Hoe maak je zelf een Mexicaanse kruidenmix

Laatst bijgewerkt:

Natuurlijk kan je zakjes, potjes of blikjes met kruidenmixen kopen. Maar al snel raakt je kast overvol. En dat terwijl je met een aantal basiskruiden heel veel verschillende kruidenmixen zelf kan maken.

Mexicaanse kruidenmix

We gebruiken hier als maat een theelepel. Je kan ook een eetlepel gebruiken en wat meer maken en dit bewaren in een potje.

  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder (je kan ook 2 theelepels gedroogde gebakken uitjes fijnmaken tussen twee lepels of in de blender)
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel chilivlokken (je kan dit evt. vervangen door cayennepeper)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 1/2 theelepel komijnpoeder (of djintan, de Indonisische naam)
  • 1 snufje kaneel
  • 1 snufje kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper

Bij welke gerechten kan je de Mexicaanse mix gebruiken?

Een Mexicaanse kruidenmix is onmisbaar bij Mexicaanse gerechten.

Je kan de Mexicaanse kruidenmix bijvoorbeeld gebruiken om:

  • gehakt mee te kruiden en daar Mexicaanse gehaktballen van te maken
  • kip of kipfilet mee op smaak te brengen
  • taco’s te kruiden
  • burrito’s op smaak te brengen
  • enchillada’s
  • aardappeltjes met olie en kruiden mee in te wrijven en te bakken in de oven of airfryer
  • om chili con carne wat extra pit te geven

Bekijk hier de recepten voor andere kruidenmixen.