Zijn kunstbloemen een duurzame keuze? Ja!

Zijn kunstbloemen een duurzame keuze? Ja!

Door de tijd waarin we leven, met alle klimaatvragen en -problemen die daarbij horen, lijken we ons bij ieder onderdeel van ons leven af te vragen of we nog wel duurzaam bezig zijn. Zo ook bij de keuzes die we maken om ons huis op te fleuren en te decoreren. Bloemen zijn daarbij altijd belangrijk geweest.

Alternatieven voor verse bloemen

Voordat een bosje verse bloemen bij je thuis staat, komt er heel wat kijken. Bij het kweken van bloemen zijn bijvoorbeeld veel water, energie, meststoffen en pesticiden nodig. Bovendien leggen bloemen vaak een lange weg af voordat ze van de kwekerij bij de mensen thuis belanden. 

Natuurlijk geniet je van een verse bos bloemen, maar dat plezier duurt meestal korter dan je zou willen. Gemiddeld na een week hebben de verse bloemen het gehad en verdwijnen ze in de kliko. Het is daarom niet zo gek dat er steeds vaker naar duurzame alternatieven voor verse bloemen wordt gekeken.

Kunstbloemen begonnen misschien als goedkope plastic imitaties van echte bloemen. Maar ze hebben sindsdien een ware transformatie doorgemaakt. Kunstbloemen zijn daardoor inmiddels een waardig alternatief voor verse bloemen.

De opkomst van kunstbloemen

Kunstbloemen hebben op allerlei gebied een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Zo werden de eerste kunstbloemen nog vooral gemaakt van plastic. Maar kunstbloemen hebben zich ontwikkeld tot milieuvriendelijke producten die nu gemaakt worden van gerecycled plastic, zijde en organische bamboe of katoen. Hierdoor zijn de kunstbloemen behalve duurzaam ook biologisch afbreekbaar.

De voordelen van kunstbloemen

Net echt…

Goede kwaliteit kunstbloemen zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Je moet er vaak aan voelen om erachter te komen of je te maken hebt met echte of kunstbloemen.

Altijd in het seizoen

Heb je een favoriete bloem? Met kunstbloemen hoef je nooit te wachten tot ze weer in het seizoen zijn.

Weinig verzorging nodig

Kunstbloemen zet je in een vaas, en dat is alles. Ze hebben geen verzorging nodig en je hoeft ze ook niet schuin af te snijden. Een kunstboeket kan wel op den duur wat stof vangen. Als ze wat stoffig zijn kan je ze afnemen met een plumeau. Afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, kun je ze soms ook onder de kraan afspoelen en omgekeerd te drogen hangen.

Relatief goedkoop

Verse bloemen zijn duur en een bos gaat vaak maar een paar dagen tot een week mee. Wie graag en vaak bloemen in huis heeft, is daarom goedkoper uit met kunstbloemen.

Je kan ze overal neerzetten

Bij verse bloemen houd je misschien rekening met de plek waar je ze neerzet om de duur te verlengen. Niet bij de verwarming, niet op een tochtige plek, niet bij de fruitschaal. Kunstbloemen kunnen overal staan.

Blijvend mooi

Van kunstbloemen kan je lang genieten. Als ze in de directe zon staan, kunnen ze op den duur wel verkleuren of kleur verliezen. Dat probleem kan je tegengaan door ze in te spuiten met een UV-beschermspray.

Anti-Allergie

De ene persoon is dol op de geur van verse bloemen. Een ander kan de geur irritant vinden. Heb je last van hooikoorts dan kan een verse bos bloemen je klachten verergeren. Met kunstbloemen heb je hier geen last van.

Ja, kunstbloemen zijn een duurzame keuze

Kunstbloemen zijn duurzaam omdat ze een kleinere impact op het milieu hebben dan verse bloemen. Kunstbloemen hebben geen water, meststoffen en pesticiden nodig. Er zijn ook geen kassen of landbouwgrond nodig om ze te verbouwen. Wie het milieu een warm hart toe draagt, doet er goed aan om eens kunstbloemen te overwegen in plaats van verse bloemen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *