kies meer kleur groenten en fruit

Kies voor voeding met kleur

Laatst bijgewerkt:

Groenten en fruit hebben de prachtigste kleuren. Daardoor zien ze er niet alleen aantrekkelijk uit maar de verschillende kleuren fruit en groenten bevatten ook verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten die helpen dat je gezond blijft en er jong uit blijft zien.

Het lijkt daarom belangrijk je dagelijkse appeltje af te wisselen met een andere kleur fruit. Eet geel, oranje, rood, paars, blauw en groen. Alle kleuren van de regenboog.

Zo vers mogelijk

Behalve variëren zijn er nog een paar tips bij het eten van groenten en fruit. Kies altijd zo vers mogelijke producten. Als je ze kunt krijgen neem dan wat vaker biologische groenten- en fruitsoorten en eet ze dan ook eens wat vaker met schil. De schil bevat vaak veel voedingsstoffen en vezels.

Kies voor kleur op je bord

Wit

Bloemkool, ui, knoflook, aardappel

Geel

Appel, gele paprika, citroen, mais, banaan, meloen

Groen

Erwten, bonen, spinazie, broccoli, spruitjes, kiwi, meloen, druiven

Oranje

Pompoen, wortel, sinaasappel, meloen

Rood

Appel, tomaat, rode kool, rode bieten, rode paprika, cranberries, aardbeien, druiven, kersen, watermeloen, frambozen, pepers

Paars

Bosbessen, bramen, aubergine, pruimen, rode ui, vijgen

De toppers

Er zijn groente- en fruitsoorten die een extra vermelding verdienen omdat ze meer dan gemiddelde gezonde bestanddelen bevatten.

Bosbessen en blauwe bessen

Blauwe bessen zijn de echte toppers onder het fruit. Dit fruit bevat de meeste antioxidanten die beschermen tegen veroudering en verschillende ziekten.

Spinazie en boerenkool

Deze twee groenten bevatten de meeste antioxidanten. Ze horen daarom bij de 10 gezondste groentensoorten.

Tuinerwten

In 70 gram erwten zit de halve dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevatten ze vezels, vitamine B, ijzer en zink.

Guave

bevat meer dan drie keer zoveel vitamine C als een kiwi en tien keer zoveel als een appel.

Wortelen

zijn rijk aan caroteen, wat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Tomaten

tomaten bevatten het gezonde lycopeen, dat beschermt tegen verschillende soorten kanker. Door het koken van de tomaten worden de antioxidanten omgezet in een stof die makkelijker kan worden opgenomen door het lichaam. Dat maakt tomatensoep en tomatensaus dus extra gezond.

Waterkers

is erg gezond door de bijzondere combinatie van ijzer en betacaroteen dat zorgt voor extra zuurstof in de rode bloedcellen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *