Hoe experimenteer je meer in de keuken?

Heb je het idee dat je altijd maar dezelfde maaltijden klaarmaakt en wil je meer experimenteren in de keuken? Dat is een leuk idee! Er is natuurlijk een heleboel meer mogelijk, maar het is soms lastig om daarmee te beginnen. Gelukkig helpen deze tips je op weg.

Bijzondere combinaties maken

Probeer allereerst eens bijzondere combinaties te maken bij het koken. Ben je bijvoorbeeld dol op zoetigheid? Dan vind je bakken vast leuk. Maak een keer iets zoets in combinatie met koffie, wat heerlijk samengaat. Gebruik Lavazza koffiebonen bij het bereiden van brownies of een taart. Zo geef je een zoete lekkernij net wat meer intensiteit, wat hartstikke goed kan uitpakken. Met name als je een sterke koffiesoort gebruikt, proef je het duidelijk terug. Dit kan ook met Iperespresso, bij koekjes of desserts. Je kunt koffie zelfs gebruiken bij vlees. Klinkt bijzonder, maar probeer het gewoon eens uit. Maak een koffierub voor vlees, voor een rijkere smaak. Meer unieke combinaties? Geef chocolade pit met chili erbij. Het zoute van bacon gaat perfect samen met het zoete van stroop of ahornsiroop. Ook kokos en curry vormen een ideale match.

Recepten uitproberen

Het kan best lastig zijn om zelf steeds weer op een ander recept te komen. Dat hoeft eigenlijk ook helemaal niet, want je kunt zo een recept opzoeken. Op het internet of in een kookboek: laat je inspireren. Dit kun je heel gericht toepassen. Heb je bijvoorbeeld nog een aubergine liggen? Zoek gewoon op wat je daarmee zou kunnen maken. Van een ovenschotel tot een salade, er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Je kunt een recept stapje voor stapje volgen, wat het makkelijk maakt om iets nieuws te proberen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld voornemen om iedere week een nieuw recept te maken, om een idee te noemen. Zo blijf je lekker bezig en ontdek je steeds weer nieuwe smaken en combinaties.

Speciaalzaken bezoeken

Het aanbod in de supermarkt ken je na verloop van tijd wel. Er zijn echter nog veel meer ingrediënten om mee te koken. Als je regelmatig een kookboek bekijkt, ben je vast wel eens speciale kruiden of sauzen tegengekomen. Ga hier gewoon een keer naar op zoek, in een speciaalzaak zoals een toko. In zo’n winkel raak je ook weer geïnspireerd, want je komt er lekkers tegen dat je niet iedere dag ziet. Kun je iets niet vinden? Je kunt er gewoon naar vragen. Of nog makkelijker: bestel het een keer online.

Kruiden en smaakmakers gebruiken

In de Nederlandse keuken vind je eigenlijk maar weinig kruiden en smaakmakers terug. Dit maakt dat het eten al gauw vrij flauw smaakt. Wil je meer smaken proeven? Dan kun je kruiden, specerijen en andere smaakmakers gebruiken. Zout en peper vormen de basis: dit

kun je bij vrijwel iedere bereiding gebruiken. Dan zijn er nog een heleboel andere kruiden en specerijen, van rozemarijn en tijm tot komijn en chilipoeder. Zoek eens uit welke kruiden je lekker vindt en haal deze in huis. Je kunt er gewoon een beetje van toevoegen bij het koken. Hier mag je best een beetje mee improviseren. Maar je kunt natuurlijk ook precies opzoeken welke kruiden er bij welk gerecht passen.

Nieuwe technieken leren

Het is interessant om nieuwe technieken te leren voor in de keuken. Denk aan snijtechnieken, zoals julienne of brunoise. Ook zijn er veel kooktechnieken. Koken in water, bakken, braden, stomen, wokken: probeer zoveel mogelijk uit. Iedere bereiding heeft immers weer een bepaald effect op de smaak en uitkomst van de maaltijd. Wil je je nog meer verdiepen? Dan kun je bijvoorbeeld ook met fermenteren aan de slag gaan. Het is zeker een mooie uitdaging.

Koken wordt (weer) leuk als je durft te experimenteren. Ga hier dan ook zeker mee aan de slag. Als het een keer mislukt, is dat ook heus niet het einde van de wereld. Dan probeer je het de volgende keer gewoon weer. Veel kookplezier!