Geen zin in ontbijt

Begin jij de dag graag met een goed ontbijt of ben jij zo iemand die er niet aan moet denken om ’s ochtends iets te eten? Toch is er veel voor te zeggen om wel te ontbijten. Wat kan je helpen om meer trek te krijgen in een ontbijt.

Voor veel mensen is het ontbijt niet veel meer dan een kop koffie of een kop thee. Aan een stevig ontbijt, brood, ontbijtgranen of een gekookt eitje moeten ze niet denken. Het lijkt wel of hun maag pas een paar uur later actief gaat meedoen.

Waarom is het goed om wel te ontbijten?

Er zijn voldoende redenen om de dag wel met een ontbijt te beginnen. Sommigen noemen het wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Een goed ontbijt zet je metabolisme aan het werk en helpt daardoor mee om je gewicht onder controle te houden. Als je niet ontbijt zul je later op de ochtend wel trek krijgen met als gevolg dat je eerder naar snacks en (ongezonde) tussendoortjes zult grijpen. Een lekker ontbijt geeft voldoende energie om aan de dag te beginnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een ontbijt ook nog eens de concentratie verhoogt, wat voor betere leer- en werkprestaties zorgt, maar ook bijdraagt aan betere lichamelijk prestaties. Het heeft ook een positieve invloed heeft op een gezond cholesterolniveau. Genoeg redenen om toch eens een ontbijtje te overwegen.

Wat kan je helpen om trek te krijgen in ontbijt?

#1 Voldoende slapen

Om te beginnen, voldoende slaap. Iedereen weet wel hoe je je kunt voelen na een slechte nacht slaap. Je kunt je licht misselijk voelen en last hebben van een opgeblazen gevoel. Geen wonder dat je dan geen trek hebt in ontbijt.

#2 Water

Een andere tip is om water te drinken voor je gaat slapen. Dit zorgt er voor dat je maagzuur verdunt en dat kan dat weeïge gevoel dat je ’s ochtends in je maag voelt verhelpen.

lekker ontbijten#3 Zorg voor lekkere ontbijtspullen

Je hoeft de dag natuurlijk niet te beginnen met een dubbele uitsmijter met ham. Dat is misschien aardig als je in de bouw werkt of zware lichamelijke arbeid moet verrichten, maar als je met je auto naar je werk gaat waar je het grootste deel van de dag achter je computer zit dan is een licht ontbijt een betere optie. Bovendien, als je denkt aan lichte gezonde producten dan klinkt dat vast wel aantrekkelijker. Denk aan b.v. aan yoghurt, fruit, een geroosterde boterham met een gekookt eitje of een smoothie bijvoorbeeld.

#4 Smoothie of fruitsapje

Heb je echt geen tijd of geen zin on te eten? Probeer dan een smoothie of fruitsapje. Wel een vers sapje natuurlijk. Pers een paar sinaasappelen uit of nog beter, of doe bijvoorbeeld wat appels, zwarte bessen en wat citroensap in de sapcentrifuge. Je hebt dan in ieder geval iets in je maag en misschien krijg je er trek door.

#5 Eet ’s avonds niet te vet en te veel

Je kent het gevoel vast wel als je de avond er voor veel en vet gegeten hebt. Je voelt je nog vol en hebt minder trek in eten. Dat is voor een keer natuurlijk niet zo erg. Maar als je er een gewoonte van maakt om iedere avond uitgebreid te tafelen, dan kan dat invloed hebben op je trek in het ontbijt.

#6 Snacks

Hou je van een paar lekkere hapjes ’s avonds, misschien een drankje er bij? Als je die snacks neemt vlak voor het slapen, kun je niet alleen last hebben van brandend maagzuur maar kunnen er ook voor zorgen dat je je nog lang vol voelt en ’s ochtends geen trek hebt om iets te eten. Wil je wel graag iets eten ’s avonds? Neem dan iets wat niet te vet is, licht verteerbaar en niet te veel en zo lang mogelijk voor je gaat slapen.

#7 Bewegen

Flink bewegen, sporten. Het wekt de eetlust op. Zeker als je tijd hebt om voor het ontbijt wat oefeningen te doen of een rondje te rennen. Toegegeven, je moet er wel de tijd voor hebben en de zin natuurlijk.

#8 Haast of stress

Heb je ’s ochtends haast om jezelf en je gezin klaar te maken voor de dag? Als je gehaast, lees gestrest bent dan zul je weinig zin hebben in je ontbijt. Je zou iets langer de tijd kunnen nemen, iets vroeger op kunnen staan zodat je de tijd hebt om rustig iets te eten. Kijken hoe dat bevalt.

#9 Bereid je voor

Weet je al dat je ’s ochtends altijd tijd te kort komt? Maak het jezelf dan zo makkelijk mogelijk. Wat yoghurt is snel gepakt. Een gezonde mix van gedroogd fruit, noten en zaden kan je van te voren maken. Een banaan eten kost je misschien 3 minuten. Je kunt van te voren een paar eieren koken. Maak fruit schoon en bewaar het in de diepvries. Je hebt dan heel snel een verse, koude smoothie gemaakt.

Nieuwsbrief