foto: C. Farrugia/Unsplash

Bak zelf brood in je broodbakmachine

Brood kan je zelf makkelijk bakken. Een broodbakmachine neemt je het werk uit handen. Er zijn heel veel lekkere broodbakmachine recepten te vinden. Ook zijn er kant-en-klare broodmixen waar je alleen water en soms wat (droge) gist hoeft toe te voegen.

Laat de broodbakmachine het werk doen

De broodbakmachine neemt het hele proces van broodbakken uit handen. Nadat je de ingrediënten in de broodvorm hebt gedaan en het juiste programma hebt gekozen, doet de machine de rest. Van kneden en rijzen tot bakken. De meeste broodbakmachines hebben een tijdklok zodat je het zo kan instellen dat je ’s ochtends vroeg wakker wordt met de geur van versgebakken brood.

Veel machines hebben verschillende programma’s voor verschillende soorten brood en soms voor cake.

Broodbak machines zijn er in verschillende prijsklassen. Broodbakmachines kosten tussen de 80 en 200 Euro.

Alleen kneden

Je kunt de broodbakmachine ook gebruiken om er alleen het deeg door te laten kneden en als je wilt rijzen. Bijvoorbeeld voor de bodem van een pizza, het bakken van kleine broodjes of stokbrood. Na het kneden en rijzen bak je het brood dan zelf af in de oven.

Ingrediënten

Je kunt ervoor kiezen om alle ingrediënten zelf bij elkaar te zoeken, maar er zijn ook veel bijna kant- en klaar producten te krijgen. Veel molens verkopen hun meel tegenwoordig ook online.

Zelf de ingrediënten kiezen

Als je zelf alle ingrediënten los wilt kiezen, heb je misschien wel wat oefening nodig voor je echt een perfect brood uit de machine krijgt. De hoeveelheden komen vrij nauw, en te veel of te weinig vocht of gist kan veel uitmaken voor het eindresultaat.

Je moet het op de gram nauwkeurig afmeten. Een goede weegschaal is geen overbodige luxe.

Toevoegen van ingrediënten

De ingrediënten voor bijzondere broden moeten pas na het kneden toegevoegd worden. Doe je dat niet, dan worden de ingrediënten tijdens het kneedproces fijn gemalen en blijft er niks van over. Vaak geeft de broodbakmachine hier voor op het juiste moment een signaal af.

Ingrediënten die je kan toevoegen zijn bijvoorbeeld:

  • zaden: sesamzaad, maanzaad, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, enz.
  • noten
  • gedroogde of verse kruiden
  • zongedroogde tomaten
  • geraspte kaas of kleine blokjes kaas
  • rozijnen
  • stukjes chocolade
  • kruiden: knoflook, kaneel,

Recepten

Hieronder twee makkelijke maar overheerlijke recepten die je eenvoudig met een een kant-en-klaar mix maakt.

Brood met knoflook, peterselie en oude kaas

Neem een broodmix voor wit of bruin brood. Bak het brood volgens de gebruiksaanwijzing en voeg na het signaal de volgende ingrediënten toe:

  • 2 eetlepels gedroogde peterselie
  • 1 eetlepel gemalen gedroogde knoflook
  • 200 gram geraspte oude kaas

Tomaten- ui brood

Neem een broodmix voor wit of bruin brood. Bak het brood volgens de gebruiksaanwijzing en voeg na het signaal de volgende ingrediënten toe:

  • 3 eetlepels gedroogde uitjes
  • 3 eetlepels zongedroogde tomaten (zonder olie) fijngesneden
  • 200 gram geraspte oude kaas