Hoe kies je een goede zonnebril?

Laatst bijgewerkt:

Het aanbod in zonnebrillen is groot, ze verschillen in stijl, prijs en kwaliteit.

Vaak kies je een zonnebril vooral omdat je hem mooi vindt en omdat je vindt dat hij goed bij je gezicht past.

Maar de bescherming van je ogen is eigenlijk wel zo belangrijk. Bovendien wil het niet zeggen dat als je kiest voor bescherming je dan het uiterlijk van de bril tekort doet. Het kan allebei tegelijk.

UV bescherming? Bekijk de sticker

Het meest belangrijke dat je zonnebril je biedt, is de bescherming tegen UV stralen. Om ervan overtuigd te zijn dat je zonnebril voldoende bescherming biedt, zou er een sticker op moeten zitten die aangeeft: UV 400 of 100% UV bescherming.

CE keurmerk voor zonnebrillen

Om de kwaliteit van een zonnebril aan te geven zijn goede zonnebrillen gemarkeerd met een CE keurmerk. Dit is een Europees keurmerk om aan te geven dat de bril aan de minimale eisen voldoet. Naast het het CE keurmerk wordt soms ook nog een categorie aangegeven van 0-4. Dit geeft aan hoe goed het licht door de bril gefilterd wordt.

Zonnebrillen met:

categorie 0 zijn geschikt voor bewolkt weer
categorie 1 zijn voor bewolkt tot zwak zonlicht
categorie 2 is geschikt voor matig zonnig weer
categorie 3 zijn geschikt voor helder en fel zonlicht
categorie 4 zijn geschikt voor heel fel weer zoals in de bergen en op het water.

Categorie 0 zorgt voor 20% absorptie van het licht en 4 voor 92-97% absorptie van het licht. Aanbevolen wordt een absorptie van 75% en daarom is een bril met een CE categorie 3 markering de beste optie.

Polariserend

Polariserende glazen in zonnebrillen halen de hinderlijke schittering en weerspiegeling weg. Polaroid zonnebrillen zijn polariserend en hebben een lichtabsorptie van 75%.

De kleur van de glazen

Door glazen van de bril te kleuren wordt het licht geabsorbeerd. Je hebt tegenwoordig allerlei kleuren glazen. Welke je kiest hangt natuurlijk af van je smaak, maar elke kleur heeft andere eigenschappen. De kleur heeft geen invloed op de UV-bescherming.

juiste zonnebril kiezen

Grijs getinte glazen

Grijze tinten verminderen de felheid van het licht zonder aan de kleuren af te doen.

Bruin getinte glazen

Bruine tinten zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormd wel meer de kleuren en maakt het zicht wat wazig.

Geel getinte glazen

Geeltinten verminderen de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt dus het zicht maar de vervorming van kleuren is sterker.

Groen getinte glazen

Groentinten verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten.

Roze getinte glazen

Roze getinte glazen zijn een goede keus als je veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent. Ze bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond.

Zonnebrillen tijdens het sporten

Hardlopen met een zonnebril op valt niet mee natuurlijk. Maar ook daar hebben ze iets op gevonden. Er zijn speciale sportzonnebrillen. Je hebt ze zelfs op sterkte.

Krasbestendig

De glazen moeten liefst van onbreekbaar polycarbonaat zijn. Dat is een kunststof en kunststof is nu eenmaal wel gevoeliger voor krassen. Heb je hinderlijke krassen in je bril ga er dan mee naar ene opticien, die kan deze krassen vaak weg polijsten.

Gespiegeld

Gespiegelde glazen zijn bewerkt met een extra laagje. Ze zijn populair maar krassen snel.

Fotochromatische glazen

Fotochromatische glazen kleuren mee en worden donkerder naarmate het UV licht toeneemt. Nadeel is dat als je plotseling een donkere ruimte binenloopt, je bril even tijd nodig hebt om weer lichter te worden.

Bescherming van ogen en huid

De zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de huid rond de ogen tegen het zonlicht. Aangezien de huid rond de ogen zeer dun is en gevoelig voor rimpels is deze bescherming geen overbodige luxe. De zonnebrillen die breed blijven bij de slapen bieden bovendien nog extra bescherming.

Montuur

Monturen zijn er van verschillend materiaal. Met de bescherming van je ogen heeft het weinig te maken, behalve dat ze groot genoeg zijn om je ogen, ook aan de zijkant te beschermen tegen de zon. Verder heeft het meer met het uiterlijk te maken en of ze prettig dragen. Kunststof materialen zijn doorgaans lichter en dragen daardoor prettiger.

Zonnebrillen voor kinderen

Voor kinderen zijn er vaak de kinderzonnebrilletjes met de plastic glazen. Maar deze geven geen bescherming. Er zijn tegenwoordig een goede kwaliteit brillen te krijgen voor kinderen en zelfs voor baby’s die makkelijk te dragen zijn door de elastieke band en er ook nog cool uit zien.

Voor honden

Er zijn ook zonnebrillen voor honden.

Eerst testen

Als je een zonnebril wilt kopen, vraag dan in ieder geval of je er even mee buiten in het zonlicht mag kijken. Kijk of je de bril niet te donker vindt, hoe de kleuren veranderen en of het je bevalt en kijk op de sticker of hij voldoet aan de beschermingsnormen.

  1. Waarom worden er dan dure brillen gemaak en verkocht? Ik bedoel met een prijsverschil van €220.- moet er toch meer zijn? Of is het alleen het merk?

  2. Hallo, goed stuk. Ik had echter nog een vraag. Is er een groot verschil in bescherming tussen goedkope zonnebrillen van rond de 10 euro en de echte merkbrillen. Mijn dochter wil graag een bril bestellen ikhebeenbril.nl. Ik kan me echter niet voorstellen dat deze brillen dezelfde bescherming bieden als een bril van 130 euro. Op internet lees ik weer verhalen dat vooral de CE codering belangrijk is. Deze hebben ze dan weer wel.
    Caroline

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *