feng shui uitleg

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is in het Westen vooral bekend als een manier om je huis in te richten op een manier dat je je er prettig bij voelt.

Maar er zit een eeuwenoude leer van genezing en welzijn achter.

 

Traditionele Feng Shui

Feng Shui is van oorsprong een eeuwenoude Chinese geneeskunst, en aangezien de omgeving van invloed is op het welzijn van de mens is de leer van de omgeving een belangrijk onderdeel hiervan.

De traditionele Feng Shui is geen eenvoudig uit te leggen leer. Om het in praktijk te brengen is veel kennis en ervaring nodig. Er werd dan ook doorgaans gebruik gemaakt van professionele Feng Shui adviseurs die geroutineerd waren in het maken van ingewikkelde berekeningen. De Westerse belangstelling van vooral particulieren heeft de Feng Shui iets vereenvoudigd.

 

Aspecten van Feng Shui

Yin en Yang

Er is yin en yang in alles. Het is misschien het makkelijkst uit te leggen aan de hand van voorbeelden. De zon in yang, de maan in yin. Een stromende rivier is yang, stilstaand water is yin. Je slaapkamer is yin en de woonkamer is yang.

 

Vijf elementen

Feng Shui onderscheidt vijf soorten energie (Qi) die zich kunnen voordoen in een ruimte:

water, hout, vuur, metaal en aarde

Deze vijf elementen beïnvloeden elkaar, zwakken elkaar af of versterken elkaar. Deze energieën zijn, hoewel ze onzichtbaar zijn, altijd aanwezig en altijd in beweging.

 

Acht huizen

Voor dit onderdeel van Feng Shui, heb je een kompas nodig. Je kunt dan de plaatsing van je huis bepalen. Dat vertelt vervolgens iets over de Qi op bepaalde plaatsen in je huis. Met deze theorie kun je ook berekenen of je tot het West of Oost groep hoort (afhankelijk van je geboortejaar). En tot welke van de acht Ming Gua nummers je behoort. Daaruit leidt je bijvoorbeeld af welke slaaprichting voor jou gunstig is, in welke richting je uit zou moeten kijken als je werkt om zo veel mogelijk succes te boeken, enz. Het zegt ook iets over richtingen die niet gunstig voor je zijn.

Vliegende ster – Xuan Kong

Je hebt behoorlijk wat kennis nodig om de theorie van de Vliegende ster in praktijk te brengen. Je moet hierbij met behulp van een kompas de richting van je huis bepalen, en naar aanleiding daarvan het middelpunt. Ook de omgeving van het huis, het landschap waar het in ligt met de vormen er om heen, zoals bomen, muren, water enz. spelen een rol. Naar aanleiding van deze gegevens kan een kaart getekend worden die voor traditionele Feng Shui beoefenaars verklaart of de bewoners ervan goede of slechte Feng Shui ervaren. Daarbij is ook het aspect van de tijd belangrijk. Wat nu gunstig is hoeft dat over 2 jaar niet te zijn. De taak van een Feng Shui beoefenaar is het stimuleren van goede Feng Shu en het afzwakken van eventuele slechte Feng Shui.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *