Sinterklaas recepten

Een paar klassieke Sint recepten.

Marsepein, borstplaat en taai taai. Maak het lekker zelf. Van het deeg voor taai taai kan je trouwens ook echte pepernoten maken. Niet te verwarren met kruidnoten, die meer op speculaas lijken.

Borstplaat

bpAls je niet van heel erg zoet houdt, moet je er niet aan beginnen. Borstplaat is voor de echte zoetekauwen.

  • 250 gram witte (kristal)suiker
  • 5 eetlepels slagroom
  • 25 gram roomboter


verder nodig:

  • evt. 1/2 eetlepel cacao, oploskoffie of 1/2 eetlepel bessensap voor de kleur
  • voor een smaakje kan je wat druppels essence toevoegen van vanille, rum of amandel.
  • keukenpapier
  • kleine vormpjes als je kleine borstplaatjes wilt maken.
  • wat boter om de vormpjes in te vetten.

[bol_product_links block_id=”bol_564df0d860f89_selected-products” products=”9200000012825343,9200000026531655″ name=”ui” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zo maak je het

Gebruik een pan met een dikke bodem.

Verwarm de suiker met de slagroom en de boter in de pan. Blijf roeren met een houten pollepel tot de suiker gesmolten is. Laat daarna nog 3-5 minuten zachtjes koken. Blijven roeren.

Test of de het suikermengsel goed is door een druppel in koud water te laten vallen. De druppel moet meteen hard worden en een bolletje vormen.

marsMarsepein

Zelf marsepein maken is een stuk eenvoudiger dan je zou denken. Je hebt er wel een keukenmachine voor nodig of een notenmolen.

voor 500 gr marsepein

  • 250 gr gepelde amandelen
  • 250 gr poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater (Toko)
  • 1 eiwit

Zo maak je het

Maal de amandelen in een keukenmachine of amandelmolen zo fijn mogelijk. Voeg poedersuiker, oranjebloesemwater en eiwit toe en vermeng alles. Rol de marsepein in folie en leg het 12 uur in de koelkast.

Als je er marsepeinen aardappeltjes van wilt maken, rol ze dan door de cacao.

Tip

Heb je bruine amandelen met vel? Giet er dan kokend water over en laat ze een kwartiertje weken. Spoel ze daarna af met koud water en verwijder het velletje.

Hoe kleur je de marsepein?

  • met levensmiddelenkleurstof, te koop bij de toko
  • met cacao kun je eenvoudig bruine marsepein maken.

 

ttaTaai taai

Het recept voor taai taai is hetzelfde als gebruikt wordt voor de echte pepernoten. Dus niet de kruidnoten die meer op speculaas lijken maar die brokken.

  • 150 gram bloem
  • 150 gram roggebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 250 gr vloeibare honing
  • 2 eetlepels stroop
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 50 ml karnemelk
  • snufje zout

Zo maak je het

Verwarm de oven op 200°C.

Meng de bloem en het roggebloem, zout, bakpoeder en de kruiden in een kom.

Verwarm de karnemelk in een pan en meng de honing en de stroop. Giet die bij de het bloemmengsel en roer het tot een stijf deeg.

Rol het deeg uit tot een platte lap en steek er vormpjes uit of maak er één grote vorm van.

Bak de taai taai in 15 minuten gaar.