hartige taart met broccoli

Hartige taart met prei en broccoli

Laatst bijgewerkt:

Deze hartige taart is makkelijk te maken en wordt meestal door jong en oud lekker gevonden. Bovendien kun je er ook mee variëren.

Vervang prei en/of broccoli door  andere groenten als courgette, tomaten, bloemkool, wortel, ui of wat je maar lekker vindt. De beenham kun je ook vervangen door b.v. zalm of een andere vleessoort.

Hartige taart met prei en broccoli

Soort gerecht: Hartige taart
Voorbereiding:
Kooktijd:
4-6 personen
Geef bij deze hartige taart een frisse salade en je hebt een heerlijke maaltijd. Lekker op een herfstige dag.

Ingredienten

  • 3 stronken prei
  • 1 flinke stronk broccoli
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 200 g beenhamreepjes
  • 4 eieren
  • 125 ml crème fraiche
  • 100 g jong belegen geraspte kaas
  • kerriepoeder
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Maak de broccoli schoon en verdeel het in kleine roosjes. Maak de prei schoon en snijd het in dunne reepjes. Kook de prei en de broccoli kort, zo’n 5 minuten. Laat de groenten uitlekken.
  3. Neem een vorm van 24 cm doorsnede en bekleed deze met het bladerdeeg.
  4. Verdeel de beenham en uitgelekte groenten op het deeg.
  5. Klop de eieren met de crème fraiche en doe er wat kerriepoeder, peper en zout bij. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor. Giet dit over het beenham-groentenmengsel.
  6. Strooi tot slot de rest van de kaas erover.
  7. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak hem 35-40 minuten tot hij goudbruin is.
  8. Variatie: Je kan het bladerdeeg vervangen door hartige taart deeg uit de diepvries. Hartige taart deeg is wat minder vet, maar wordt daardoor wel wat harder als het gebakken is.
  

Stoofpeertjes, lekker nagerecht

Stoofpeertjes zijn heerlijk hersfstig nagerecht. Je kan ze ook prima van te voren klaarmaken.

Soort gerecht: Nagerecht of bijgerecht
Voorbereiding:
Kooktijd: 2-

Ingredienten

  • 750 g stoofperen (b.v.gieser wildeman)
  • 1 tl kaneel
  • 2 el suiker
  • 3 kruinagels
  • 1 dl rode wijn of rode port*
  • drie schijven citroen
  • * je kunt de wijn vervangen door bessensap

Instructies

  1. Schil de peren. Laat het steeltje er aan zitten. Je kan zo ook in vier parten snijden het het klokhuis verwijderen.
  2. Doe de peren in een pan (zet ze als ze heel zijn rechtop).
  3. Voeg suiker, kaneel, wijn, citroen en 3 dl water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat de peren 2-3 uur gaarstoven.
  4. Kruidnagels en citroen verwijderen. Het kookvocht evt. binden met aardappelmeel.
  5. Geef bij de peertjes een bolletje (kaneel)ijs.
Ook interessant
Seizoenskookboek van Donna Hay