renoveren verbouwen huis

Renoveren: Eerst investeren, dan besparen en waarde vermeerdering

Laatst bijgewerkt:

Je hebt er vast al heel vaak over gehoord gen gelezen: Je huis renoveren en isoleren om deze energiezuiniger en toekomstbestendig te maken. Best een goed plan, maar toen je ging rekenen viel het bedrag dat je nu moet ophoesten toch wel tegen. In dit artikel geven we enkele tips hoe je dat toch kunt financieren en later kunt profiteren van die investering.

Investeringen zijn geen kosten

Een gezinsuitbreiding. Meer thuiswerken waardoor je een kantoortje wilt creëren. Familie uit het buitenland kunnen ontvangen. De zwakke plekken van je huis, of de minder fraaie delen eens goed onderhanden nemen. Zomaar aantal argumenten waarom je je huis zou willen laten renoveren of verbouwen.

Als je je woning wilt laten renoveren of verbouwen dan heb je vaak enkele doelen voor ogen. Je wilt het huis uitbreiden of mooier maken of, en dat komt tegenwoordig steeds vaker voor, je wilt zorgen dat die al maar oplopende energierekening nou eens in het gareel komt. En soms is het een combinatie van factoren.

Je gaat bedenken wat je precies wilt laten uitvoeren en vraagt een of meerdere offertes aan. En….dan schrik je vaak! Wat een “kosten” voor een verbouwing! Het is inderdaad vaak een groot bedrag dat je nu moet neertellen. Maar eigenlijk zijn het geen kosten. Het is een investering, die zich later, meestal al in de nabije toekomst, terugbetaalt. In de vorm van verbeterd woongenot, waarde vermeerdering van de woning en een lagere energierekening. Bovendien is er na een verbouwing of renovatie vaak ook minder onderhoud nodig. De materialen zijn immers nog nieuw of sterk verbeterd.

Meerwaarde creëren en verstandig inkopen

Met een renovatie of verbouwing creëer je meerwaarde voor je woning. En mocht je die ooit verkopen dan zul je dat zeker in de verkoopprijs kunnen verrekenen. Die zal zeker hoger liggen dan bij je woning in “oude” staat. Daarnaast verbeter je natuurlijk je huis en daardoor heb je ook meer woongenot of kun je je wensen (kantoor aan huis, gastenverblijf) beter waarmaken.

Genoeg redenen dus om aan die verbouwing te beginnen als je dat overweegt. Maar doe het wel verstandig. Vraag meerdere offertes aan, want die kunnen nogal eens verschillen. In aanpak, maar ook in prijs. Bedenk daarbij ook goed of je materialen zoals vloeren etc zelf wilt kopen of dat je dat aan een aannemer overlaat. Let op de prijzen, en doe geen gekke dingen of aanpassingen die niet nodig zijn. Een open deur wellicht, maar veel mensen laten zich toch verleiden als ze eenmaal bezig zijn. Check vooral ook of je recht hebt op subsidies. Dat scheelt immers! Vaak is dit het geval als de renovatie ook voor betere isolatie zorgt.

De investering financieren

Investering of niet en rendement op termijn, je dient de verbouwing wel nu te betalen. En als je dat geld nu niet op de bank hebt staan, dan moet je het dus financieren. Dat kan op velerlei manieren. Al die manieren hebben hun eigen voorwaarden en kenmerken en dus voor- en nadelen. We zullen er enkele benoemen.

Een (extra) hypotheek

Is het een grotere investering die je wilt doen dan is het nemen van een (extra) hypotheek vaak een oplossing. De bank krijgt een verbeterd huis als onderpand en zal waarschijnlijk welwillend tegenover jouw verzoek voor een extra lening staan.

Persoonlijke lening

Een andere optie, die zeker bij kleinere bedragen goed kan werken, is de zogenaamde persoonlijke lening. Dit soort leningen wordt dan ook vaak gebruikt bij het renoveren van bijvoorbeeld een badkamer of het plaatsen van een nieuwe keuken. Het grote voordeel hiervan is de flexibiliteit en de snelheid van goedkeuring. Je hebt snel het geleende bedrag op je bankrekening en hoeft niet of veel minder door een papierwinkel dan bij het afsluiten van een (extra) hypotheek. Ook geef je geen onderpand. Bovendien is het vaak ook toegestaan om versneld af te lossen, en dus minder lang rente te betalen, als je financieel ruimer in je jasje zit. Het nadeel van deze manier van financieren is dat je een hogere rente betaalt op de lening. Er zijn diverse bedrijven op de Nederlandse markt die dergelijke persoonlijke leningen aanbieden. Let goed op hun voorwaarden en check of dat past bij jouw situatie.

Neem een verstandig besluit

Maak verstandige keuzes bij je verbouwing of renovatie. Gaat dus ook niet over een nacht ijs, maar laat je goed informeren. Bij welke partij kun je de verbouwing het beste laten doen, volgens jouw wensen? Wil je alles wat je “graag wilt” laten uitvoeren, of ga je keuzes maken om de prijs in de hand te houden? Vraag minstens twee offertes aan! Hoe ga je de verbouwing betalen? Met de door Bondora gegeven tips en overwegingen in dit artikel moet je in staat zijn om een weloverwogen beslissing te nemen. Succes ermee!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *