Categorieën
Sinterklaas

Sinterklaas en speculaas

Sinterklaas is leuk! Hoe herkenbaar dat je in de Bijenkorf weer staat te glunderen bij de klimmende pieten.

Vorig jaar schreef ik al dat vrienden en familie helemaal geen zin of tijd meer hebben om te knutselen aan surprises, zo jammer. Voor valse gedichten en cadeautjes hebben ze gelukkig wel tijd. En voor Sint-snoepen ook.

Chocoladeletters, pepernoten, marsepein en speculaas… de zomer (nouja, zomer?) was nog niet voorbij en de winkels lagen er al vol mee. Pas in november krijg ik Sintsnoepkriebels. Letters moeten weggegeven worden, (Friese) pepernoten moeten in de kast liggen, maar speculaas, die wil ik zelf bakken. Geen ingewikkelde recepten, daar heb ik vroeger al heel wat zaterdagen aan verspild. Torenhoge baksels à la Willemijn uit Gooische Vrouwen en met goed resultaat, dat wel, maar de bakliefde is wel enigszins bekoeld sindsdien. Stressvrije speculaasbrokken dus. Drie speculaasrecepten van chef-kok Yolanda van der Jagt. En wie ook is besmet met het Sintvirus, kijk naar het Sinterklaasjournaal waarin Diewertje Blok dagelijks verslag doet van het wel en wee van de Sint  ‘Zelfs voor ongelovigen is het de moeite van het kijken waard: al jaren bijna briljant’ aldus het NRC Handelsblad: sinterklaasjournaal.nps.nl.

Spicy speculaasbrokken

200 g zelfrijzend bakmeel
100 g donkere basterdsuiker
140 g roomboter, op kamertemperatuur
2 el speculaaskruiden
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
½ tl nootmuskaat
1 ei, losgeklopt
50 g amandelen, in de lengte grof gesneden
Kneed bakmeel, suiker, boter en specerijen in een grote kom tot een soepele, gladde deegbal (Je kunt dit ook sneller met de mixer en deeghaken of in de keukenmachine doen). Vouw een groot stuk plasticfolie dubbel en leg de deegbal in het midden. Druk het deeg met de toppen van je vingers uit tot je een ronde lap hebt van ± 1 cm dik. Wikkel het folie dicht rond het deeg en leg het 1 uur in de koelkast te rusten. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Leg het speculaasdeeg op een vel bakpapier op een bakplaat. Kwast de bovenkant in met ei en strooi de amandel erover. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaaskoek in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de speculaas afkoelen en breek de plak in stukken.

Speculaas muffins

225 g cakemeel
1 tl bakpoeder
60 g donkerbruine basterdsuiker
1 el speculaaskruiden
1 ei
200 ml melk
75 g gesmolten boter
Verder nodig: muffinvorm (12 stuks), ingevet
Oven voorverwarmen op 200 ºC. Boven een kom cakemeel met bakpoeder, suiker, een halve tl zout en de kruiden zeven. In het midden een kuiltje maken. In een ander kom ei met een vork losroeren en melk en gesmolten boter erdoor roeren. Eimengsel in kuiltje van meelmengsel schenken en met een vork alles tot een licht klonterig beslag roeren. Stoppen met roeren zodra er geen meel meer zichtbaar is. Beslag in de muffinvormpjes scheppen. Muffins in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Muffins zijn gaar als een in het midden gestoken satéprikker weer droog eruit komt. Muffins uit de vorm halen en op een rooster laten afkoelen.

Daatjes speculaas-wortelcake

250 g roomboter, op kamertemperatuur
250 g fijne kristalsuiker
5 grote eieren, op kamertemperatuur
250 g patentbloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
1 el speculaaskruiden
1 tl kaneelpoeder
1 sinaasappel, schoongeboend
300 g winterwortel, geschrapt
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Klop de boter en suiker met een mixer in 5 minuten tot een luchtige massa. Voeg dan een voor een de eieren toe; elk ei moet volledig zijn opgenomen voordat het volgende ei wordt toegevoegd. Het kan lijken alsof het beslag schift (het wordt dan bijna korrelig), maar dat verdwijnt bij de volgende stap. Meng de bloem met bakpoeder, zout en specerijen. Spatel het mengsel beetje voor beetje door het beslag. Knip een cirkel uit het bakpapier en leg deze in de beboterde taartvorm. Schep het beslag erin en strijk de bovenkant glad. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de cake in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er dan schoon uitkomen.

 

Categorieën
Sinterklaas

Snoepen met Sinterklaas

Veel Pieten, bergen pepernoten, snoepgoed en mandarijnen: sinds afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer in het land.

OrganisatiePieten, StrooiPieten, BrandweerPieten en MuziekPieten vormden een lange stoet met Sint voorop, op zijn trouwe schimmel.

Aanstaande zaterdag doet de goedheiligman zijn intocht weer dunnetjes over in andere delen van het land. Even leek het of Sinterklaas werd weggewalst door de Kerstman. In de winkels duiken al kerstkransjes op naast pepernoten en chocoladeletters. Maar volgens de BerichtenPiet heeft Sinterklaas geen last van de crisis en geeft hij dit jaar meer dan ooit uit aan cadeautjes. De KookPiet blijft ieder jaar weer zoeken naar nieuwe recepten. Zoals de speculaasmousse  met kaneelbiscuits die erg in de smaak viel bij de Hofhouding van Sint. Maar de speculaasrecepten zijn nog lang niet uitgeput en ook met mandarijnen valt er volop te experimenteren in de keuken.

Spaanse pepernoten van kikkererwtenmeel

Een simpel recept met veel ingrediënten. (Uit “Koekje” van Johah Freud met recepten van Cees Holtkamp en Kees Raat).
4 mandarijnen
100 g kikkererwtenmeel, gezeefd
4 g bakpoeder, gezeefd
1 tl speculaaskruiden
½ tl zout
mespunt cayennepeper
mespunt kardemom
1 eiwit
125 g blanke amandelen, grof gemalen
125 g hazelnoten, grof gemalen
125 g serranoham, in dunne plakjes
30 g boter
120 g vloeibare, milde honing
120 g kristalsuiker
1 tl peperazijn
sap van 1 citroen
1 el brandewijn
Schil de mandarijnen met een dunschiller. Blancheer de schilletjes ± 5 min. tot ze zacht zijn. Giet de schilletjes af en zet ze opnieuw op met koud water, breng ze aan de kook en laat ze 10 min. zachtjes doorkoken tot ze gaar zijn. Giet de schilletjes af door een zeef. Meng het kikkererwtenmeel met het bakpoeder, de speculaaskruiden, het zout, de cayennepeper, het kardemompoeder en het eiwit. Voeg de grof gemalen amandelen en hazelnoten toe. Snijd de serranoham in kleine stukjes en meng ze door het mengsel. Smelt de boter in een pannetje, voeg de honing, kristalsuiker, peperazijn, het citroensap en de brandewijn toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte mandarijnenschillen toe en laat het geheel ± 6 min. doorkoken. Neem de pan van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer. Roer de puree door het kikkererwtenmengsel en kneed het tot een soepel deeg. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm Ø met bakpapier en vet de opstaande rand in met boter. Druk het deeg tot een platte koek in de vorm. Dek de vorm af met plasticfolie en laat 1 nacht rusten in de koelkast. Neem de vorm uit de koelkast en verwijder het folie. Bak de koek ± een ½ uur onder in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal de vorm uit de oven en laat deze een ½ uur afkoelen. Haal de koek uit de vorm en snijd deze in minivierkantjes.

 

Extra kruidige speculaasjes

Zoet, vol en extra kruidig van smaak! Door het bijna overdadige gebruik van specerijen zijn deze koekjes compleet anders dan gewone speculaasjes. Eet ze bij een lekkere kop warme chocolademelk of goede espresso. (Uit: “Lekker Hollands”, Yolanda van der Jagt).
200 g patentbloem
140 g roomboter, in blokjes
100 g bruine basterdsuiker
2 tl speculaaskruiden
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl kardemom
0,5 tl nootmuskaat
1 tl gemalen kruidnagel
1 ei, losgeklopt
100 g hele blanke amandelen

Meng alle ingrediënten behalve het ei en de amandelen. Kneed het deeg met de hand of met de keukenmachine tot een mooie gladde deegbal. Rol het deeg in de vorm van een lange worst van ± 4 cm doorsnee. Wikkel de ‘speculaasworst’ in plasticfolie en leg het deeg minimaal 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd het deeg in plakken van ½ cm dik. Leg de plakjes op enige afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de koekjes met een beetje losgeklopt ei en druk in elk koekje een amandel. Bak de speculaasjes in het midden van de oven in ± 15 min. goudbruin en gaar. Neem de koekjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Tip: als je het deeg een dag van tevoren maakt, trekken de smaken van alle specerijen nog beter in waardoor het resultaat nog lekkerder is.

 

Mandarijnenijs in de vrucht

Mandarijntjes heb je met Sinterklaastijd in overvloed. Leuk en lekker: ijs in de mandarijnen geserveerd.
8 mandarijnen
150 g suikerklontjes
merg uit 1 vanillestokje
Snijd van 4 mandarijnen het kapje, schep het vruchtvlees uit de mandarijnen en leg de lege schillen in de koelkast. Wrijf met suikerklontjes stevig over de schil van de andere 4 mandarijnen, zodat alle smaakstoffen uit de schil in de suiker trekken. Snijd deze mandarijnen doormidden en pers ze uit. Neem ook het vruchtvlees mee. Breng alle suikerklontjes met 1 dl water aan de kook en laat dit 1-2 min. koken tot de suiker is opgelost. Voeg van het vuur af de vanillemerg toe. Meng de suikerstroop met het mandarijnensap en draai hiervan ijs in de ijsmachine of laat het ijs in 6 uur bevriezen in een ijslaatje. Schep het ijs als het bijna hard is in de leege mandarijnenschillen. Zet de mandarijnen in de diepvries. Garneer de mandarijnen met het kapje.

Door Matisse

 

Categorieën
Sinterklaas

Sinterklaas snoep

Nog één nachtje slapen en het is weer zover. Morgen komt Sinterklaas aanstomen in ons koude kikkerland.

Om in zijn mooie rode tabberd op zijn schimmel te klimmen voor een rijtoer door stad en dorp, met de pietenploeg in zijn kielzog.

Bergen pepernoten vliegen tijdens de intocht door de lucht en om je oren. De winkels zijn opgetuigd met zakken strooigoed en klimmende pieten. Overal klinken Sinterklaasliedjes en met een beetje mazzel lopen kinderen in een warenhuis tegen een levende Sint aan. Ik vond het vroeger wel raar dat de Sint op zoveel plekken tegelijk kon zijn en keek verbijsterd naar een heel Sinterklaasleger dat rond rende op pakjesavond. Volgens mijn ouders was het eenvoudig: de Sint was een soort tovenaar en had een handige formule om van zichzelf meer Sinterklazen te maken.

Ieder jaar vraag ik me met vermaak af wat kinderen op de mouw gespeld wordt over schoorstenen die er niet zijn, het onheilspellende Grote Boek (“Mam, hoe weet Sinterklaas dat allemaal?”). En leg maar eens uit hoe dat paard het dak opkomt… Kinderen kijken het meest uit naar de komst van de Goedheiligman, maar ook volwassenen maken van de gelegenheid gretig gebruik om ongelimiteerd te snoepen. De etalages  liggen weer vol met chocoladeletters, kruidnoten, marsepein, kikkers en muizen. Allemaal kant-en-klaar te koop, maar dat snoepgoed kun je ook makkelijk zelf maken. Liefst net even anders als de sintklassiekers.

 

Sinterklaas brownies

In plaats van traditionele speculaasbrokken en kruidnootjes: Sinterklaasgebak met een knipoog naar Amerika.
100 g pure chocola (71% cacao)
100 g roomboter
100 g kruidnoten met chocolade
4 eieren
snuf zout
300 g bruine basterdsuiker
150 g zelfrijzend bakmeel
Bakblik (ca. 20 x 30 cm), ingevet

Verwarm de oven voor op 175ºC. Smelt de chocolade met de boter au bain marie of  2 min op stand medium in de magnetron. Laat het mengsel afkoelen. Klop de eieren met wat zout schuimig, voeg al klopppend de basterdsuiker beetje bij beetje toe. Spatel afwisselend het chocolademengsel, bakmeel en kruidnoten luchtig door het eimengsel. Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Schuif het blik op het rooster in het midden van de oven en bak ca. 30 min tot de bovenkant knapperig is en van binnen zacht. Laat de koek wat afkoelen en snijd in stukken. Garneer eventueel met een marsepeinen figuurtje.

Spaanse chocolademelk

Vergeet de warme bisschopswijn (zelf vind ik het spul niet te drinken) en maak warme chocolademelk die echt naar sinterklaas smaakt met een snuf speculaaskruiden of een beetje zwarte versgemalen peper.
750 ml volle melk
200 g pure chocolade (71% cacao)
speculaaskruiden of versgemalen zwarte peper
Zet een pan met de melk op laag vuur en laat de chocolade in de melk smelten. Breng de melk tegen het kookpunt aan (niet laten koken, dan krijg je een bittere smaak). Voeg wat speculaaskruiden of zwarte peper toe en zet de staafmixer erop. Mix goed schuimig en schenk de chocoladebekers in mokken.

Sinterklaascrèpes met mandarijn

In menig Sinterklaasliedje en –legende komen de appeltjes van oranje voor. Mandarijnen zijn het Sinterklaasfruit bij uitstek.
8 mandarijnen
100 g bloem
2 eieren
250 ml melk
50 g gesmolten roomboter (plus extra om te bakken)
poedersuiker
eventueel: sinaasappellikeur
Pel de mandarijnen, haal de partjes los en snijd met een scherp mesje de vliesjes weg (vang het sap op). Roer een flensjesbeslag van de bloem met een mespunt zout, de eieren, melk en gesmolten boter. Verhit telkens een beetje boter in een kleine koekenpan en laat een juslepel beslag over de bodem uitvloeien. Keer de flensjes als de bovenkant droog is en bak ook de onderkant goudbruin. Maak zo een stapel van 8 flensjes op een warm bord en houd ze warm onder aluminiumfolie. Vouw de flensjes in vieren en leg ze op vier borden. Schep de mandarijnpartjes erbij en stuif er poedersuiker over. Sprenkel er eventueel wat sinaasappellikeur over.

Roomborstplaat

Met een paar druppels essence kun je borstplaat allerlei lekkere smaakjes geven. Koffie, amandel, likeur,  een halve eetlepel cacao voor chocoladeborstplaat of een theelepel oploskoffie voor mokkaborstplaat.
500 g witte basterdsuiker
1½ dl koffie- of slagroom
50 g boter
Extra nodig: bakpapier en ingevette metalen vormen
Breng suiker en room in een pan met dikke bodem aan de kook. Roer af en toe en laat de stroop inkoken tot er draden aan de lepel blijven hangen. Voeg de boter toe en blijf stevig roeren tot de massa dik is. Verdeel het mengsel over metalen borstplaatvormen op bakpapier. Doe dit snel, want de stroop stolt snel. Laat de borstplaat 15 min afkoelen, schuif ze heen zodat ze loskomen. Draai de vormen om  en laat de andere kant drogen. Als de borstplaat hard is de vormen verwijderen.

Filmtip:

Het paard van Sinterklaas
Het 6-jarige Chinese meisje Winky vindt Nederland maar raar en vindt troost bij pony Saartje. Als Saartje sterft is Winky ontroostbaar. Ze wil niets liever dan een eigen paard, maar haar ouders zijn doodsbang voor die beesten. Dan hoort ze over Sinterklaas…. Prachtige jeugdfilm met een superschattige hoofdrol. Zie ook: hetpaardvansinterklaas.nl

Categorieën
Sinterklaas

Sinterklaas recepten

Een paar klassieke Sint recepten.

Marsepein, borstplaat en taai taai. Maak het lekker zelf. Van het deeg voor taai taai kan je trouwens ook echte pepernoten maken. Niet te verwarren met kruidnoten, die meer op speculaas lijken.

Borstplaat

bpAls je niet van heel erg zoet houdt, moet je er niet aan beginnen. Borstplaat is voor de echte zoetekauwen.

  • 250 gram witte (kristal)suiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 25 gram roomboter


verder nodig:

  • evt. 1/2 eetlepel cacao, oploskoffie of 1/2 eetlepel bessensap voor de kleur
  • voor een smaakje kan je wat druppels essence toevoegen van vanille, rum of amandel.
  • keukenpapier
  • kleine vormpjes als je kleine borstplaatjes wilt maken.
  • wat boter om de vormpjes in te vetten.

[bol_product_links block_id=”bol_564df0d860f89_selected-products” products=”9200000012825343,9200000026531655″ name=”ui” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zo maak je het

Gebruik een pan met een dikke bodem.

Verwarm de suiker met de slagroom en de boter in de pan. Blijf roeren met een houten pollepel tot de suiker gesmolten is. Laat daarna nog 3-5 minuten zachtjes koken. Blijven roeren.

Test of de het suikermengsel goed is door een druppel in koud water te laten vallen. De druppel moet meteen hard worden en een bolletje vormen.

marsMarsepein

Zelf marsepein maken is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Je hebt er wel een keukenmachine voor nodig of een notenmolen.

voor 500 gr marsepein

  • 250 gr gepelde amandelen
  • 250 gr poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater (Toko)
  • 1 eiwit

Zo maak je het

Maal de amandelen in een keukenmachine of amandelmolen zo fijn mogelijk. Voeg poedersuiker, oranjebloesemwater en eiwit toe en vermeng alles. Rol de marsepein in folie en leg het 12 uur in de koelkast.

Als je er marsepeinen aardappeltjes van wilt maken, rol ze dan door de cacao.

Tip

Heb je bruine amandelen met vel? Giet er dan kokend water over en laat ze een kwartiertje weken. Spoel ze daarna af met koud water en verwijder het velletje.

Hoe kleur je de marsepein?

  • met levensmiddelenkleurstof, te koop bij de toko
  • met cacao kun je eenvoudig bruine marsepein maken.

 

ttaTaai taai

Het recept voor taai taai is hetzelfde als gebruikt wordt voor de echte pepernoten. Dus niet de kruidnoten die meer op speculaas lijken maar die brokken.

  • 150 gram bloem
  • 150 gram roggebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 gr vloeibare honing
  • 2 eetlepels stroop
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 50 ml karnemelk
  • snufje zout

Zo maak je het

Verwarm de oven op 200°C.

Meng de bloem en het roggebloem, zout, bakpoeder en de kruiden in een kom.

Verwarm de karnemelk in een pan en meng de honing en de stroop. Giet die bij de het bloemmengsel en roer het tot een stijf deeg.

Rol het deeg uit tot een platte lap en steek er vormpjes uit of maak er één grote vorm van.

Bak de taai taai in 15 minuten gaar.

 

 

 

 

Categorieën
Sinterklaas

Hartige sinterklaas happaz

Thuis maakte Sinterklaas langzaam plaats voor de Kerstman.

Niemand die veel zin had om weer met papier en lijm of gelatinebrouwsels aan de slag te gaan. Cadeautjes onder de kerstboom leggen was wel zo makkelijk en ook gezellig.

Als enige was ik er wel dol op om surprises in elkaar te knutselen en erop los te rijmen. Die traditie haalde ik in het studentenhuis weer uit de kast. Met een groep vrienden lootjes trekken en aan de slag met valse gedichten, ingewikkelde labyrinten en ladingen papierproppen met ergens een verborgen cadeautje. Op glazuurvernielende muizen en marsepein zat niemand meer te wachten. Alleen met de letters wisten wat chocoholics wel raad. Verder moesten het hartige hapjes worden. En zeg je Spanje dan zeg je tapas. Of happas, wappaz, mezzes, fingerfood, in elk geval klein spul met Spaanse smaken. Een hapje, een pakje, een hapje, een gedicht. Dé manier om sinterklaas te vieren. Met lekker brood, olijven, tapenade, tortilla, wat vleeswaren en geroosterde amandelen kom je al een heel eind. En niet te vergeten wat flessen Rueda en Rioja op tafel.

De volgende recepten zijn voor 8 personen.

 

Recepten

Tomatensoep uit Sevilla

1 kg rijpe tomaten, in stukken
1 ui, gehakt
1 wortel, gehakt
30 g boter
1 l bouillon
Zout en peper
1 tl kerriepoeder
1 bolletje fijngesneden gember op siroop en 2 el van de siroop
1 sinaasappel, geschild en in stukjes gesneden
1 dl sinaasappelsap

Laat de tomaten en ui in de boter sudderen tot ze zacht zijn. Passeer ze door een fijne zeef en giet de bouillon en sinaasappelsap erover. Kruid de soep met zout, peper, gember en kerriepoeder. Laat de soep een kwartier sudderen en voeg de stukjes sinaasappel toe. Serveer in kleine kommetjes.

Zeeduivelspiesjes met amandel-salsa verde

100 g Serranoham
500 g zeeduivel
80 g amandelschaafsel (2 zakjes, Oetker)
2 knoflooktenen, geperst
6 el peterselie
1 royale el kappertjes
6 anjovisfilets
2 takjes munt, alleen de blaadjes
1-1,5 dl olijfolie
zout en versgemalen peper
Droog de plakjes Serranoham enkele minuten in de magnetron of 20 min in een oven op 180ºC in de oven. Mix met de staafmixer in een hoge beker het amandelschaafsel, de knoflook, peterselie, kappertjes, ansjovisfilets en munt met zoveel olijfolie tot een grove saus die de dikte heeft die je wilt hebben. Breng op smaak met peper. Besprenkel de zeeduivel met wat olie, zout en peper en steek de blokjes aan spiesjes. Laat een grillpan goed heet worden en grill de spiesjes ca. 3 min aan alle kanten. Wentel de spiesjes door de salsa verde en serveer met de rest van de salsa verde en gedroogde ham.

Catalaanse banketstaaf

8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
600 g Catalaanse worstjes
1 tl tijm
cayennepeper en zout
1 teen knoflook , geperst
10 zwarte olijven , fijngesneden
1 eierdooier, losgeklopt
Oven voorverwarmen op 200°C. Bladerdeeg uitspreiden op werkvlak en laten ontdooien. Bestrijk de randen met water en plak de plakjes aan elkaar tot een dunne, lange lap. Snijd het vel van de worstje open en druk het vlees eruit boven een kom. Meng het worstvlees met de tijm, knoflook en olijven en breng op smaak met zout en cayennepeper. Vorm een rol van het worstmengsel die iets korter is dan de lap bladerdeeg. Leg de rol in het midden van de deeglap en vouw beide kanten rond de worst. Maak de naden vochtig met wat water en plak ze dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm er een letter van als je dat leuk vindt, bijvoorbeeld de S van Sint. Bestrijk het deeg met de eidooier ben bak de staaf in het midden van de oven in ca. 45 min gaar en goudbruin.
Tip: garneer de hartige banketstaaf eventueel met grofgehakte amandelen of pistachenootjes.

Spaanse kaasplank

Spanje is een waar kaasparadijs, maar tot een paar jaar geleden moest je goed zoeken naar ambachtelijke Spaanse kazen. Gelukkig zie je steeds meer soorten in de vitrine van de kaasboer. Een jong belegen of pittige Manchego, Tetilla (‘tepelkaas’), Torta del Casar, blauwaders als Picón of Cabrales, een geitenbergkaas uit Cádiz. Lekker met deze membrillo en/of chutney.

Membrillo

Snijd 2 kg kweeperen in stukjes en breng ze in een grote steelpan met koud water aan de kook. Laat ze tot pulp sudderen en druk de kweepeermoes door een zee om klokhuizen en pitten te verwijderen. Weeg de puree en neem evenveel suiker. Doe de suiker en puree weer in de steelpan en zet op een laag pitje. Laat rustig pruttelen tot het een diep kastanjebruine kleur heeft. Dit kan even duren. Doe er wat citroensap bij als het te zoet is. Giet het in een schaal bekleed met bakpapier en laat opstijven.

Uiensaffraanchutney

Snijd 500 g (witte) uien in fijne ringen en bestrooi met zout. Breng 200 g suiker met 1 dl wijn- of sherryazijn in een steelpan aan de kook. Voeg de uien en 2 envelopjes saffraan toe en laat op laag vuur ca. 45 min pruttelen tot het stroperig wordt.
In het glas: sherry! (manzanilla, amontillado, oloroso, pedro ximenez).

Door Matisse

Categorieën
Bakken Koek & gebak Sinterklaas

Zelf speculaas bakken

Speculaasjes of dikke speculaasbrokken zijn lekker kruidige koekjes voor koude, winterse dagen.

Gekocht zijn ze lekker, zelf gebakken nog veel lekkerder

Speculaasjes bakken

Voor het bakken van speculaas heb je eigenlijk een speculaasplank nodig. Deze zijn te (online) te koop bij kookwinkels. Je hebt tegenwoordig ook een roller met speculaasjes motief.  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon koekvormpjes gebruiken of zelf een vorm uitsnijden. Ze lijken dan niet op de speculaasjes zoals je ze gewend bent, maar smaken wel zo.

[bol_product_links block_id=”bol_564dc4e04bb98_selected-products” products=”9200000031386551,9200000020325617,9200000025429691″ name=”sp” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Recept speculaaskruiden

Speculaaskruiden of koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen. Maar door het zelf te mengen kun je zelf bepalen hoe mild of pittig je het wilt hebben.

lees hier het recept voor speculaaskruiden

Recept speculaasjes

300 gram bloem
125 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram boter op kamertemperatuur
1 eierdooier
1 volle eetlepel speculaaskruiden
3 à 4 eetlepels melk

evt. geschaafde amandelen

Meng de ingrediënten behalve de amandelen door elkaar. Kneed het deeg tot het mooi glad is. Maak van het deeg een rol in de vorm van een worst van 4 cm doorsnede. Doe er plastic folie omheen en leg het een half uur tot een uur in de koelkast. Verwarm de oven op 165-175 C. Snijd het deeg in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Als je een speculaasvorm wilt gebruiken, druk het deeg dan stuk voor stuk in in de vorm en leg ze dan op de bakplaat bedekt met bakpapier, iets van elkaar af. Doe je het zonder vorm, leg het dan in de vorm die je wilt op de bakplaat. Strooi over alle of een deel van de speculaasjes amandelen. Bak ze 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Van dit deeg kun je ook pepernoten bakken.

Recept dikke speculaasbrokken

Voor dikke speculaas kun je het zelfde deeg gebruiken als voor speculaasjes. In plaats van bloem gebruik je zelfrijzend bakmeel en je kunt nog een extra theelepel bakpoeder toevoegen. In plaats van lichtbruine basterdsuiker gebruik je voor de brokken donkerbruine basterdsuiker.

Als garnering kun je hier ook hele amandelen gebruiken.

Categorieën
Hoe maak je..... Koek & gebak Kruidenmengsels Sinterklaas

Hoe maak je speculaaskruiden

Speculaaskruiden of koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen.

Maar door het zelf te mengen kun je zelf bepalen hoe mild of pittig, zoet of gekruid je het wilt hebben.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

30 gram kaneel
10 gram nootmuskaat
10 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen korianderzaad
5 gram witte peper
5 gram anijszaad

Meng de kruiden door elkaar en bewaar ze in een afgesloten potje

Milde speculaaskruiden

Wil je speculaaskruiden met een mildere smaak dan kan je de nootmuskaat en de peper weglaten. Door toevoegen van gemberpoeder krijgt het een lekkere zoetige smaak

20 gram kaneel
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram gemalen foelie
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Scherpere speculaaskruiden

30 gram kaneel
5 gram gemalen nootmuskaat
5 gram gemalen kruidnagel
5 gram witte peper
2 gram gemberpoeder
1 gram kardemom

Natuurlijk kun je experimenteren tot je je favoriete smaak hebt gevonden.

Waar gebruik je het voor?

Je kunt speculaaskruiden gebruiken voor speculaas en andere koek en gebak en voor pepernoten. Ze worden ook wel gebruikt in stoofvleesgerechten.

 

Categorieën
Koek & gebak Sinterklaas

Amandelspijs maken

Amandelspijs kun je onder andere gebruiken voor een banketstaaf, gevulde speculaas, kersttol en nog veel meer. En, het is heel makkelijk zelf te maken.

Witte geblancheerde amandelen

Voor het maken van amandelspijs heb je witte geblancheerde amandelen nodig. Heb je bruine amandelen dan is dat geen probleem. Giet er kokend water over, laat ze even weken, spoel ze af onder koud water en haal de velletjes er af.

 

Recept amandelspijs

Dit is genoeg voor 500 g amandelspijs

250 g witte amandelen

250 g suiker

1 theelepel citroenrasp

citroensap

1 ei

Maal de amandelen. Dit kan in de blender of keukenmachine. Het resultaat zal wel wat grof zijn. Er zijn speciale amandelmolens, maar een oude koffiemolen voldoet ook. Vermeng de gemaalde amandelen met de suiker, citroenrasp en citroensap. Als het te droog is voeg je gewoon wat water toe. Kneed alles tot een smeuïge massa. Maak er een worstvorm van. Rol het in folie en leg het in de koelkast (zie hieronder). Voor je het gaat gebruiken prak je er een rauw ei door. Je kunt het ei ook weglaten.

Amandelspijs zonder suiker

Wil je geen suiker gebruiken dan zijn er verschillende alternatieven om de spijs te zoeten. Je kunt bijvoorbeeld agavesiroop, ahornsiroop, rijstsiroop, honing, rozijnen en/of dadels gebruiken, of een combinatie.

Rusten voor gebruik

Voordat je het amandelspijs gaat gebruiken moet het een dag of vier rusten in de koelkast. Je kunt het wel een paar weken zo bewaren.

Gebruik het voor

Je kunt de amandelspijs gebruiken om:

 

  • Banketstaaf
  • Maak een rol van de amandelspijs. Neem twee plakjes bladerdeeg en leg ze over elkaar. Vorm het deeg om de amandelspijs en bak het 20 minuten op 200 graden.
  • Gevulde koeken
  • Een recept voor gevulde koeken.
  • Appelbollen
  • Een recept voor appelbollen.
  • Appeltaart
  • Een recept voor appeltaart met spijs|
  • Gevulde speculaas
  • Kerststol

 

Recept gevulde speculaas

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 150 gram koude ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • zout
  • amandelen voor de garnering
  • wat losse bloem
  • 300 gram amandelspijs

Zeef het bakmeel. Voeg basterdsuiker, speculaaskruiden en wat zout toe. Snij de boter in kleine stukjes, voeg de melk toe en kneed alles door elkaar tot een soepel deeg. Rol het tot een bal, pak hem in folie en leg de bal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de eieren los met wat water. Prak de helft van het ei door de amandelspijs. Bestrooi de ondergrond met bloem en rol de speculaas uit. Snijd er twee even grote vierkanten of rechthoeken uit. Leg het op wat bakpapier op een bakblik. Strijk op 1 helft de amandelspijs uit, laat de kanten vrij. Leg de andere helft van de speculaas er op en druk de kanten op elkaar. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Duw er een paar amandelen in als garnering.
Baak de speculaas in 40-45 minuten gaar.

Categorieën
Sinterklaas

Zoete sint recepten

Bijna is het zover: Sinterklaasavond met een jutezak vol pakjes, onmogelijke surprises en vileine gedichten.

Het knip en plakgedeelte is achter de rug, nu alleen de keuken nog in voor wat zoete sint recepten. De bedoeling is bij ons dat je wat origineels meesleept om tussen de cadeautjes door van te snoepen. De keukenklunzen van het tienhoofdige gezelschap (exclusief kind) zorgen voor de drank, de rest maakt zoet en hartig spul. Al surfend langs sites en foodblogs vond ik genoeg recepten om een hele Jamin mee te vullen. Taaitaai, speculaas, pepernoten, marsepein, suikerbeesten, de hele rataplan. Ik zocht wat anders, iets dat wel in Sintstijl zou blijven, maar wat? Na wat woest geblader in oude plakboeken kwam ik uit op deze zoete sint recepten. Misschien moet ik maar een Sonja Bakker-link opnemen in de gedichten, want lijnkillers zijn het natuurlijk wel. Maar dat zijn zorgen voor januari.

Recepten

Kruidnoot-kaneelijs lollies

4 el kruidnootjes
4 bollen kaneelijs
1 reep melkchocolade (100 g), in stukjes
Leg de kruidnootjes op een bord. Doop een ijslepel in warm water en schep 4 bolletjes van het kaneelijs. Steek in elk bolletje een lollystokje en wentel de ijsjes rondom door de kruidnootjes. Laat ze op aluminiumfolie in de vriezer ca. 5 min opstijven. Doe de chocolade in een kom en smelt au bain-marie of 2 minuten in de magnetron op half vermogen. Haal de ijsjes uit de vriezer en doop ze in de gesmolten chocolade. Laat ze op alumiumfolie nog 5 min opstijven in de vriezer.

 

Ravioli’s van marsepein van Pascal Jalhaij

250 g marsepein
12 tl crème fraîche
Poedersuiker
Voor de vanillesaus:
200 g volle melk
80 g suiker
48 g eidooier
50 g room
1 vanillestokje
Verdeel de marsepein in 24 gelijke stukken en rol uit tot dunne plakjes. Verdeel crème fraîche over 12 plakjes marsepein en mat een kwastje de randjes van de plakjes nat. Leg hierover de overige 12 plakjes op, zodat er gesloten kussentjes ontstaan. Bestuif deze licht met poedersuiker. Breng voor de vanillesaus de melk aan de kook en laat hierin de vanille ca. 20 min trekken. Meng de rest van de ingrediënten en voeg deze al roerend toe aan de melk, maar laat die niet meer koken. Giet de massa door een zeef en zet de saus tot serveren koud weg. Serveer de ravioli’s met de saus en eventueel een bol chocolade-ijs.

 

Spaanse appeltaart

4-5 appels (800 g)
5 el rum
200 g zachte boter
200 g suiker
1 tl kaneel
Snuf zout
4 eieren
200 g bloem
125 g gemalen hazelnoten
1 volle tl bakpoeder
2 el cacao
200 g poedersuiker
2 el citroensap
3 el hazelnootkrokant
Springvorm Ø 26 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 175ºC. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Besprenkel met 4 el rum en laat ca. 30 min trekken. Mix boter, suiker, kaneel en zout  en roer de eieren er één voor één door. Meng bloem, noten, bakpoeder en cacao en roer in porties erbij. Schep de appelstukjes en gemalen hazelnoten erdoor en giet het beslag in de springvorm. Bak de taart  ca. 1 uur en laat in de vorm afkoelen. Roer poedersuiker, 1 el rum, citroensap en 1-2 el water glad. Strijk het mengsel uit over de taart en bestrooi met de hazelnootkrokant. Laat het glazuur drogen en versier eventueel met wat muntblaadjes.

Door Matisse