Kleine gewoonten die helpen tegen stress

Stress, wie heeft er af en toe geen last van. Je kunt jezelf kleine gewoonten aanleren die je leven minder stressvol maken. Lees de tips hieronder die je leven rustiger maken en die helpen tegen stress.

Meer rust in je leven met deze tips

Als je last hebt van stress, dan komen er stresshormonen vrij in je lichaam. Als je later weer ontspant, verdwijnen die stresshormonen weer. Maar als je lang gestrest blijft, krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen en bouwt de stress zich steeds verder op. Je kan dan chronisch gestrest blijven. Met deze kleine gewoonten krijg je meer rust in je leven:

#Voorkom haast

Van haasten wordt je gestrest. Als je ochtend al begint met veel rennen en vliegen, dan kost het de nodige tijd en moeite om gedurende de dag weer rustig te worden.

Tip: Sta liever wat eerder op zodat je je rustig kunt klaarmaken en kunt ontbijten.

#Bereid je voor

Sommige mensen zijn goed in uitstellen tot het laatste moment. Of ze nu moeten leren voor een examen of spullen bij elkaar moeten zoeken voor een afspraak, of werk moeten voorbereiden, ze wachten tot het bijna te laat is. En dan slaat de stress toe en doen ze alles op het laatste moment.

Tip: Probeer eens om op tijd te beginnen. Je zal zien dat je je een stuk rustiger voelt als je op tijd begint.

#Organiseer jezelf en je spullen

Ben je vaak spullen kwijt? Dan weet je vast wel hoe het voelt als je haast hebt en je sleutels niet kan vinden. Zoeken zorgt niet alleen voor stress, het kost ook veel tijd en energie.

Tip: Geef de spullen die je dagelijks nodig hebt een vaste plek, dan voorkom je stress en haast en onnodig zoeken. Een opgeruimd huis of geeft sowieso meer rust en dus minder stress.

Lees ook: rommel weg met feng shui

#Drink minder koffie en meer thee

Koffie is lekker natuurlijk maar drink er niet te veel van. Veel cafeïne zorgt voor onrust. Ook thee, echte thee bevat cafeïne, al is het maar ongeveer van koffie.

Tip: Vervang koffie voor thee en dan met name ontspannende kruidenthee.

#Bewaar het overzicht

Je kan soms het gevoel hebben dat je het vreselijk druk hebt. Dat gevoel, dat je nog zo veel moet doen, levert al veel stress op.

Tip: Maak een lijstje van wat je nog allemaal moet of wilt doen. Dat geeft ten eerste overzicht en de geruststelling dat je alles op een rijtje hebt. Ten tweede, als je het zo op papier ziet staan, valt het vaak reuze mee.

#Vergeet multitasking

Vergeet multitasking. Met multitasking doe je meer dingen te gelijk maar het is vermoeiend en levert vaak minder resultaat op, heeft onderzoek uitgewezen.

Tip: Wen je aan om één ding tegelijk te doen. Je hoeft je dan maar op één ding te concentreren. Dat werkt een stuk rustiger en vaak ook met beter resultaat.

#Trek een grens tussen werk en vrije tijd

Omdat je tegenwoordig vrijwel overal en op ieder tijdstip bereikbaar bent, is de grens tussen werk en vrije tijd soms onduidelijk. Je komt dan minder snel helemaal tot rust.

Tip: Probeer een duidelijk verschil te maken tussen werktijd en vrije tijd. Dus in je pauzes of als je eet, werk je niet door, maar dan doe je iets ontspannends. Als je vrije tijd hebt, kijk dan niet telkens naar de mail of op je mobiel of er nog berichten zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *