Restjes opmaken op zijn Italiaans: Panzanella

Restverwerking is in Italië al van meet af aan een must. In de tijd dat de beroemde keuken tot volle wasdom kwam, hadden veel gezinnen het niet breed en lieten ze het wel uit hun hoofd om groente, brood, sla of andere producten weg te gooien. Een winterse klassieker is Ribollita; een boerenbroodsoep met restjes groente. De zomerse variant heet Panzanella, een heerlijke frisse broodsalade met tomaten.

Eten weggooien: niet meer van deze tijd

Wie weet heb je zin om weer eens naar Italië te gaan om al dat heerlijks te proeven. Dan kun je, om wat geld apart te houden, je internetabonnement herzien, goedkopere energie overwegen of je auto- of fietsverzekering nog eens langs de vergelijkingslat leggen. Zo zijn er tal van manieren om je vakantie te bekostigen, al vóórdat je vakantiegeld binnen is. Maar restjes opmaken is niet alleen een vorm van besparing, het is natuurlijk ook duurzaam. Daarom is eten weggooien niet meer van deze tijd.

Halsmisdaad

De Italianen hebben dat al wat langer door. Eten weggooien is daar nog net geen halsmisdaad. Vlees wordt ingevroren, sauzen ook, kazen worden gewoon opgegeten (laat dat maar aan Italianen over). Voor veel groenten en fruit die er niet zo heel mooi meer uitzien, geldt dat je ze nog prima kunt gebruiken. Met dierlijke producten moet je wat voorzichtiger zijn. Yoghurt kan verwerkt worden in brood. En oud brood van de bakker? Dat gaat in de winter in de soep, en in de zomer in de Panzanella.

De basis van Panzanella

Eten, daar kan uren over gediscussieerd worden en dat doen ze in Italië graag. Hun acht favoriete gespreksonderwerpen zijn voetbal, eten, het weer, eten, politiek, eten, familie en eten. De basis van Panzanella bestaat in ieder geval uit oud brood, stukken tomaat, basilicum, uien, olijfolie en peper en zout. Gebruik de wat duurdere, goede extra vierge olijfolie, niet die van een goedkoop merk waarmee je warme sauzen bereidt. Een mooie olijfolie (al weet je nooit zeker of deze wel van Italiaanse olijven is gemaakt, tenzij je hem hoogstpersoonlijk bij de boer koopt) voegt veel smaak toe aan koude gerechten.

Andere ingrediënten

Bestel je het in een restaurant of heb je de eer bij een Italiaanse familie uitgenodigd te worden, dan kan er van alles in de Panzanella zitten: kappertjes, olijven, komkommer, sla, peterselie of gedroogde oregano. Vis of vlees wordt er niet in verwerkt. Wat geraspte Parmezaanse kaas zou zomaar kunnen, maar is niet gangbaar. Het ultieme recept bestaat in ieder geval niet, het is niet voor niets een restjes-gerecht. Heb je gegrilde groenten over, zoals courgette, aubergine of paprika? Die mogen er – mits klein gesneden – ook doorheen!