blauwe bes

Blauwe bessen super gezond

Laatst bijgewerkt:

Inhoud

Blauwe bessen zijn lekker, je kunt ze op allerlei manieren eten en ze zijn ook nog eens super gezond.

Dat broccoli, tomaat en vette vis tot de gezondste voedingsmiddelen behoren is redelijk bekend. De blauwe bes lijkt tot nu toe in het rijtje vergeten te zijn, maar is nu herontdekt.

Klein besje, grote voordelen

Het kleine blauwe besje lijkt grote voordelen voor de gezondheid te bezitten. Anthocyanen, de stof die de blauwe bes zijn blauwe kleur geeft, behoren tot de flavanoïden en dat zijn belangrijke antioxidanten. Blauwe bessen blijken een ontstekingremmende, anti-verouderende, cholesterolverlagende en beschermende werking tegen verschillende ziekten te hebben.

Voedingswaarde

Bosbessen (vers), 50 bessen (68 g)

 • Calorieën: 38
 • Proteïnen: 0.46 g
 • Koolhydraten: 9.6 g
 • Vetten: 0.26 g
 • Vezels: 1.83g

Vitamines en mineralen

Blauwe bessen zijn rijk aan vitamine K, vitamine C en mangaan. Verder leveren ze kleinere hoeveelheden vitamine E, koper en vitamine B6.

Anti-veroudering

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer anti-oxidanten bevatten dan blauwe bessen. Na blauwe bessen bevatten respectievelijk, aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel anti-oxidanten. Verder bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.

Jammer

Jammergenoeg blijken de gezonde eigenschappen achteruit te gaan door verhitting en/of lang bewaren. Ook als je ze in gerechten verwerkt waar veel suiker aan te pas komt dan heft dat veel van de gezonde eigenschappen van de bessen op. Dus met veel blauwe bessenjam eten schiet je niet op. Verder bevat de ene blauwe bessen soort meer antioxidanten dan de andere. Ook de mate van rijpheid heeft invloed. Hoe rijper de bes, hoe hoger het aantal antioxidanten.

Recente studies hebben aangetoond dat bij de combinatie blauwe bessen en zuivelproducten de antioxidanten niet optimaal door het lichaam worden opgenomen.

Verkrijgbaarheid

Het blauwe bessen seizoen valt in de maanden juni tot oktober. In die tijd zijn verse blauwe bessen uit Nederland verkrijgbaar. Buiten deze maanden worden er wel blauwe bessen geïmporteerd uit warmere gebieden. Bevroren of gedroogde bessen zijn het hele jaar te krijgen.

Blauwe bessen kopen en bewaren

Kies blauwe bessen die rijp en stevig zijn en uniform van maat. De kleur hoort een indigo blauw te zijn met een zilverachtige waas. Laat verschrompelde of beschimmelde bessen staan. Je kunt blauwe bessen het beste direct na aankoop gebruiken. Je kunt ze een dag of vijf in de (niet vochtige) la van je koelkast bewaren.

Gedroogde of bevroren bessen even gezond

Als je ze langer wilt bewaren kan je ze invriezen of drogen. Dit onderzoek toonde aan dat de hoeveelheid antioxidanten in gedroogde of diepgevroren blauwe bessen nauwelijks verschilt van die van verse blauwe bessen. Na drie maanden bewaren ging die hoeveelheid wel iets achteruit.

Blauwe bessen invriezen

Blauwe bessen zijn vooral in de zomermaanden verkrijgbaar. Maar je kunt ze wel invriezen zodat je ze ook na de zomer kunt eten. Je kunt ze dan 3-6 maanden bewaren. Uit onderzoek is gebleken dat de gezonde eigenschappen door invriezen nauwelijks achteruit gaan. Hoe vries je ze het beste in?

 • Was de blauwe bessen en laat ze uitlekken in een vergiet.
 • Als je genoeg ruimte hebt in de diepvries, spreid je de bessen uit op een grote platte schaal of bakplaat. Laat de bessen bevriezen. Als ze bevroren zijn doe je ze in een afsluitbare zak of bak. Op deze manier voorkom je dat ze aan elkaar vriezen als ze bevroren zijn.
 • Heb je niet genoeg ruimte, doe ze dan voorzichtig in een plastic doos en zet ze zo in de diepvries.

Blauwe bessen drogen

Een andere manier om langer van de blauwe bessen te genieten, is door ze te drogen. Dit kan je heel makkelijk doen met een dehydrator of voedseldroger. Het kan ook in de oven. Verwarm de oven op 70 C en leg de bessen uitgespreid op een keukenpapier. Het zal 8-10 uur duren voor ze gedroogd zijn.

Bewaar ze in een luchtdichte trommel of glazen pot.

Blauwe bessen eten of gebruiken in gerechten

Blauwe bessen kun je op de volgende manieren eten

 • los uit de hand
 • combineren met vla of  yoghurt
 • verwerken in smoothies
 • verwerken in ijs
 • in vruchtensalades
 • als blauwe bessen pannenkoeken
 • blauwe bessen muffins bakken

Blauwe bessen of bosbessen

Blauwe bessen worden vaak onterecht bosbessen genoemd.  Bosbessen groeien in het wild. Ze groeien aan lage struiken en hebben rood vruchtvlees. Wie ze ooit geplukt heeft, weet dat ze afgeven en dat je er paarsrode handen van krijgt. Blauwe bessen komen van oorsprong uit Amerika en worden daar gekweekt. De blauwe bes is groter, groeit in trossen en heeft witgeel vruchtvlees. Ze geven dan ook niet af.

Echt geen zin in blauwe bessen

Kies dan één van de volgende supergezonde producten, die ook rijk zijn aan anti-oxidanten:

 • Broccoli
 • Tomaten
 • Noten en zaden
 • Knoflook
 • Granen
 • Aardbeien
 • Ananas
 • Vette vis
 • Groene thee

Geen fruiteter?

Ben je geen fruiteter maar zou je wel meer fruit willen eten. Denk dan eens aan een fruitsapmachine. Met twee appelen, een handje blauwe bessen en het sap van een citroen maak je dan bijvoorbeeld een heerlijk gezond sapje. En er zijn natuurlijk nog een heleboel andere combinaties mogelijk.

 1. “Ook als je ze in gerechten verwerkt waar veel suiker aan te pas komt dan heft dat veel van de gezonde eigenschappen van de bessen op. Dus met veel blauwe bessenjam eten schiet je niet op.”

  Bedoel je dat het daardoor niet goed te eten is met Havermout/Banaan omdat hier veel suikers in zitten? Ik hoor het graag van je!

 2. Fruit persen levert veel te verl suiker op. Is dus echt niet zo gezond als u beweerd. 2 stuks fruit per dag is prima en gewoon uit de hand eten. Dan behouden ze vezels.

  1. Dat klopt. Maar als je geen fruit-eter bent is een versgeperst sapje al een verbetering in vergelijking met helemaal geen fruit toch? Als je het hele fruit eet krijg je trouwens wel evenveel suikers binnen, je bloedsuikerspiegel krijgt alleen minder pieken en dalen door de combinatie met vezels.

  1. Hallo, we hebben het ook wel over cranberries hoor en over andere groenten- en fruitsoorden die rijk zijn aan anti-oxidanten. Hier bijvoorbeeld : cranberry kracht en hier over hoe cranberries kunnen helpen bij blaasontsteking. Probleem met cranberries is dat ze niet zo eetbaar zijn als blauwe bessen. Ze zijn erg zuur als je ze rauw wilt eten. Gedroogd worden ze vaak gezoet met appelsap of een andere zoetstof.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *