vakantie

Wat geven we gemiddeld uit aan een vakantie?

Een vakantie is iets waar de meeste mensen ieder jaar naar uitkijken. Iedereen is vrij om te bepalen hoe ze die vakantie besteden. De ene persoon houdt van warmte, luxe en luieren en de andere houdt juist van een beetje afzien en actief bezig zijn. Maar waar je voorkeur ook ligt, een vakantie kost geld. Wat geven we eigenlijk gemiddeld uit aan een vakantie?

Heb je echt vakantie nodig?

Ja, uit onderzoek blijkt dat alleen uitrusten in de weekenden voor mensen niet genoeg is om echt tot rust te komen en de batterij weer helemaal op te laden. Mensen hebben dus echt behoefte aan vakantie.

Volgens een onderzoek uit 2022 van Sdworkx hebben mensen in Europa gemiddeld behoefte aan 18 dagen per jaar om volledig tot rust te komen. Volgens het onderzoek vinden Nederlanders 14,1 dagen per jaar voldoende. Vakantiedagen zijn dus geen overbodige luxe. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om die dagen buitenshuis door te brengen en op vakantie te gaan. Thuis ontspannen kan natuurlijk ook.

Wat geven we gemiddeld uit aan een vakantie?

Volgens het CBS gaven Nederlanders voor hun zomervakantie in 2022 gemiddeld 628 per persoon uit. De kosten per vakantiedag bedragen gemiddeld 68 euro per persoon. Een vakantie in Nederland kost aanzienlijk minder per dag, namelijk 45 euro en voor vakanties in het buitenland wat meer, 78 euro per dag.

Besparen op vakantie uitgaven

Als je krap bij kas zit, maar toch op vakantie wilt gaan, dan kan je bijvoorbeeld kosten besparen door dichter bij huis te blijven en door niet te gaan vliegen. Je bespaart ook kosten door in een tent, caravan of vakantiehuisje te logeren en daar zelf voor je eten te zorgen. Dat is natuurlijk altijd goedkoper dan in een hotel. Een andere betaalbare mogelijkheid is om van huis te ruilen met iemand of met een gezin. Zo ben je toch even helemaal in een andere omgeving zonder dat het veel kost.

Wel plannen, maar (nog) geen geld?

Natuurlijk is de beste optie om eerst te sparen en dan geld uit te geven. Maar dat lukt niet iedereen. Ben je toch echt aan vakantie toe, maar heb je het geld nog niet bij elkaar gespaard? In dat geval kan je een lening aanvragen. Je bent dan wel iets duurder uit omdat je het geleende bedrag met rente moet terugbetalen. Er bestaat veel verschil in rente op leningen bij verschillende aanbieders. Bij krediet.nl kan je veel aanbieders van leningen vergelijken zodat je de goedkoopste kan uitkiezen.

Vakantiegeld?

Iedereen die in loondienst is, ontvangt vakantiegeld. Je heb meestal recht op 8% van je bruto jaarsalaris. Dat ontvang je dan eind mei. Precies op tijd voor de zomervakantie. Sommige werknemers kiezen ervoor om het vakantie geld per maand uit te betalen. In dat geval moet je wel voldoende discipline hebben om het geld niet uit te geven en opzij te zetten voor de vakantie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *