Categorieën
Salades

Salade als hoofdgerecht

De salade verschijnt steeds meer in de hoofdrol. Niet meer zo groen als vroeger, maar met mooie kleuren en bijzondere ingrediënten.

Het gerecht is zo oud als het zout, sal, waaraan de salade haar naam ontleent.

Háár, want salade is vrouwelijk, het is immers la salade en ze is geëmancipeerd. Ze krijgt niet meer alleen een plaatsje toebedeeld als voorgerecht van een uitgebreid menu of als gerecht dat er een beetje bij hangt. De salade is een zelfstandig, volwaardig gerecht geworden, een lichte maaltijd op zich. Maar wat is een salade precies? Is het meer dan wat door elkaar gehusselde rauwe ingrediënten met een dressing, of is het ingewikkelder? Sommige salades zijn niet meer dan een mengsel van ingrediënten die alle voor zichzelf spreken, andere bestaan uit ingrediënten die elkaar aanvullen en versterken.

Het toevoegen van een contrasterende smaak of textuur (‘kraak’) aan een mengsel laat andere ingrediënten in het gerecht vaak beter tot hun recht komen. De zoetheid van rozijnen bijvoorbeeld kan scherpe citrustonen accentueren en een pittige chilipeper geeft warmte aan een zoet gerecht. Noten of croutons zorgen voor een stevige bite en mozzarella of yoghurt voor een zachte textuur. In elke salade moet je meer dan één textuur verwerken. Een malse groene salade met olijfolie en citroensap begint pas ergens op te lijken als je er een paar plakjes peer, wat geroosterde hazelnoten en wat schilfers parmezaanse kaas bij doet. Het belangrijkste bij het maken van een salade is dat je ingrediënten van topkwaliteit gebruikt. Neem vruchten en groenten van het seizoen, als ze op hun lekkerst zijn. Tomaten midden in de winter smaken niet hetzelfde als de tomaten die ’s zomers in de winkel liggen. En met Kerst kun je beter iets anders verzinnen dan een aardbeiensalade. Je kunt van alles gebruiken in salades, ook de meest gewone dingen als kip, tonijn uit blik of dingen die al in je koelkast liggen. Het hoeft geen kreeft, gekonfijte eend of zwezerik te zijn.

De dressing maakt of breekt vaak een salade. Een vuistregel voor de verhouding van vet en zuur is 3 tot 4 delen olie op 1 deel azijn. Eigenlijk zou je verschillende soorten olie en azijn bij de hand moeten hebben. Een notenolie is heerlijk in een salade met een stevig karakter, maar die kun je weer niet gebruiken voor een salade met vis of schelpdieren. In landen als Italië en Spanje kunnen de soorten olie erg uiteenlopen, elke streek heeft zijn eigen aroma. Dat geldt ook voor azijn waarvan er talloze soorten zijn. Witte- en rodewijn, cider, frambozen, dragon, sherry, in prijs variërend van een paar euro tot peperduur voor een stokoude balsamico. Behalve azijn kun je ook citrussap, granaatappelsiroop of verjus gebruiken om je dressing aan te zuren. Neem dan in verhouding iets meer zuur. Licht, substantieel, exotisch of landelijk, met salades kun je oneindig veel kanten op.

Dat laat Peter Gordon zien in zijn boek “Salade”, 3 recepten daaruit.

Recepten

Salade van courgette, venkel, appel, hazelnoot en asperges met veel groene blaadjes en een balsamico-appeldressing
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Dit is een verrukkelijk zomerse salade van groene blaadjes en verse, knapperige groenten die, geserveerd met vers stokbrood, een perfecte lunch vormt.
Ingredients
  • 4 middelgrote courgettes
  • 3 venkelknollen
  • 24 groene asperges, schoongemaakt en geblancheerd en direct in ijswater gelegd
  • 2 handen geroosterde hazelnoten, ontdaan van het bruine velletje
  • 2 handen groene blaadjes (bv. waterkers, rucola, andijvie en bindsla)
  • 4 appels (bv 2 Granny Smiths en 2 Red Delicous)
  • handvol spruitgroenten
  • Voor de balsamico-appeldressing
  • 2,5 dl appelsap
  • 6 el balsamicoazijn
  • zout en zwarte peper uit de molen
  •  1,25 dl extra vierge olijfolie
Instructions
  1. Maak eerst de dressing. Doe het appelsap en de balsamicoazijn in een pannetje en kook het mengsel tot een kwart in. Roer er zout en peper door en laat de dressing afkoelen. Meng er de olijfolie door.
  2. Snijd met een dunschiller repen van de courgettes en gooi het middelste zachte deel, dat met de pitjes, weg. Snijd de venkel in ‘ringen’ (een Japanse mandoline is hiervoor ideaal gezelschap). Snijd de asperges diagonaal in korte stukken.
  3. Snijd de hazelnoten doormidden of hak ze grof.
  4. Verdeel de helft van de groene blaadjes over 4 borden en doe de rest in een grote kom.
  5. Snijd de appels in vieren en ontdoe ze van het klokhuis (je kunt ze desgewenst ook schillen). Snijd ze vervolgens in plakjes en doe ze met alle andere ingrediënten in de kom, inclusief tweederde van de dressing. Meng alles goed.
  6. Serveren: Verdeel de salade over de vier borden. Sprenkel er de rest van de dressing over en dien de salade onmiddellijk op.

 

Salade van oesterbeignets, waterkers, shii-takes en krokante prei op rauw rundvlees met een gemberdressing
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4-6
Deze verrukkelijke salade vormt een elegante maaltijd. Als je geen fan van oesters bent, kun je deze salade maken met garnalen of Sint-Jacobsschelpen en als je niet van rauw rundvlees houdt, kun je rosbief gebruiken. Eén nadeel: de salade zal minder karakter hebben. In principe zijn 3 oesters per persoon voldoende, maar als je er dol op bent, kun je er natuurlijk meer nemen.
Ingredients
  • 16 shii-takes, de stelen verwijderd en de hoeden in plakjes gesneden
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl sesamolie
  • 500 g runderfilet, ontdaan van vet en zeentjes
  • 1 dikke prei (het middelste stuk, ca. 10 cm)
  • 12 grote oesters
  • olie om in te frituren, een laag van minstens 3 cm
  • handvol waterkers
  • Voor de gemberdressing:
  • dik stuk gemberwortel van ca. 7 cm, geschild en in smalle reepjes
  • 4 el rijstazijn, citroensap of ciderazijn
  • zout
  • Voor het bierbeslag:
  • 120 g bloem
  • ½ tl zout
  • 1½ tl suiker
  • ½ tl bakpoeder
  • 2,5 dl bier
Instructions
  1. Maak eerst de dressing. Meng de rijstazijn en een mespunt zout door de gemberreepjes. Dek af en laat 30 min marineren.
  2. Maak intussen het bierbeslag door bloem, zout, suiker en bakpoeder in een kom te zeven. Klop met een garde het bier geleidelijk door het bloemmengsel. Schenk het bier langzaam uit, dan krijg je geen klontjes. Dek het beslag af.
  3. Bak de paddestoelen in 2 el van de olijfolie tot ze slinken. Meng er dan de sesamolie door en neem de pan van het vuur.
  4. Snijd de runderfilet tegendraads in ronde plakken van 2 tot 3 mm dik en leg ze uitgespreid op 4 borden.
  5. Dek de borden af met plasticfolie en zet ze op een koele plek.
  6. Snijd het stuk prei in de lengte middendoor. Leg beide helften met het snijvlak naar beneden op een snijplank en snijd ze in lange, dunne repen.
  7. Haal de oesters uit hun schelp of laat dat door de visboer doen. Leg ze op keukenpapier zodat een teveel aan vocht geabsorbeerd wordt.
  8. Verhit de frituurolie tot 160ºC. Doe de helft van de preireepjes erin en bak ze goudbruin. Roer regelmatig om ze gelijkmatig gaar te laten worden. Laat ze niet donkerbruin worden, want dan worden ze bitter, maar als ze niet gaar genoeg zijn, zijn ze slap en smakeloos. Schep de reepjes prei met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de rest van de prei op dezelfde manier. Verhoog de temperatuur van de olie tot 180ºC.
  9. Haal 4 van de oesters door het beslag en laat ze in de olie zakken. Bak ze aan alle kanten goudbruin(als je ze in een laag van maar 3 cm olie bakt, moet je ze na een minuut omdraaien). Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl je de rest bakt. Houd de gefrituurde oesters warm in een lauwwarme oven met de deur op een kier. De oesters zullen een beetje spetteren als je ze bakt – het zijn tenslotte sappige schepsels, dus wees voorzichtig.
  10. Serveren: Leg een bergje waterkers midden op de plakken rundvlees en schik de shii-takes en de gember met de marinadeazijn er omheen. Leg 3 oesters in het bergje kers en op de oesters de reepjes prei. Sprenkel er op het laatste moment de rest van de olijfolie over.
Salade van vijgen, dadels, amandelen, sesamzaadjes en chocola met een dressing van sinaasappelsap en rozenwater
Recipe Type: Salade, nagerecht
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Verse, volledig rijpe vijgen zijn ongelooflijk zoet. Daarom vind het lekker ze te koelen voordat ik ze eet. Soms lijken vijgen mee op een zoete siroop in een omhulsel van vruchtvlees dan op echt fruit. Medjooldadels hebben iets dergelijks: rijk zoet vruchtvlees. Het is verrukkelijk als je bij deze salade crème fraîche of vanilleroomijs geeft.
Ingredients
  • 6 vijgen
  • 8 medjooldadels
  • 1 tl vloeibare honing
  • 3 el rozenwater
  • 1 dl vers sinaasappelsap
  • handvol geroosterde geschaafde amandelen
  • 100 g pure chocola, gehakt
  • 1 tl geroosterd sesamzaad
  • 1 el amandel- of hazelnootolie
Instructions
  1. Misschien vind je het lekkerder om de vijgen te pellen, maar nodig is het niet. Verwijder het houterige puntje van de plek waar de steel gezeten heeft en snijd elke vijg in 6 partjes. Leg de partjes in een kom.
  2. Snijd de dadels in de lengte door en verwijder de pit en het houterige stukje aan het eind. Leg de halve dadels bij de vijgen.
  3. Roer de honing door het rozenwater en het sinaasappelsap tot de honing is opgelost. Giet het mengsel over het fruit. Schep alles voorzichtig door elkaar en zet de salade 1 tot 2 uur in de koelkast. Schep de salade nog een keer om.
  4. Serveren: Verdeel het gemengde fruit en sap over 4 borden, strooi er de amandelen, de chocola en de sesamzaadjes over en besprenkel de salade met de notenolie.

[bol_product_links block_id=”bol_53ef44f108eac_selected-products” products=”1001004002719703,9200000002212353″ name=”sal” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Categorieën
Salades

Zomerse salades

Salades zijn heerlijk voor de zomer. Hieronder een paar recepten voor salades die je als maaltijdsalade kunt gebruiken, en andere kun je serveren met vlees of vis.

 

recepten

Salade van krieltjes
Recipe Type: Salade
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4-6
Ingredients
  • 1 kilo nieuwe aardappeltjes/krieltjes met schil, gewassen
  • 6 eieren
  • 250 g bacon (plakjes of blokjes)
  • 1 rode ui, heel fijn gehakt
  • 1 stengel bleekselderij. (in stukjes)
  • 6 el mayonaise
  • 1 bekertje zure room
  • zout en peper
Instructions
  1. Schil de aardappelen alleen als je dat nodig vindt.
  2. Kook de aardappelen met zout tot ze zacht maar nog stevig zijn (ong. 15 min). Laat ze afkoelen. Kook de eieren hard. Spoel ze af onder koud water. Pel ze en snij ze in stukjes.
  3. Leg de bacon in een bakpan. Bak het op een halfhoog vuur bruin. Giet het vet eraf.
  4. Snij de aardappeltjes klein. Doe aardappelstukjes, ei, bacon, ui en selderij in een schaal. Voeg mayonaise, zout, peper, zure room toe.
  5. Laat alles nog een half uur afkoelen voor het opdienen.

Couscous salade
Recipe Type: Salade
Serves: 6-8
Ingredients
  • 250 g coucous (ongekookt)
  • 1 blik zwarte bonen (500 g)
  • 1 grote stengel bleekselderij, gesneden
  • 1 rode paprika (in stukjes)
  • 2 tomaten
  • handje groene olijven
  • 4 el verse peterselie (gehakt)
  • 2 el verse mint (gehakt)
  • 2 el verse dille
  • 1 el verse oregano
  • 1 el verse basilicum
  • 2 uien fijngehakt
  • citroensap van 1 citroen
  • 1 1/2 el olijfolie
  • zout en peper
Instructions
  1. Bereid de couscous als aangegeven op de verpakking. Als dit klaar is roer het dan los met een vork en laat het afkoelen.
  2. Vermeng de overige ingrediënten met de couscous. Laat een uur afkoelen in de koelkast.

Rijst salade
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 450 g basmati rijst
  • 1 ui (in stukjes)
  • 1 stengel selderij (in stukjes)
  • versgehakte peterselie
  • 100 g gehakte walnoten of pecannoten
  • 100 g rozijnen
  • 5 el olijfolie
  • 5 el citroensap
  • 3 el sojasaus
  • 2 1/2 tl gemalen komijn
Instructions
  1. Kook de rijst zoals aangegeven. Giet de rijst af en doe het over in een schaal. Roer het door met een vork tot de rijst los en luchtig is. Laat afkoelen.
  2. Vermeng de uien, selderij, peterselie, noten, rozijnen. Roer een sausje van de olijfolie, citroensap, sojasaus en komijnpoeder. Schenk het over de salade. Breng op smaak met peper en zout.

Zalm pasta salade
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 blik zalm (450 g)
  • 250 gr pasta b.v. fusili
  • bakje cherry tomaatjes (in tweeën gesneden)
  • 1 komkommer (in blokjes)
  • 200 g mozzarellakaas in dunne plakkjes
  • verse peterselie
  • 100 g parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 ml olijfolie
  • 4 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1/2 tl dille
  • peper en zout naar smaak
Instructions
  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het afkoelen.
  2. Maak de zalm schoon en verdeel het in kleine stukjes. Vermeng de zalm met de tomaatjes, komkommer, mozzarella, peterselie en parmezaanse kaas.
  3. Meng voor de saus de olijfolie, citroensap, knoflook, dille, peper en zout. Giet over de salade.

Tropische salade met kip
Recipe Type: Salade
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 500 g kipfilet, gekookt in bouillon en in reepjes gesneden
  • 100 g pecannoten
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 100 g kokos (geraspt, vers of gedroogd)
  • 100 g pitloze druiven, gehalveerd
  • 100 g ananas in stukjes (vers of uit blik)
  • 2 el zure room
  • 1 tl mosterd
  • zout en peper
  • 8 el mayonaise
  • citroensap
Instructions
  1. Vermeng kip, noten, selderij, kokos, druiven en ananas. Roer de zure room, mosterd, mayonaise, citroensap, zout en peper.

Taco salade
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4-6
Ingredients
  • 500 gram rundergehakt
  • 1/2 zakje mix voor uiensoep
  • 200 ml water
  • 1 el chilisaus
  • bekertje zure room
  • 1 krop ijsbergsla
  • geraspte kaas
  • 1 grote tomaat in blokjes
  • zwarte olijven
  • 1 groene paprika
  • maischips
  • tacosaus
Instructions
  1. Bak het gehakt rul en bruin. Doe het halve zakje uiensoep erdoor en 200 ml water en laat 8-10 minuten sudderen, af en toe roeren. Schep er 1 el chilisaus bij. Snij de krop ijsbergsla in dunne repen.
  2. Doe de sla, geraspte kaas, tomaat, olijven en groene paprika in een schaal. Leg op ieder bord iets van het slamengsel, leg daarop wat van het gehakt en een schep zure room en garneer met tacochips. Geef er tacosaus bij.

Griekse salade
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 krop romeinse sla, gewassen en in stukjes gesneden
  • 1 rode ui in ringen
  • zwarte olijven ontpit
  • 1 groene paprika in stukjes
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 komkommer in blokjes
  • 200 fetakaas of Ricotta in blokjes
  • 6 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • sap van 1 citroen
  • peper
Instructions
  1. Vermeng in een slakom de sla, ui, olijven, paprika, tomaten, komkommer en kaas. Meng de olijfolie, oregano, citroensap en zwarte peper.
  2. Schenk de dressing voor het opdienen door de salade.

Macaroni salade
Recipe Type: Salade
Cook time:
Total time:
Serves: 4-6
Deze salade valt goed in de smaak bij kinderen
Ingredients
  • 1 pak macaroni (450 gr)
  • 5 augurkjes
  • 100 g salami plakjes of een stukjes
  • blikje mandarijntjes
  • 100 g kaas in kleine blokjes gesneden
  • 4 eieren
  • 2 tomaten ontpit en ontveld
  • [br]
  • [b]voor het sausje[/b]
  • 1 el olijfolie
  • 5 el mayonaise
  • 5 el yoghurt
  • peper en zout
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl mosterd
Instructions
  1. Kook de macaroni, en laat deze afkoelen.
  2. Kook de eieren, laat ze afkoelen.
  3. Snijd augurkjes, salami, kaas, eieren en tomaten in stukjes.
  4. Meng de ingrediënten door de macaroni. Meng de ingrediënten voor het sausje en schep dit vlak voor het opdienen erdoor.

[bol_product_links block_id=”bol_53ef44f108eac_selected-products” products=”9200000002873865,9200000022226044″ name=”sl” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Categorieën
Pizza & Pasta Salades

Pasta pesto kip salade

Wil je een dagje makkelijk maar toch lekker eten? Maak dan deze pasta pesto kip salade een keer.

Pasta pesto kip salade
Recipe Type: Maaltijdsalade
Cook time:
Total time:
Serves: 4
Dit is een snelle en makkelijk te maken maaltijdsalade die ook goed in de smaak valt bij kinderen. Geef er een frisse salade bij.
Ingredients
  • 2 kipfilets
  • 1 el citroenmayonaise (of mayonaise met citroensap)
  • paar plakjes uitgebakken bacon
  • 1 bouillonblok (kippenbouillon)
  • 150 ml groene pesto (walnotenpesto is ook heel lekker)
  • 500 g pasta (b.v. spirali)
  • een paar zongedroogde tomaten op olie
  • geraspte Parmezaanse kaas
Instructions
  1. Doe de kipfilets met een halve liter water en het bouillonblokje in een pan en kook ze in 10 minuten gaar.
  2. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Snij de kip in kleine stukjes. Snijd de bacon in stukjes en de tomaatjes fijn.
  4. Meng de kip, bacon en tomaatjes door de pasta. Voeg de pesto toe en de citroenmayonaise. Meng alles goed en rasp of strooi er wat Parmezaanse kaas over.

Je kunt de pesto kant en klaar kopen, maar ook zelf maken:

Zelf pesto maken

Groene pesto
Recipe Type: Bijgerecht
Cuisine: Italiaans
Cook time:
Total time:
Zelf groene pesto maken
Ingredients
  • 50 g basilicumblaadjes, grof gescheurd
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 dl olijfolie extra vergine
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas geraspt
  • zout en peper
Instructions
  1. Doe de basilicumblaadjes, knoflook, pijnboompitten en wat van de olijfolie in de blender.
  2. Blend tot er een bijna fijne pasta ontstaat. Voeg dan de rest van de olijfolie toe, roer geraspte kaas erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
  3. Je kunt de pesto ongeveer een week in de koelkast bewaren.