De grote impact van smartphones op onze mentale en fysieke gezondheid

Tegenwoordig zijn smartphones werkelijk ondenkbaar geworden uit onze levens. Zo staan we er letterlijk mee op, en we gaan we er ook weer mee naar bed. We willen allemaal niets liever dan de hele dag bereikbaar zijn en online alles meekrijgen van bekenden en onbekenden. Toch is het overmatig gebruik van je smartphone niet erg bevorderlijk voor de mentale en fysieke gezondheid.

In deze blog bespreken we de effecten die een smartphone heeft op de gezondheid, worden er tips gegeven om te minderen en bespreken we het vinden van een gezonde balans.

Gezondheidsrisico’s die kunnen komen door veel smartphonegebruik

Het is logisch dat het voor langere tijd staren naar het scherm van je smartphone niet heel erg gezond is. Toch gebeurt het enorm veel, doordat iedereen tegenwoordig een sim only abonnement heeft met heel veel data. Hierdoor kunnen we letterlijk de hele dag online zijn, zonder afgezonderd te worden van de wereld. Helaas ontstaan hierdoor klachten zoals vermoeide ogen, bijziendheid of het last hebben van droge ogen.

Naast oogklachten kunnen er ook klachten opspelen in de nek en rug. Deze worden veroorzaakt door de slechte houding die wordt aangenomen tijdens het scrollen en staren naar de smartphone. Naast fysieke problemen kan het overmatig gebruiken van de smartphone ook voor stress zorgen, doordat je altijd aan staat. Hierdoor kunnen slaapproblemen op den duur voorkomen.

Het smartphonegebruik minimaliseren met deze tips

Zoals al eerder genoemd is, is het overmatige gebruik van de smartphone tegenwoordig best een probleem. Wat wel kan helpen om minder op het scherm te kijken, is om een sim only onbeperkt bellen abonnement af te nemen. Hierdoor kun je met je oortjes in je oren bellen of op de luidspreker, zonder de hele dag te appen of te scrollen om met vrienden te praten.

Het klinkt als een simpele tip, maar kan al een groot verschil maken als je last hebt van fysieke klachten door het gebruik van de smartphone, maar je wil wel online blijven. Een andere tip is om regelmatig pauzes in te lassen voor het gebruik van de smartphone. Zo kun je tegenwoordig een tijdslimiet instellen op een app. Hierdoor kun je jezelf dus een beetje reguleren. Ook is het voor mensen met slaapproblemen aan te raden om de smartphone op ‘niet storen’ in te stellen, waardoor je geen meldingen krijgt. Hierdoor is de neiging minder groot om toch even te kijken of reageren.

Een fijne en gezonde balans vinden met de smartphone

Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van een fijne en gezonde balans voor jezelf omtrent de omgang met je smartphone. Wanneer je jezelf te veel gaat verbieden, gaat het alleen maar tegenstaan. Daarom is het de truc om in kleine stapjes wat meer afstand te nemen van de telefoon. Hierdoor wordt het steeds normaler om bijvoorbeeld niet gelijk bij het opstaan op de telefoon te kijken. Door het aanpassen van kleine gewoontes kan er al veel bereikt worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *