zoete sint recepten

Zoete sint recepten

Bijna is het zover: Sinterklaasavond met een jutezak vol pakjes, onmogelijke surprises en vileine gedichten.

Het knip en plakgedeelte is achter de rug, nu alleen de keuken nog in voor wat zoete sint recepten. De bedoeling is bij ons dat je wat origineels meesleept om tussen de cadeautjes door van te snoepen. De keukenklunzen van het tienhoofdige gezelschap (exclusief kind) zorgen voor de drank, de rest maakt zoet en hartig spul. Al surfend langs sites en foodblogs vond ik genoeg recepten om een hele Jamin mee te vullen. Taaitaai, speculaas, pepernoten, marsepein, suikerbeesten, de hele rataplan. Ik zocht wat anders, iets dat wel in Sintstijl zou blijven, maar wat? Na wat woest geblader in oude plakboeken kwam ik uit op deze zoete sint recepten. Misschien moet ik maar een Sonja Bakker-link opnemen in de gedichten, want lijnkillers zijn het natuurlijk wel. Maar dat zijn zorgen voor januari.

Recepten

Kruidnoot-kaneelijs lollies

4 el kruidnootjes
4 bollen kaneelijs
1 reep melkchocolade (100 g), in stukjes
Leg de kruidnootjes op een bord. Doop een ijslepel in warm water en schep 4 bolletjes van het kaneelijs. Steek in elk bolletje een lollystokje en wentel de ijsjes rondom door de kruidnootjes. Laat ze op aluminiumfolie in de vriezer ca. 5 min opstijven. Doe de chocolade in een kom en smelt au bain-marie of 2 minuten in de magnetron op half vermogen. Haal de ijsjes uit de vriezer en doop ze in de gesmolten chocolade. Laat ze op alumiumfolie nog 5 min opstijven in de vriezer.

 

Ravioli’s van marsepein van Pascal Jalhaij

250 g marsepein
12 tl crème fraîche
Poedersuiker
Voor de vanillesaus:
200 g volle melk
80 g suiker
48 g eidooier
50 g room
1 vanillestokje
Verdeel de marsepein in 24 gelijke stukken en rol uit tot dunne plakjes. Verdeel crème fraîche over 12 plakjes marsepein en mat een kwastje de randjes van de plakjes nat. Leg hierover de overige 12 plakjes op, zodat er gesloten kussentjes ontstaan. Bestuif deze licht met poedersuiker. Breng voor de vanillesaus de melk aan de kook en laat hierin de vanille ca. 20 min trekken. Meng de rest van de ingrediënten en voeg deze al roerend toe aan de melk, maar laat die niet meer koken. Giet de massa door een zeef en zet de saus tot serveren koud weg. Serveer de ravioli’s met de saus en eventueel een bol chocolade-ijs.

 

Spaanse appeltaart

4-5 appels (800 g)
5 el rum
200 g zachte boter
200 g suiker
1 tl kaneel
Snuf zout
4 eieren
200 g bloem
125 g gemalen hazelnoten
1 volle tl bakpoeder
2 el cacao
200 g poedersuiker
2 el citroensap
3 el hazelnootkrokant
Springvorm Ø 26 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 175ºC. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Besprenkel met 4 el rum en laat ca. 30 min trekken. Mix boter, suiker, kaneel en zout  en roer de eieren er één voor één door. Meng bloem, noten, bakpoeder en cacao en roer in porties erbij. Schep de appelstukjes en gemalen hazelnoten erdoor en giet het beslag in de springvorm. Bak de taart  ca. 1 uur en laat in de vorm afkoelen. Roer poedersuiker, 1 el rum, citroensap en 1-2 el water glad. Strijk het mengsel uit over de taart en bestrooi met de hazelnootkrokant. Laat het glazuur drogen en versier eventueel met wat muntblaadjes.

Door Matisse