bakpoeder, wijnsteenbakpoeder en soda

Bakpoeder of baking soda, wat is het verschil?

Erg verwarrend allemaal die verschillende namen, zeker als je ook wel eens Engelse recepten gebruikt. Wat is bakpoeder, bakzout, baksoda of baking soda precies? Wat zijn de verschillen en hoe gebruik je het?

In de meeste recepten voor cake, cakejes, taarten en koekjes wordt naast eieren iets van een rijsmiddel gebruikt om het zo te laten rijzen en mooi luchtig te krijgen.

Zo wordt er hier bakpoeder, baksoda, zuiveringszout of wijnsteenbakpoeder gebruikt. Als je ook wel eens Engelse recepten gebruikt, staat er vaak baking soda of cream of tartar.

Er is meer dan bakpoeder om je cake te laten rijzen

De meeste mensen gebruiken bakpoeder. Na een paar slecht gerezen cakes kan je ook eens iets anders proberen. Want bakpoeder is niet hetzelfde als baking soda of bakzout. Maar baking soda of zuiveringszout is wel een onderdeel van bakpoeder.

Dus hoe zit het en wanneer gebruik je wat?

*Zuiveringszout is bakzout is baksoda is baking soda

baking soda

Zuiveringszout of baksoda (E500) is pure natriumbicarbonaat (in het Engels: sodium bicarbonaat) en wordt ook wel dubbelkoolzure soda genoemd.

Dit bakzout heeft de combinatie met warmte en/of zuur nodig. Door de reactie van zout en zuur vormen zich dan koolzuurbelletjes waardoor je beslag en baksels luchtig worden. Meteen als je het zuiveringszout met een zuur ingrediënt mengt, begint de chemische reactie. Je kunt het beslag dus niet bewaren en het moet meteen gebakken worden.

Als er alleen baksoda, bakzout of zuiveringszout wordt gebruikt in een recept, en geen bakpoeder, dan moeten er dus zure ingrediënten in het recept staan (b.v. citroensap, yoghurt, karnemelk) om de baksoda te activeren.

bp2*Bakpoeder = baking powder

Bakpoeder koop je meestal in kleine zakjes van 5 gram.

Bakpoeder is een samenstelling van verschillende stoffen. Meestal baksoda en een zuur om de baksoda te activeren.

Backin

Voorbeeld van een de inhoud van een zakje bakpoeder:  E450 (natriumdifosfaat), E500 natrium bicarbonaat (baksoda) en zetmeel.

Bakpoeder vervangen door baking soda?

Wat als je bakpoeder wilt vervangen door baksoda of baking soda? Dat kan in de meeste gevallen wel. Baking soda is een onderdeel van bakpoeder. Je hoeft er daarom minder van te gebruiken. Gebruik een derde baking soda van de aangegeven hoeveelheid bakpoeder.

Let op dat je recept een zuur ingrediënt bevat om de baking soda te activeren.

Baking soda vervangen door bakpoeder?

Omgekeerd kan natuurlijk ook. Als je een recept hebt waar baking soda als ingrediënt genoemd wordt en je wilt bakpoeder gebruiken, gebruik dan drie maal zoveel als de aangegeven hoeveelheid.

Hoe lang kan je bakpoeder en baksoda bewaren?

Goed afgesloten kan je het een jaar tot anderhalf jaar bewaren.

Hoe test je of bakpoeder of baking soda nog vers is?

Bakpoeder: Meng een theelepel bakpoeder met een half kopje heet water. Als het bruist en bubbelt is het nog goed.

Baking soda: Doe een theelepel baking soda in een schaaltje en druppel er wat citroensap of azijn op. Zie je geen bubbels? Dan is het tijd om je bakzout te vervangen.

bronnen: chemistry.about.com, voedingswaar.nl

  1. Wijnsteenzuur is het natuurlijke product zoals het voorkomt in bijvoorbeeld druiven en bananen. Wijnsteen is een bijproduct van het maken van wijn. Als het wijnsteenzuur uit de druiven reageert met de kalium in wijn, ontstaat wijnsteen. Zie uitleg boven.
   Wijnsteenzuur is zuurder dan wijnsteen. Het vraagt dus om een iets andere verhouding om er een rijsmiddel van te maken.

   Als je zeker wilt weten welke van de twee er in zit. Kijk dan op het etiket: E334 is wijnsteenzuur en E336 is wijnsteen.

   Zo vond ik deze: bakpoeder met wijnsteenzuur (E334)
   https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-bakpoeder-100gr

   en deze
   met wijnsteen (E336) http://www.ecomarkt.nl/wijnsteen-bakpoeder-tammi

 1. In een recept voor Cream soda staat dat er “Cream of tartar” in moet. Kan ik hiervoor wijnsteenbakpoeder voor gebruiken of moet ik wijnsteen gebruiken?

 2. Hoi, hoi, even een vraagje , ik kopieerde een stukje uit jullie tekst. Dit is het stuk over wijnsteen. In de uitleg wordt gezegd: wijnsteenzuur is een veilig product. Moet dit dan niet wijnsteen zijn. Ik dacht dat wijnsteenzuur minder gezond was.

  groetjes

  Tania
  “Wijnsteen = cream of tartar = kaliumwaterstoftartraat
  Als het wijnsteenzuur uit druiven reageert met de kalium in wijn, ontstaat wijnsteen (E336). Het is een bijproduct van het maken van wijn waarbij het wijnsteenzuur bezinkt en neerslaat als een wit poeder. WIJNSTEENZUUR is een veilig voedingsproduct dat voor 80% wordt afgebroken in de darmen en voor 20% onveranderd het lichaam verlaat via de urine. Wijnsteen is het ingrediënt wat wordt gebruikt om”

 3. nog even over vorige vraag/mail… ik vond de uitleg al op voedingswaar.nl , het is zowel wijnsteenzuur als zijn tartaren die als “veilig product” worden gequoteerd… Ik dacht nochtans dat het beter was om wijnsteen te gebruiken en niet het zuur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.