zelf wraps of tortilla's maken

Zelf wraps of tortilla’s bakken

Wraps of tortilla’s kun je kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. Je kunt dan zelf kiezen van welk meel je ze maakt.

Gekochte wraps zijn vaak taai en klef. Zelf bakken is wel wat werk, maar veel goedkoper en lekkerder. Je moet er wel wat handigheid in krijgen, dus geef het niet meteen op als ze de eerste keer niet helemaal zijn als je zou willen. Als je het vaker hebt gedaan kan je het deeg op gevoel maken.  Maak er meer tegelijk, dan kun je ze invriezen.

Basisrecept wraps

voor 8 stuks

  • 200 g bloem (dit kan tarwebloem zijn maar ook speltmeel, boekweit of een andere meelsoort)
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 el (olijf)olie
  • ±150 ml warm water of warme melk (met melk worden ze iets luchtiger) sommige meelsoorten hebben meer vocht nodig
  • snufje zout

tip: je kunt wat kruiden toevoegen om ze extra smaak (en kleur) te geven.

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar (bloem, bakpoeder en zout). Roer de olie er bij en voeg in kleine beetjes het warme water of de warme melk erbij. Goed kneden. Het mag een iets vochtig deeg zijn, zeker niet te droog maar ook niet te zacht en plakkerig. Is het te droog, voeg je wat extra water toe, te nat wat extra bloem.

Laat het deeg even een kwartiertje afgedekt rusten.

Vorm met je handen een soort worst van het deeg en snijd het in 8 kleine stukjes. Rol ieder stuk met de deegroller zo dun mogelijk uit. Gebruik wat bloem als het iets plakt.

Verwarm een koekenpan. Als de pan heet is leg je er een tortilla er in. Dat kan zonder olie of boter, maar je kunt ook wat (kokos)olie of boter toevoegen. Bak ze 1-2 minuten aan iedere kant. Ze mogen iets bruin kleuren maar niet te veel. Ga zo door tot het deeg op is.

Leg de gebakken wraps op een bord. Eventueel kun je er een paar druppeltjes olie op verdelen met de achterkant van een lepel om ze lekker soepel te houden en niet uit te laten drogen. Dek het bord met wraps telkens af als je de andere tortilla’s bakt.

Vries de wraps die je niet meteen opeet in. Dit gaat het makkelijkst door ze liggend met bord en al en goed afgedekt met plastic folie of plastic zak in te vriezen om te voorkomen dat ze breken als ze bevroren zijn.

Recept Mais tortilla’s

voor 12 stukes

Wraps of tortilla’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werden gemaakt van maismeel. Maismeel koop je bij de natuurvoedingswinkel of online. Maismeel is niet hetzelfde als maizena.

  • 250 gram maismeel
  • ±150 gram water
  • kwart theelepel zout
  • (olijf)olie

Meng het maismeel met het zout en voeg water toe tot je een soepel klei-achtig deeg hebt gekregen. Voeg extra water toe als het deeg te droog is.

Verdeel het deeg in kleine porties en rol er kleine tortilla’s van (10-12 cm doorsnee).

Bestrijk de tortilla’s met wat olie. Bak ze 1-2 minuten en draai ze dan om en bak ze nog even kort.

Leg ze op een bord en dek ze af tot je ze allemaal gebakken hebt.

 

Lees hier ideeën hoe je de wraps en tortilla’s kan vullen.