gewoonten tegen stress

Kleine gewoonten die helpen tegen stress

 

Stress, wie heeft er af en toe geen last van.

Je kunt jezelf kleine gewoonten aanleren om stress te verminderen.

Als je last hebt van stress, dan komen er stresshormonen vrij in je lichaam. Als je later weer ontspant, verdwijnen die stresshormonen weer. Maar als je steeds gestrest bent krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen en bouwt de stress zich steeds verder op. Met deze kleine gewoonten krijg je meer rust in je leven.

Voorkom haast

Van haasten wordt je gestrest. Als je ochtend al begint met veel rennen en vliegen, dan kost het de nodige tijd en moeite om gedurende de dag weer rustig te worden. Sta liever wat eerder op zodat je je rustig kunt klaarmaken en kunt ontbijten.

Wees voorbereid

Sommige mensen zijn goed in uitstellen tot het laatste moment. Of dat nu is dat ze moeten leren voor een examen of spullen bij elkaar moeten zoeken voor een afspraak, of werk moeten voorbereiden. Ze wachten tot het bijna te laat is, dan slaat de stress toe en doen ze alles op het laatste moment. Probeer eens op tijd te beginnen, je zal zien dat je je een stuk rustiger voelt als je op tijd begint.

Alles kwijt

Ben je vaak spullen kwijt? Dan weet je vast wel hoe het voelt als je haast hebt en je sleutels niet kan vinden. Als je die dingen die je vaak of dagelijks nodig hebt een vaste plek geeft, dan voorkom je stress en haast en onnodig zoeken. Een opgeruimd huis of geeft sowieso meer rust en dus minder stress.

Lees ook: rommel weg met feng shui

Houd overzicht

Je kan soms het gevoel hebben dat je het vreselijk druk hebt. Dat gevoel, dat je nog zo veel moet doen, levert al veel stress op. Maak dan eens een lijstje van wat je nog moet doen. Dat geeft ten eerste overzicht en de geruststelling dat je alles op een rijtje hebt. En ten tweede als je het zo op papier ziet staan, valt het vaak reuze mee.

Vergeet multitasking

Vergeet multitasking, maar leer je liever aan om één ding tegelijk te doen. Je hoeft je dan maar op één ding te concentreren. Dat werkt een stuk rustiger en vaak ook met beter resultaat.

Je hebt werk en je hebt vrije tijd

Omdat je tegenwoordig overal bereikbaar bent is de grens tussen werk en vrije tijd soms onduidelijk. Probeer een duidelijk verschil te maken tussen werktijd en vrije tijd. Dus in je pauzes werk je niet door, maar dan doe je iets ontspannends. Als je vrije tijd hebt dan kijk je niet telkens naar de mail of op je mobiel of er nog berichten zijn.

Nieuwsbrief