. Je kan aardappelen en stevige groentesoorten tegelijk in de snelkookpan koken als je gebruik maakt van inzet-pannen.

3. Het bespaart tijd

Je hebt minder tijd nodig om een goede maaltijd te bereiden. Groenten en aardappelen zijn prima te bereiden in de snelkookpan. Maar vooral met vlees-, stoofvleesgerechten, soepen en bouillons is met veel tijdswinst in en snelkookpan te behalen.

4. Minder afwas

Minder pannen is minder afwas. Maar er is meer. Doordat de snelkookpan afgesloten is en er minder stoom, kookvocht en vette dampen en spetters ontsnappen blijft je keuken schoner. Je hebt bovendien geen last van overkokende pannen.

5. Inmaken

Behalve om in te koken, kan je een snelkookpan ook gebruiken om groenten en fruit in te maken of te wecken.

Conclusie

Een snelkookpan past prima in de moderne keuken. Het is niet zo zeer een vervanging maar wel een prima aanvulling op je gewone pannenset. Je moet er even handigheid in krijgen, maar dan kan je volop gebruik maken van de voordelen die snelkookpannen bieden. De meeste snelkookpannen zijn geschikt voor alle soorten kookplaten. Afhankelijk van de grootte van je gezin zijn er verschillende maten hogedrukpannen te krijgen.