Het genot van een échte espresso uit je eigen espressomachine

Wie droomt er niet van een heerlijke kop espresso in plaats van zo’n verwaterde immitatiesubstantie uit een merk koffiezetapparaat dat we hier maar even niet zullen noemen. Capsules, pads, het zal allemaal best. Niks kan tippen aan die espresso van versgemalen en door jou persoonlijk geselecteerde koffiebonen. En dan wel uit jouw eigen espressomachine natuurlijk.

En dus ga je eindelijk op zoek naar exact die koffiemachine die jou bij elke slok een glimlach op het gezicht doet brengen.

De beste merken espressomachines

De merken die we hieronder schetsen zijn op te splitsen in espressomachines voor thuis, maar ook voor jouw favoriete koffiebar. Eén ding hebben ze echter met elkaar gemeen: ze zijn bijna allemaal – hoe kan het ook anders – van Italiaanse bodem.

Lees het volgende lijstje hardop voor en je waant je weer aan de Italiaanse kust of op een Italiaans terras in de heuvels met een Italiaans zonnetje en een hoop gepassioneerde Italianen om je heen: Bezzera, Astoria, La Scala, La Spaziale, La Pavoni, San Marco, Rancilio, Faema, et cetera.

Je begrijpt het al. Wil je de kunst van een espresso maken verstaan, dan moet je bij de Italiaanse fabrikant van espressomachines zijn. Er zijn zeker merken uit andere landen en de kwaliteit doet niet altijd onder voor een Italiaanse espressomachine, maar het smaakt om een of andere reden toch altijd iets beter.

Maar dan… jouw espressomaatje is stuk: HELP!

Oké, je hebt jouw machine zorgvuldig uitgekozen. Een espressomachine online kopen brengt weer veel nieuwe mogelijkheden met zich mee. Hij is besteld en thuis op een prominente plek – ideaal voor je nieuwe ochtendritueel – geïnstalleerd.

Vroeg of laat zul je onderhoud moeten plegen en wellicht een keer iets moeten vervangen. Want ja, ook bij goede merken vindt er slijtage plaats. Zeker als je meerdere koppen per dag wegslurpt en het niet meer alleen bij een ochtendritueel blijft.

En dus ga je op zoek naar een onderdelenleverancier. Voor de eerder genoemde Italiaanse merken, maar ook voor onderdelen van een ECM koffiemachine kun je online terecht bij onderdelenverzamelaars. Zelfs als je een authentieke espressomachine op de kop hebt weten te tikken, vind je hier nog de meeste onderdelen die ergens anders moeilijk (of helemaal niet meer) te krijgen zijn.

Gelukkig is je investering in jouw dagelijkse espressomomentje geen weggegooid geld geweest en kun je met alle reserveonderdelen nog lange tijd van jouw espressomachine blijven genieten.

De moraal van dit koffiemachineverhaal

Met de juiste kennis – wel even vooraf je research doen dus – hoef je niet altijd een gloednieuwe espressomachine te kopen. Je kunt ook op een tweedehands markt tijdens je vakantie in het buitenland afdingen op een oud beestje. Stop er al je liefde in en breng hem weer in goede conditie. Dat is een goede espresso waard!