gezondste voeding

Top-10 gezonde voeding

Laatst bijgewerkt:

Dat de groenten en fruit veel gezonde voedingstoffen bevatten is al lang bekend.

Onderstaande producten staan echt aan de top omdat ze vol zitten met gezonde vitaminen en mineralen. Bovendien zijn ze betaalbaar, goed verkrijgbaar en ook nog lekker.

broccoli gezonde voeding

1. Broccoli

Broccoli bevat een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium. Broccoli bevat ook de stof sulforafaan dat bacteriedodend werkt en een gunstige werking heeft bij de bescherming tegen verschillende ziekten en helpt veroudering tegen te gaan (5). De stof wordt ook gevonden in spruitjes.

amandelen en noten

2. Amandelen

Amandelen zijn de zaden van de amandelboom en ze zijn echt heel gezond. Ze zijn rijk aan biotine, vitamine B2 en E, mangaan, magnesium, fosfor en ze leveren ook de nodige vezels. Daarnaast bevatten ze veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, gezonde vetten dus. Die zijn belangrijk om je hart gezond te houden en je cholesterol op peil te houden.

Voor alle noten geldt, eet ze bij voorkeur rauw, ongebrand en ongezouten. Dan zijn ze het beste voor je. Door iedere dag een handje noten te eten, leef je langer heeft onderzoek aangetoond.

knoflook supergezond

3. Knoflook

De allicine in knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en het cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Knoflook werkt antiviraal en antibacterieel zodat je minder kans hebt op verkoudheden (6).

rode pepers

4. Rode peper

Rode peper, chilipeper en cayennepeper bevatten veel antioxidanten die beschermen tegen hart- en vaatziekten, kanker, voortijdige veroudering en overgewicht. Bovendien zorgt de stof capsaïcine, die voor de hete, pittige sensatie zorgt, ervoor dat de hersenen worden aangezet tot het aanmaken van endorfines, een soort natuurlijke pijnstiller, om het brandje te blussen. Dit zorgt voor een prettig gevoel. Verder wordt de maag aangezet tot het produceren van stoffen die helpen tegen maagzweren (7).

blauwe bessen

5. Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen en fytonutriënten. De laatste zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten. Je lichaam heeft ze niet nodig op dezelfde manier als het vitamines en mineralen nodig heeft, maar ze spelen wel een rol bij het voorkomen van ziekten. Ze leveren bovendien veel vezels. Volgens onderzoek van de Harvard Medical School, gaat bij mensen die veel bessen eten, het geheugen minder snel achteruit. Blauwe bessen spelen ook een rol bij het afbreken van vetten in het lichaam.

vette vis voor je gezondheid

6. Vette vis

Vis als zalm, makreel, forel, sardines en haring zijn onder andere rijk aan omega-3 vetzuren die het bloed verdunnen, de bloeddruk verlagen en helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten(8). De ontstekingsremmende werking helpt bovendien bij gewrichtspijn en pijnlijke menstruaties. Twee keer per week vis eten is voldoende om van de positieve invloed te profiteren. Kies bij voorkeur voor wild gevangen vis.

groene groenten gezondste voeding

7. Groene bladgroenten

Donkergroene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet bijvoorbeeld zijn rijk aan antioxidanten en zijn goede bronnen van vitamine A, B6, C, E en K en leveren ook mineralen zoals selenium, zink, fosfor, koper, foliumzuur, kalium, calcium, mangaan en ijzer. Volgens onderzoek verlaagt het eten van deze groenten de kans op het ontwikkelen van diabetes 2.

Het rauw of licht gestoomd eten van deze groenten levert de grootste gezondheidsvoordelen op omdat op deze manier de meeste voedingsstoffen behouden blijven.

groene thee gezond

8. Groene thee

Groene thee, witte thee en in mindere mate ook zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten en verminderen daardoor het risico op sommige vormen van kanker (1). Men gaat er van uit dat als je meer dan vier koppen drinkt, je de kans op een hartaanval met de helft verkleint en de kans op hoge bloeddruk vermindert (2). Over de invloed van groene thee op de gezondheid is nog niet alles bekend en wordt nog onderzoek gedaan.

tomaten

9. Tomaten

Tomaten bevatten de rode stof lycopeen, een krachtige antioxidant die beschermt tegen hart en vaatziekten en sommige vormen van kanker(3), in het bijzonder prostaatkanker. Tomaten hebben bovendien een positieve werking op de ogen, in het bijzonder bij het achteruitgaan van het zicht van dichtbij. De stof lycopeen komt beter vrij als je de tomaten verwarmt en combineert met wat olijfolie.

avocado's gezonde voeding top 10

10. Avocado

Avocado’s bestaan voor een groot deel uit vet, maar wel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en die zijn juist goed voor je. Verder leveren ze veel oplosbare en niet oplosbare vezels en vitamine B, E en K. Als je regelmatig avocado’s eet dan helpen ze je cholesterol niveau gezond te houden. Ze lijken ook een positieve invloed te hebben op diabetes 2 en hoge bloeddruk (4).

Avocado’s eet je rauw, verwerk ze in salades of dips als guacamole.

 1. Graag wil ik de aandacht vestigen op een product dat volledig is gebaseerd op zaad. Recentelijk in Nederland verkrijgbaar.De bron van alle leven. Een zakje per dag geeft het equivalent van 8-10 goenten en 8-10 stuks fruit en 2-3 porties omega-3 vetzuren. Ik gebruik dit nu sinds eind november en mijn ontstekingspijn (fibromualgie) is verdwenen. Hieruit blijkt dat gezonde voeding heel belangrijk is voor het lichaam om zichzelf te herstellen.

 2. bedankt voor de tips !!! ik ga beslist gezonder eten ! ..was me er niet bewust van hoe belangrijk antioxidanten zijn ! ik ga bewuster eten !…soms moet je eens wakker geschud worden

 3. mijn kleinzoon (waar ik dagelijks oppas) eten elke morgen een
  kiwi. nu blijkt dat het de meest vervuilde fruitsoort is.
  zal ik ze maar van het menu schrabben?

 4. helaas zitten er in onze groente en fruit niet meer voldoende vitamines en mineralen. Uiteraard is gezond eten belangrijk, maar aanvulling is zeker nodig voor je gezondheid. Daar zijn genoeg onderzoeken van. En wel gedaan door de farmaceutische industrie. Waarom? Om nu al te kunnen inspelen op de ziektes die over een aantal jaar steeds meer aanwezig zullen zijn. Kunnen ze vast medicijnen maken. ipv dat er nu iets aan onze voeding gedaan wordt…

  1. Jammer en doorzichtig dat nu net de farmaceutische industrie dat onderzoek doet. Is een beetje wij van WC eend adviseren WC eend. Want zij hebben er belang bij om deze berichten de wereld in te brengen.

 5. Lieve mensen, kanker kun je altijd krijgen en deze gezonde groenten zullen in ieder geval niet -bijdragen- aan het ontstaan van kanker.

  Om kanker zoveel mogelijk te voorkomen, kun je beter broccoli eten dan roken. Toch bedankt voor je commentaar, “Jaap”.

 6. vind het erg dom als je je eigen oorsprong niet kent en niet kunt begrijpen wat voor een troep de meeste mensen tegenwoordig eten. dat je twijfeld aan gezonde voeding pffff nou wat doe je dan op deze site.

 7. Ik denk dat U wat voorzichter moet zijn met Uw beweringen dat sommige voedselsoorten kankerremmend zijn. Hiervoor zijn geen wetenschappelijke bewijzen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *