De positieve effecten van muziek op je gezondheid

Het is natuurlijk fijn om naar muziek te luisteren. Maar misschien heb je ook gemerkt dat muziek iets doet met je stemming.

Maar daar blijft het niet bij. Muziek heeft verschillende positieve effecten op je gezondheid. En die zijn wetenschappelijk aangetoond.

Muziek kan je helpen…

…om beter te slapen

Een onderzoek uitgevoerd onder studenten heeft aangetoond dat met name klassieke muziek slapeloosheid tegengaat en een gezonde slaap bevordert. Een makkelijk en goed alternatief op het nemen van slaappillen zou je denken.

…om stress te verminderen

Door naar muziek te luisteren, vinden er zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied veranderingen plaats in je lichaam. De muziek vormt een afleiding voor je gedachten. Je spieren ontspannen zich, je bloeddruk wordt lager en je ademhaling regelmatiger. Luisteren naar muziek heeft hetzelfde effect op de geest als een massage heeft op het lichaam.

Dit is de meest ontspannende muziek.

…voor, tijdens en na het sporten

Als je gespannen bent voor een sportieve prestatie of wedstrijd dan kan het luisteren naar snelle uptempo muziek je helpen beter te presteren, kan je helpen om beter te presteren. Muziek tijdens het sporten helpt je gemotiveerd te blijven en beter te presteren. En zo helpt luisteren naar je favoriete muziek je sneller te herstellen, wat is aangetoond in deze studie.

…de bloedvaten te stimuleren

De emoties van mensen die naar muziek luisteren zorgen voor een betere werking van de bloedvaten. Door de positieve gevoelens wordt de bloedsomloop gestimuleert. Dit onderzoek is gepubliceerd in het blad Circulation.

…om pijn te verminderen

Bij een recent onderzoek luisterden 143 mensen naar muziek en ondertussen werd hun elektrische shocks toegediend. Tegen de deelnemers werd gezegd dat ze de melodie goed moesten. Hoe meer ze opgingen in de muziek, hoe minder last ze van de pijn hadden. En de mensen die aanvankelijk het meest gespannen waren hadden het meeste baat bij de muziek.

…je slechte humeur kwijt te raken

Vrolijke muziek kan je slechte humeur laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar er is meer. Onderzoek heeft aangetoond dat zelf depressieve gevoelens verminderen door te luisteren naar de juiste muziek.

… je hersengolven veranderen

Muziek kan het patroon van je hersengolven beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je naar ritmische muziek luistert hoe meer de hersenen zich proberen aan te passen aan de geluidsgolven. Zo kunnen je hersenen door de juiste muziek in een staat gebracht worden die op die van meditatie lijkt.

…beter te leren en creatiever te zijn

Een rustig achtergrondmuziekje terwijl je leert of iets probeert te bedenken of te maken helpt je beter te presteren. Net zoals een uptempo muziekje helpt als je een eentonig of nauwkeurig werkje moet doen.

[bol_product_links block_id=”bol_5475d9c693ec8_selected-products” products=”1000004006390498,1000004011360567″ name=”re” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]