receptloos

Receptloos, leer koken uit de losse pols

Recepten, het internet en de vele kookboeken staan er vol mee. Maar een goed recept zoeken kost tijd en is vaak net niet helemaal precies wat je zocht. Dus, hoe handig zou als je zelf van de ingrediënten die je nog in huis hebt iets lekkers kan maken. Gewoon even in de koelkast of voorraadkast kijken en dan zelf een gerecht bedenken. Dat is precies waar het in het boek Receptloos door Marlies Kooiman over gaat.

Receptloos door Marlies Kooiman

Receptloos koken

Het boek Receptloos geeft je veel kennis, inzicht, informatie en tips. Want je moet natuurlijk wel wat basiskennis hebben. Je moet weten hoe verschillende ingrediënten smaken, bij welke wereldkeuken ze horen, welke smaken bij elkaar passen en hoe je de smaak van een gerecht kan aanpassen als die je niet helemaal bevalt.

De ene persoon zal het gemakkelijker vinden dan de ander om zonder recept te koken. Marlies Kooiman heeft het over de receptloze mentaliteit. Daarmee bedoelt ze onder andere dat je altijd graag wilt weten waarom, dat je geen moeite hebt om ingrediënten te verwisselen of te vervangen en ‘ongeveer’ precies genoeg vindt. Voor wie recepten altijd op de letter en op de gram nauwkeurig volgt, zal dat wel even wennen zijn.

Over de inhoud van Receptloos

Receptloos is een grondig boek dat bestaat uit twee delen. Deel 1. Het voorwerk, en deel 2. Het echte werk.

Smaaktheorie

Deel 1. Het voorwerk, begint met met de uitleg van hoe je moet koken met al je zintuigen. Dus met proeven, ruiken, zien en voelen en dat koken, of beter gezegd eten, iets met je emotie kan doen. Natuurlijk komen hier alle smaken, zout, zoet, zuur, bitter en umami behandeld.

Wereldkeukens

Vervolgens gaat het over wereldkeukens. In het boek worden de Mexicaanse, Mediterrane, Arabische, Indiase, Indonesische, Aziatische en de Thuiskeuken (Nederlands, Belgisch, Frans) onderscheiden. Iedere keuken wordt beschreven en bijpassende ingrediënten worden genoemd. Iedere wereldkeuken heeft een kleurcode zodat je bij ingrediënten weet bij welke wereldkeuken bepaalde kruiden en ingrediënten passen.

Slimme voorraadkast

Als je uit de losse pols wilt koken dan heb je natuurlijk een aantal kruiden en smaakmakers nodig. In het hoofdstuk In het hoofdstuk slimme voorraadkast, word je uitgebreid geadviseerd welke ingrediënten handig zijn om in huis te hebben. Ze zijn ingedeeld in soorten smaakmakers, b.v. diepe, lichte, frisse, zure, zoete, zoute, umami, krokante, vegan of romige smaakmakers. Met de 72 betaalbare en lang houdbare kruiden en smaakmakers die genoemd worden, ben je goed uitgerust om met je eigen gerechten te experimenteren.

Het echte werk, zelf gerechten samenstellen

Methode: zevenstappenplan

Je ziet hoe je volgens 7 stappen een maaltijd kan samenstellen. Als voorbeeld heeft ze acht eenpansgerechten helemaal uitgewerkt. Deze methode is geschikt voor éénpansgerechten, soepen, sauzen, stoofschotels, ovenschotels, boemboe’s, curry’s en wokgerechten.

Methode: bingokaart

Met de bingokaart methode kan je combi-maaltijden samen te stellen. Ieder gerecht bestaat uit vijf delen: een drager, groenten, eiwitten, saus en garnering. Volgens deze methode kan je een aardappel-groente-vlees maaltijd samenstellen, maar ook b.v. pizza’s, stamppot, pokébowls, salades, pizza’s en bakplaatgerechten.

Waardering

Persoonlijk vind ik dit boek een aanrader. Niet alleen omdat het een mooi en dik boek is, het is bovendien echt eens iets anders dan andere kookboeken. Het is eigenlijk een naslagwerk met ontzettend veel informatie en handige lijstjes. De informatie over smaken en ingrediënten kan je altijd gebruiken. Het 7-stappenplan en de bingokaart-methode zijn slim bedacht en als je die in je achterhoofd houdt, dan kom je al een heel eind bij het bedenken van je eigen gerechten.

Het boek is 450 pagina’s dik en rijk geïllustreerd met foto’s en illustraties. Er zijn verschillende kleuren pagina’s en teksten gebruikt om bepaalde onderwerpen en methoden makkelijker terug te kunnen vinden. Achterin vind je een handige index.

Meer informatie over het boek vind je op de website: receptloos.nl. Je kan het boek daar ook bestellen.