hartige hapjes sinterklaas

Hartige sinterklaas happaz

Laatst bijgewerkt:

Thuis maakte Sinterklaas langzaam plaats voor de Kerstman.

Niemand die veel zin had om weer met papier en lijm of gelatine-brouwsels aan de slag te gaan. Cadeautjes onder de kerstboom leggen was wel zo makkelijk en ook gezellig.

Als enige was ik er wel dol op om surprises in elkaar te knutselen en erop los te rijmen. Die traditie haalde ik in het studentenhuis weer uit de kast. Met een groep vrienden lootjes trekken en aan de slag met valse gedichten, ingewikkelde labyrinten en ladingen papierproppen met ergens een verborgen cadeautje. Op glazuurvernielende muizen en marsepein zat niemand meer te wachten. Alleen met de letters wisten wat chocoholics wel raad.

Verder moesten het hartige hapjes worden. En zeg je Spanje dan zeg je tapas. Of happas, wappaz, mezzes, fingerfood, in elk geval klein spul met Spaanse smaken. Een hapje, een pakje, een hapje, een gedicht. Dé manier om sinterklaas te vieren. Met lekker brood, olijven, tapenade, tortilla, wat vleeswaren en geroosterde amandelen kom je al een heel eind. En niet te vergeten wat flessen Rueda en Rioja op tafel.

De volgende recepten zijn voor 8 personen.

Recepten

Tomatensoep uit Sevilla

  • 1 kg rijpe tomaten, in stukken
  • 1 ui, gehakt
  • 1 wortel, gehakt
  • 30 g boter
  • 1 l bouillon
  • Zout en peper
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 bolletje fijngesneden gember op siroop en 2 el van de siroop
  • 1 sinaasappel, geschild en in stukjes gesneden
  • 1 dl sinaasappelsap

Laat de tomaten en ui in de boter sudderen tot ze zacht zijn. Passeer ze door een fijne zeef en giet de bouillon en sinaasappelsap erover. Kruid de soep met zout, peper, gember en kerriepoeder. Laat de soep een kwartier sudderen en voeg de stukjes sinaasappel toe. Serveer in kleine kommetjes.

Meer recepten voor tomatensoep


Zeeduivelspiesjes met amandel-salsa verde

  • 100 g Serranoham
  • 500 g zeeduivel
  • 80 g amandelschaafsel (2 zakjes, Oetker)
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 6 el peterselie
  • 1 royale el kappertjes
  • 6 anjovisfilets
  • takjes munt, alleen de blaadjes
  • 1-1,5 dl olijfolie
  • zout en versgemalen peper


Droog de plakjes Serranoham enkele minuten in de magnetron of 20 min in een oven op 180ºC in de oven. Mix met de staafmixer in een hoge beker het amandelschaafsel, de knoflook, peterselie, kappertjes, ansjovisfilets en munt met zoveel olijfolie tot een grove saus die de dikte heeft die je wilt hebben. Breng op smaak met peper. Besprenkel de zeeduivel met wat olie, zout en peper en steek de blokjes aan spiesjes. Laat een grillpan goed heet worden en grill de spiesjes ca. 3 min aan alle kanten. Wentel de spiesjes door de salsa verde en serveer met de rest van de salsa verde en gedroogde ham.

Catalaanse banketstaaf

  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 600 g Catalaanse worstjes
  • 1 tl tijm
  • cayennepeper en zout
  • 1 teen knoflook , geperst
  • 10 zwarte olijven , fijngesneden
  • 1 eierdooier, losgeklopt

Oven voorverwarmen op 200°C. Bladerdeeg uitspreiden op werkvlak en laten ontdooien. Bestrijk de randen met water en plak de plakjes aan elkaar tot een dunne, lange lap. Snijd het vel van de worstje open en druk het vlees eruit boven een kom. Meng het worstvlees met de tijm, knoflook en olijven en breng op smaak met zout en cayennepeper. Vorm een rol van het worstmengsel die iets korter is dan de lap bladerdeeg. Leg de rol in het midden van de deeglap en vouw beide kanten rond de worst. Maak de naden vochtig met wat water en plak ze dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm er een letter van als je dat leuk vindt, bijvoorbeeld de S van Sint. Bestrijk het deeg met de eidooier ben bak de staaf in het midden van de oven in ca. 45 min gaar en goudbruin.
Tip: garneer de hartige banketstaaf eventueel met grofgehakte amandelen of pistachenootjes.


Spaanse kaasplank

Spanje is een waar kaasparadijs, maar tot een paar jaar geleden moest je goed zoeken naar ambachtelijke Spaanse kazen. Gelukkig zie je steeds meer soorten in de vitrine van de kaasboer. Een jong belegen of pittige Manchego, Tetilla (‘tepelkaas’), Torta del Casar, blauwaders als Picón of Cabrales, een geitenbergkaas uit Cádiz. Lekker met deze membrillo en/of chutney.

Membrillo

Snijd 2 kg kweeperen in stukjes en breng ze in een grote steelpan met koud water aan de kook. Laat ze tot pulp sudderen en druk de kweepeermoes door een zee om klokhuizen en pitten te verwijderen. Weeg de puree en neem evenveel suiker. Doe de suiker en puree weer in de steelpan en zet op een laag pitje. Laat rustig pruttelen tot het een diep kastanjebruine kleur heeft. Dit kan even duren. Doe er wat citroensap bij als het te zoet is. Giet het in een schaal bekleed met bakpapier en laat opstijven.

Uiensaffraanchutney

Snijd 500 g (witte) uien in fijne ringen en bestrooi met zout. Breng 200 g suiker met 1 dl wijn- of sherryazijn in een steelpan aan de kook. Voeg de uien en 2 envelopjes saffraan toe en laat op laag vuur ca. 45 min pruttelen tot het stroperig wordt.
In het glas: sherry! (manzanilla, amontillado, oloroso, pedro ximenez).

Door Matisse