opruimen feng shui

Rommel weg met feng shui

Laatst bijgewerkt:

Iedereen kent wel het opgeruimde gevoel dat je krijgt als je net eens flink hebt aangepakt, schoongemaakt en weggedaan. Een opgeruimd huis dat ontdaan is van rommel geeft je vaak nieuwe energie.

Als je veel spullen om je heen verzamelt, dan kan dat voor een beklemmend gevoel zorgen. Ook letterlijk, omdat al die spullen veel ruimte innemen. Het is bovendien niet gezegd dat je veel profijt zult hebben van al die spullen. Want hoe vind je iets terug?

Als je alles hebt opgeruimd, gesorteerd en georganiseerd, dan is dat meer dan alleen het idee dat alles weer lekker fris is. Het geeft je ook een gevoel van ruimte en nieuwe energie en schept ruimte voor nieuwe kansen en mogelijkheden. En dat is precies waar het bij Feng Shui om gaat.

Rommel weg met feng shui
Opruimen, sorteren en organiseren

Feng Shui en rommel

Feng Shui is de kunst om de stroom van energieën in je omgeving in balans te krijgen. Rommel werkt nadelig op de energiestroom, het blokkeert de doorstroom van energie en het beperkt je.

Wat is rommel?

Rommel is eigenlijk alles wat je bewaart maar:

 • niet mooi vindt
 • niet nodig hebt/niet gebruikt
 • niet wist dat je het had
 • wat je niet weet te vinden
 • dat slechte herinneringen oproept

En je kent het wel. Je staat op het punt om iets weg te doen/te geven en dan komt het stemmetje weer: Ja maar…..

 • het was een kado van ……….
 • het heeft veel geld gekost
 • ik ga het wel weer gebruiken
 • ik ga het wel weer dragen
 • ik voel me schuldig
 • ik voel me verspillend

Iedereen is verschillend als het om rommel en opruimen gaat

iedereen heeft zijn eigen spullen die hij of zij moeilijk vindt om weg te doen. De één zal moeite hebben om kleding weg te doen, de ander om oude brieven en kaarten weg te gooien en weer een ander kan maar moeilijk afscheid nemen van zijn stapel tijdschriften waar hij/zij al jaren op geabonneerd is.

Het heeft allemaal te maken met emoties. Alles wat je bewaart uit het verleden, belemmerd je om 100% in het nu te leven.

Aan de slag

Hoe begin je met opruimen?

1. Plaats voor nieuwe energie

Stap van het idee af dan het opruimen of wegdoen van je spullen negatief is of een verschrikkelijke klus is. Realiseer je dat je met ieder boek, tijdschrift, kledingstuk, meubelstuk of wat je ook wegdoet, ruimte schept voor nieuwe energie en nieuwe kansen.

2. Sorteren

Sorteer spullen uit kasten en lades in:

 • houden
 • weggooien
 • weggeven
 • aan goed doel
 • nog even over denken.

Als je de spullen uit de doos met ‘nog even over denken’ na een jaar nog niet nodig hebt gehad, dan wordt het echt tijd om ze definitief weg te gooien.

3. Stap voor stap

Ga niet als een wilde aan de slag. Pak het stap voor stap, plank voor plank, la voor la en kamer voor kamer aan. Werk rustig door tot je je doel hebt bereikt.

4. Echt mooi?

Kijk je kamer eens rond en kijk wat er staat of hangt aan decoratie dat je best weg kan doen. Houd alleen dat wat je echt mooi vindt en sla het andere desnoods op zodat je af en toe eens kan afwisselen.

5. Eigen hoekje

Maar een hoekje voor je zelf waar je een paar foto’s, souvenirs, boeken of kunstvoorwerpen zet die je heel dierbaar zijn en die je opfleuren als je er naar kijkt. Bedenk wel dat ‘less is more’ en bekijk regelmatig of die spullen ook niet vervangen moeten worden door spullen die op dat moment weer belangrijk voor je zijn.

6. Goede nachtrust

Kijk voor een goede nachtrust ook eens kritisch naar je slaapkamer. Doe zo veel mogelijk elektrische apparatuur weg. Spiegels horen eigenlijk niet in een slaapkamer omdat ze yang energie vrijmaken in een ruimte die eigenlijk een yin ruimte is. Gebruik in slaapkamer vooral rustige kleuren als blauw, groen en pasteltinten, vermijd rood, goud en andere stimulerende kleuren.

7. Houden zo

Denk goed na voor je nieuwe aankopen doet. Probeer impuls aankopen te voorkomen. Denk na of je het wel echt nodig hebt, mooi vindt en er ruimte voor hebt, enz.

8. Meer yang

Breng meer yang energie in de woonruimte. Breng muziek, licht, water, bloemen, planten en kleur in je huis. Open je gordijnen zodat de zon en het licht naar binnen schijnen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *