kalmerende thee

10 rustgevende thee soorten

Laatst bijgewerkt:

Een kopje kalmerende kruidenthee kan dan helpen bij stress of om beter te slapen.

Iedereen maakt wel eens onrustige tijden mee. Het drinken van een kopje thee is al eeuwen een beproefd middel dat kan helpen bij stress en spanning. Deze 10 soorten rustgevende thee kunnen helpen om zowel je lichaam als geest te ontspannen.

Gewone thee bevat ook cafeïne

Veel mensen laten de koffie staan of drinken cafeïnevrije koffie omdat ze bang zijn dat het de slaap verstoort. In plaats daarvan drinken ze thee. Maar zwarte thee, groene thee, witte thee en alle ander theeën bevatten ongeveer de helft van de cafeïne van een kop koffie. Wil je een kalmerend effect, laat dan de gewone thee staan en neem één van deze ontspannende kruidentheeën.

Overdag of ’s avonds

Behalve overdag bij spannende situaties om stress te verminderen, kan een kopje voor je naar bed gaat ook helpen om beter en rustiger te slapen. De meeste van de theesoorten hieronder zijn als losse thee te koop, soms in mixen gecombineerd met andere kruiden. Maar je kunt het soms ook zelf maken van gedroogd blad of wortel.

10 x thee om te ontspannen

1. Passiebloem thee

passiebloem
passibloem of passiflora

Passiebloem (Passiflora incarnata) is een belangrijk middel om te ontspannen. Volgens onderzoek heeft het een vergelijkbare werking als het kalmerende middel Xanax, terwijl je er minder suf van wordt. De thee wordt gemaakt van de verse of gedroogde bladeren van de plant. Je kunt de plant ook heel goed zelf in je tuin kweken. Hij groeit makkelijk en geeft prachtige bloemen.  Om zelf thee te maken, neem je een theelepel van het gedroogde blad en laat je het ongeveer 10 minuten trekken in water waar de kook net vanaf is. Is de thee je niet sterk genoeg, dan kun je ook passiflora tinctuur gebruiken.

2. Valeriaan thee

Valeriaan thee wordt gemaakt van de gedroogde en fijngehakte wortel van de valeriaanplant (valeriana officinalis). De thee ruikt niet erg lekker. Valeriaan werkt ontspannend zonder het concentratievermogen aan te tasten. Je zet de thee door twee theelepels gedroogde valeriaanwortel in koud of warm water 10 minuten te laten trekken. Zeef de thee en drink hem op. Valeriaan staat niet bekend om zijn goede smaak. Vind je de smaak niet lekker, dan is er ook valeriaan in de vorm van tinctuur of capsules.

valeriaan

3. Thee van citroenmelisse

Thee van citroenmelisse (Melissa Officinalis) smaakt fris en werkt ontspannend. De medicinale werking van citroenmelisse is al eeuwenlang bekend. Om thee te maken kun je hele gedroogde blaadjes van de plant gebruiken. Citroenmelisse kun je ook zelf als kruid in de tuin kweken. Om thee te zetten neem je verse gekneusde blaadjes of gedroogde blaadjes. Gebruik één theelepel kruiden voor één kop, giet er heet water op en laat de thee 5 minuten trekken.

ontspannende thee van citroenmelisse
citroenmelisse

4. Lavendel thee

Iedereen kent wel de lavendel plant (Lavandula vera), met die lekker ruikende paarse bloemen. De geur staat bekend als rustgevend en de thee van de gedroogde bloemenknoppen, is dat ook. Gedroogde lavendel wordt ook wel gebruikt om tussen je kleren te leggen zodat ze lekker ruiken of in een katoenen zakje onder je hoofdkussen om beter te slapen. Als je er thee van wilt zetten, doe je twee theelepels gedroogde lavendelbloemen in heet water en laat je het 10 minuten trekken.

lavendel thee
lavendelthee

5. Kamille thee

Kamille is een plant die als onkruid langs de weg groeit, maar die wel geneeskrachtige kwalteiten heeft. Zo wordt het gebruikt om de maag tot rust te brengen, maar werkt de thee ook rustgevend als je gespannen bent. Het deel van de plant dat gebruikt wordt voor de thee, zijn de gedroogde bloemen. Om er thee van te zetten doe je een theelepel in een kop heet water en laat je het afgedekt 10 minuten trekken.

kamillethee

6. Hop thee

Hop (humulus lupulus) is natuurlijk een ingrediënt voor bier, maar je kunt van de gedroogde hopbloemen of hopbellen zoals ze eigenlijk heten, ook thee zetten. Om thee te zetten kneus je de hopbellen en gebruik je een eetlepel in een kop heet water. Laat de thee 10 minuten trekken.

Hop thee

7. Meidoorn thee

Meidoorn thee wordt gemaakt van de bloemen en bladeren van de Meidoorn (Crataegus), een struik die gewoon bij je in de tuin kan groeien. De Meidoorn staat bekend om zijn geneeskrachtige werking op hart- en vaten en werkt rustgevend. Vooral mensen die een hoge bloeddruk hebben door stress kunnen baat hebben bij deze thee. Om thee te zetten neem je 1-2 theelepels van de gedroogde bloemen en bladeren en giet je er heet water bij. Laat de thee 15-20 minuten trekken. Je kunt het combineren met bijvoorbeeld kamille of passiebloem.

Meidoorn

8. Hartgespan

Hartgespan of hartekruid (Leonurus cardiaca) werkt rustgevend bij stress en vermindert de gevolgen van stress. De delen van de plant die boven de grond groeien Het kalmeert het hart en het ontspannende effect is vergelijkbaar met dat van Valeriaan. Maak twee maal per dag thee van 1-2 theelepels hartgespan, giet er heet water op en laat 10 minuten trekken.

hartgespan thee
Hartgespan

9. Siberische ginseng

Siberische ginseng is een sterke plant die zelfs in de bitter koude winter van Siberië kan overleven. De wortel van de plant werkt rustgevend en kan een door stress verhoogde hartslag weer tot rust brengen en reguleert de bloeddruk. Naast deze rustgevende eigenschappen versterkt deze thee je immuunsysteem en vertraagt het verouderingsproces. 

Om van de eigenschappen van de plant te profiteren wordt aangeraden om de thee langere tijd achter elkaar te gebruiken. Bijvoorbeeld twee maal per dag voor 6-8 weken en dan 2 weken niet en daarna weer beginnen. Maak thee van een theelepel gedroogde wortel en laat 10 minuten trekken. Je kunt ook op een stukje van de wortel kauwen.

Siberische ginseng

10. Ashwaganda

Ashwagandha of Indische Ginseng is een Aziatische plant waarvan het blad en de gedroogde wortel gebruikt kan worden om thee te zetten. Deze Ashwagandha thee helpt vooral om de productie van stress hormonen te verminderen en heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel. Je kunt de thee zowel overdag als voor het slapen gaan drinken. Je kunt Ashwagandha wortel ook gemalen kopen en door een smoothie of door de yoghurt doen.

ashwagandha thee
Ashwaganda

Let op

Kruiden zijn natuurlijke middeltjes, maar kunnen wel een sterke werking hebben. Als je al andere medicijnen gebruikt of zwanger bent, dan kun je het beste even navragen of het veilig is om de thee te gebruiken.

Losse thee kan je online kopen. Bijvoorbeeld hier en hier.