eieren bewaren

Eieren bewaren, hoe en hoe lang?

Iedereen heeft wel eieren in huis. Eieren worden veel gebruikt en op allerlei manieren bereid. Rauw, gekookt, gebakken, gepocheerd. Maar hoe en hoe lang kun je eieren nu precies bewaren?

Eieren kunnen niet goed tegen vocht en tegen veranderingen van temperatuur, blijkt uit eerder onderzoek. De schaal wordt dan poreuzer en daardoor neemt de kans toe dat bacteriën, zoals bacteriën kunnen binnendringen in het ei. 

Waar bewaar je de eieren?

Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht. Aangezien niet veel huizen meer kelders of andere koele ruimten bezitten, is de koelkast de beste plaats. Belangrijkste reden hiervoor is dat eventueel aanwezige salmonellabacteriën zich niet vermenigvuldigen.

In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Leg eieren niet te dicht bij andere producten die een sterke geur afgeven, zoals b.v. vis. De schil van een ei is poreus en ze nemen snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.

eieren in karton bewaren

Hoe lang kan je eieren bewaren?

Op de doos van de eieren die je in de supermarkt koopt staat een THT (tenminste houdbaar tot) datum. Deze datum is 28 dagen later dan de dag dat de eieren gelegd zijn. Een ei is trouwens pas op zijn best na een kleine week. Als het te vers is is het maar moeilijk te pellen zeker als je de eieren zacht wilt koken. Om eieren rauw te gebruiken kunnen ze wel beter zo vers mogelijk zijn.

Hoe bewaar je eieren?

Leg de eieren met de punt naar beneden. De dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede, bolle kant hoort, wordt zo niet samengedrukt.

Testen op versheid

De volgende testen kun je zelf makkelijk doen om te checken of een ei nog vers is:

Drijven

Leg een ei in water met zout (100 g zout op 1 liter water). Hoe meer de bolle kant boven komt drijven hoe ouder het ei is. Blijft het ei helemaal drijven dan heeft het zijn beste tijd gehad. Dit komt omdat als een ei ouder wordt er lucht uit het ei door de poreuze schil ontsnapt. Hierdoor ontstaat een luchtkamer in het ei, waardoor het blijft drijven.

Schudden

Om dezelfde reden kun je als je met ei schudt voelen of het ei binnenin beweegt. Als je niks voelt is het ei vers.

Breken

Breek een ei boven een diep bord. Bij een vers ei zal het eiwit stevig zijn en bijna niet uitlopen. De dooier is bol en rond en stevig.

Voor gebruik

Voor je eieren gaat gebruiken in gebak is het het beste ze eerst op kamertemperatuur te laten komen. Het deeg wordt dan soepeler. Ook als je eieren wilt koken is de kans op breuk kleiner als je het eerst op kamertemperatuur laat komen. Je kan natuurlijk ook een gaatje in het ei prikken.

Bewaren van gekookte eieren

Een gekookt ei kun je veel minder lang bewaren dan soms gedacht wordt.

Bewaar het maximaal 5-7 dagen in de koelkast.

Gekookte eieren in het zuur

Gekookte eieren kun je ook bewaren door ze in te leggen in zuur. Kook de eieren hard, koel ze af onder stromend water en pel ze. Let de eieren in een schone weckpot. Breng voldoende (inmaak)azijn (azijn met minstens 5% azijnzuur) aan de kook met kruiden naar smaak (stukjes ui, peperkorrels, laurier, takjes tijm, rozemarijn). Giet de hete azijn over de eieren tot ze helemaal bedekt zijn. Sluit de pot pas af als ze helemaal afgekoeld zijn. Na twee tot vier weken heb je dan een lekkere snack of kun je ze verwerken in salades of andere gerechten.

Bewaar ze in de koelkast en niet langer dan 3 maanden.

Bewaren van eiwitten en eidooiers

Volgens het Voedingscentrum kun je gescheiden eiwitten en eidooiers nog 2 dagen in de koelkast bewaren. In de diepvries kan de dooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden.

De code op het ei

Ieder ei heeft een stempel dat bestaat uit een cijfer, twee letters en 7 cijfers. Dat vertelt je van alles over de herkomst van de kip die het ei gelegd heeft. Het vertelt je helaas niets over de houdbaarheid.

Het eerste cijfer is een 0, 1, 2 of 3.

  • 0 staat voor biologisch
  • 1 voor vrije uitloop
  • 2 voor scharrelei
  • 3 voor legbatterij

De twee letters geven het land aan waar het ei vandaan komt: NL en de laatste zeven cijfers geven de code van de boerderij van herkomst aan.