hoe kook je een ei

Hoe kook je een ei perfect?

Laatst bijgewerkt:

Hoe kook je een ei perfect naar jouw smaak? Het lijkt een beetje de vraag voor koken voor beginners les 1.

Aan het koken van een ei lijkt weinig te kunnen mislukken. Maar om de kunst van koken van een lekker eitje onder de knie te krijgen is er best wel wat te weten.

Wat heb je nodig?

Om een ei te koken heb je nodig:

 • een (steel)pan
 • eieren
 • water
 • evt. een eierprikker

Hoe ingewikkeld kan het zijn? Toch beginnen dan de vragen:

Prik je een gaatje in het ei?

Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken.

In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door poriën in de schil van het ei. Dit gebeurt langzaam, soms te langzaam. De lucht hoopt zich dan op en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei.

Eieren in koud of kokend water ?

Doe je eerst de eieren in de pan en vul je de pan vervolgens met koud water of breng je eerst het water aan de kook en voeg je dan de eieren toe?

Met koud water?

Als je de eieren met koud water op zet dan worden de eieren langzaam verwarmd en stolt het eiwit langzaam. Dit zorgt ervoor dat je eiwit zacht blijft en niet rubberachtig wordt, zoals ook kan gebeuren als je het te lang kookt.

Met kokend water?

Een voordeel van het toevoegen van de eieren aan kokend water is dat het makkelijker is om de precieze kooktijd te meten. De eieren zullen wel veel eerder barsten. Dus in dit geval is een eierprikker geen overbodige luxe.

Conclusie

De eieren opzetten met koud water lijkt dus de beste optie. Zorg dat de eieren ruim onder water liggen met nog een paar centimeter water erboven.

Moet er zout in het water?

Om te voorkomen dat je hele ei leegloopt als het barst kun je zout in het water doen. Zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht.

Het koken van het ei

Breng het water met de eieren aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur dan zo laag dat het water nog net zachtjes blijft bubbelen. Als het te hard kookt, is de kans dat het ei barst groter.

Hoe lang kook je de eieren?

Onderstaande tabel geldt voor eieren uit de koeling. Voor de kooktijd is het ook van belang hoe groot het ei is. Dit staat aangegeven op de verpakking.

Aangegeven is de kooktijd in minuten. Het gaat om eieren die je in een pan met koud water aan de kook brengt en je meet vanaf het moment dat het water kookt.

maat van het eiSML
zachtgekookt ei334
eigeel zacht, eiwit gestold455
eigeel bijna en eiwit
helemaal gestold
678
hardgekookt ei789

Als je de eieren in kokend water legt, dan tel je er een kleine minuut bij de kooktijd op.

Wat gebeurt er als je het te lang kookt?

Het eiwit wordt taai en rubberachtig en het eigeel krijgt een groenige of grijsachtige waas.

Alternatieve methode

Breng de eieren met koud water aan de kook. Sluit de pan af met een deksel en haal de pan van het vuur. Laat de pan 25 minuten staan. Spoel de eieren onder koud water af.

Kan je je ei makkelijk pellen?

Hoe makkelijker het is om je ei te pellen, hoe ouder het ei is. Bij een vers ei is het moeilijk de schil te verwijderen. Een reden om geen al te verse eieren te gebruiken als je gevulde eieren wilt maken.

Spoelen onder koud stromend water?

Als je na de gewenste kooktijd de eieren laat schrikken onder koud stromend water dan stop je daarmee het kookproces. Dit helpt om de eieren makkelijker te pellen.

In het filmpje hieronder nog een truc van een kok die de gekookte eieren bewaart in een bakje met water in de koelkast. De schil gaat er dan supermakkelijk af. Helaas gaat het niet op als je graag een warm eitje eet.

 1. Als je een grotere hoeveelheid eieren wilt koken, die iedereen wel lust, dus het geel net gestold maar niet hard. Haal dan regelmatig, met een lepel, een ei bovenwater. Als het ei na precies negen seconden helemaal is opgedroogd, is het goed. Niet droog, langer koken. Binnen de negen seconden droog, te lang gekookt. Geleerd van een legerkok, die op deze manier 3000 eieren tegelijk kookte. Gewoon tellen : 21 22 23 enz Probeer het eerst eens met een kleinere hoeveelheid. Wedden dat het lukt!

 2. jullie kooktijden zijn een beetje onduidelijk. volgens mij staan deze tijden voor als het ei in kokend water wordt gelegd. ik zie nergens staan hoe lang deze tijden zijn als het in koud water wordt gelegd of hoeveel minuten je dan bij de tijd uit de tabel moet optellen. jullie begrijpen dat ik graag mijn ei vanuit koud water aan de kook breng. tot dusver kan ik het nergens vinden en heb nog steeds geen perfect ei 🙂

  1. Hi Ward, We hebben het iets duidelijker gemaakt. De tijden zijn voor als je ze in koud water legt. Je begint dan te tellen als het water kookt. Als je ze in kokend water legt, tel je er een minuutje bij op.

 3. Ik kook smorgen altijd 8 eieren en doe dit als volgt: 8 eieren in de pan, water er op tot ze onderwater zijn, pan op het vuur,(gas) wachten tot het gaat koken, bij de eerste borrelen(begin koken) op seconde wijzer van de klok(horloge) kijken waar die staat , een en een halve minuut laten door koken, gas uit, pan met eieren onder de koude kraan, afkoelen, water er uit gieten, en klaar is het perfecte eitje.

 4. Of een ei nog goed is of niet, Kan je testen door het in een pan met water te doen. Zinkt het ei, dan is hij goed. Blijft hij drijven, Dan is hij niet goed, Niet eten dus!

  1. @Less
   Je zorgt ervoor dat je ei niet kapot gaat door het vuur niet te hoog te zetten. Heel zachtjes laten koken zodat de eieren niet te hard op en neer dansen door de bubbels in het water. Soms helpt het ook om een gaatje in je ei te prikken (zie boven).

 5. Eitje in een waterkoker doen, dan water erbij tot eitje onder water ligt.
  Als het water kookt waterkoker uitzetten en eitje ongeveer 8 min in de waterkoker laten liggen als je een half zacht/hard eitje wilt. Waterkoker legen en eitje opvangen in een kop met koud water. Na half minuutje kan je het eitje pellen. Indien het eitje vers is bovenkant eraf slaan met een scherp mes en uitlepelen en op je boterham doen. Voor een hard ei een minuut langer in de waterkoker laten. Let op: als het water kookt meteen de waterkoker uitzetten!

 6. Eieren in koud water als het water kookt direct tijd instellen en vuur lager doen tot het water nog zacht kookt . En zoals gezegd tijd aanhouden zoals gezegd hiervoor . Naargelang de grote en gaarheid je het ei wilt hebben ???

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.