gezondste thee

De gezondste thee

Last updated:

Thee bevat stoffen die goed zijn voor de gezondheid zoals anti-oxidanten en polyfenolen.

Maar welke thee is nu echt de gezondste en waarom?

Soorten thee

Er zijn ontzettend veel soorten thee. Maar er zijn maar een paar varianten die echte thee zijn. Echte thee komt van de plant Camellia sinensis. Zowel zwarte, groene, witte en Oolong thee komen van deze plant. Over het algemeen geldt, hoe meer de blaadjes bewerkt worden, hoe donkerder van kleur ze worden. De theeblaadjes bestemd voor witte thee zijn de jonge toppen en worden slechts gestoomd. De blaadjes voor de groene thee worden gedroogd. De theeblaadjes voor de zwarte thee en Oolong thee worden gedroogd en gefermenteerd.witte thee

Kruidenthee

Er bestaan ook veel soorten kruidenthee. De blaadjes, bloemen of wortels of andere delen van planten worden gedroogd en gemalen en daar wordt thee van gemaakt. Voorbeelden zijn muntthee, van de gemalen blaadjes van de muntplant of hibiscusthee, van de gedroogde blaadjes en bloemen van de hibiscus.

Deze kruidentheeën hebben niets met de theeplant te maken en bevatten ook niet de voor thee zo befaamde anti-oxidanten en polyfenolen, alhoewel de kruiden hun eigen gezonde eigenschappen kunnen hebben. Deze kruidentheeën bevatten dan ook geen cafeïne en het polyfenol tannine (looizuur).

Rooibos thee

Ook rooibos is geen echte thee en komt niet af van de theeplant Camellia sinensis, maar van de Zuid-Afrikaanse Rooibos plant. Het is een kruidenthee zonder cafeïne die haar eigen unieke samenstelling heeft.

Antioxidanten

Hoewel alle kleuren thee rijk zijn aan anti-oxidanten, witte thee lijkt er ver bovenuit te steken.

Theesoort

anti-oxidanten in mg per kop

caffeïne gemiddeld per kop*

Witte thee

100 -150 mg

15 mg

Groene thee

75 – 130 mg

20 mg

Zwarte thee

40 – 50 mg

40 mg

Rooibos thee

15 – 20 mg

0 mg

* Een kop koffie bevat gemiddeld 75 mg cafeïne.

Tips bij thee zetten

Bij het zetten van de thee is het belangrijk de juiste temperatuur water toe te voegen. De ideale temperatuur voor het zetten van thee is 85°C. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stoffen verloren gaan en hoe bitterder de smaak. Als je water kookt in een ketel, laat de ketel dan nog drie minuten afkoelen voor het op de thee te gieten. Gebruik bij losse thee ongeveer 2 – 2,5 g thee (dit is ongeveer 1,5 theelepel) voor 200 ml water. Laat het zo’n 5-8 minuten trekken.

Waarom is thee goed voor de gezondheid?

Van thee wordt o.a. gedacht dat het ontstekingremmende eigenschappen heeft, het cholesterolgehalte verlaagt, het immuunsysteem versterkt, de bloedsuikerspiegel reguleert, de veroudering vertraagt, helpt bij afvallen om dat het je metabolisme verhoogt en bescherming biedt tegen vormen van kanker.

Nog gezonder dan witte en groene thee: matcha thee

Matcha thee is een supergeconcentreerde vorm van groene thee. De groene thee wordt vermalen tot poeder. Dit poeder wordt met bijna kokend water matcha thee. Deze thee bevat nog 10 keer meer gezonde stoffen dan gewone groene thee omdat de thee niet alleen getrokken is maar omdat je de gemalen theeblaadjes opdrinkt.

 

 

Ook interessant
powernap
Powernap: fit in een kwartier