gezondste olie om te bakken

De gezondste olie om in te bakken

Laatst bijgewerkt:

Er bestaat veel verwarring over wat nu gezonde olie is en wat niet. Soms is een soort olie wel gezond, maar niet als je er in gaat koken of bakken of frituren.

Vetten zijn gezond en je lichaam heeft vetten nodig omdat ze bouwstoffen en energie leveren en omdat ze je lichaam helpen vitamine A, K, D en E op te nemen. Als het over gezonde olie gaat, dan denk je vaak gelijk aan olijfolie. Dus wat is dan de gezondste olie om in te bakken of te verhitten? Welke olie of vet kies je als je wilt bakken, wokken of frituren?

Eigenschappen van gezonde olie van goede kwaliteit

Welke eigenschappen heeft zijn belangrijk voor een gezonde olie?

Verhouding verzadigde en onverzadigde vetzuren

Elke olie is een samenstelling van (meervoudig en enkelvoudig) onverzadigde vetzuren (waaronder ook omega-3 vetzuren horen) en een deel verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetten verlagen je slechte cholesterol en verhogen het goede cholesterol.

Rookpunt van de olie

Iedere olie heeft zijn eigen temperatuur waarop het gaat verbranden, de olie gaat dan roken. Dat rookpunt verschilt per olie. Hoe hoger het rookpunt, hoe beter geschikt de olie is om in te koken en te bakken.

Koudgeperst en ongeraffineerd

Een ander punt dat belangrijk is bij olie, is hoe de olie bereid is. Bij een koude persing wordt de olie mechanisch uit de noten, zaden of vruchten geperst. Met deze bereiding krijg je zuivere olie zonder toevoeging. De eerste persing is de beste. Extra Virgine of Vierge (Frans) olie is van de eerste mechanische persing zonder verhitting en chemische toevoegingen.

Bij het raffineren van olie, worden de noten, zaden of pitten eerst verhit en machinaal en met soms met behulp van chemische processen en toevoegingen bereid. Hierdoor gaan waardevolle kwaliteiten van de olie verloren en krijg je er chemische toevoegingen bij. Door het raffineren krijgt de olie vaak wel een hoger rookpunt dat bij de ongeraffineerde versie.

Koken, bakken, wokken en frituren in olie

Bij bakken in de oven lopen temperaturen op tot rond de 160-220 C. Frituren doe je op 180 C en bij bakken in een koekenpan worden ook temperaturen bereikt van 180 C. De olie of vet moet dus heel wat kunnen hebben.

Of een olie ook gezond is om te verhitten hangt af van de temperatuur waarop die gaat verbranden. Dat punt ligt voor iedere olie op een andere temperatuur. Daarom kies je voor het gezond bakken en frituren olie of vet met een zo hoog mogelijk verbrandingspunt of rookpunt. Verder is het beter om de olie niet eerst in de pan te doen, maar de producten die je wilt bakken met olie te besmeren en ze dan pas in de hete pan te doen.

Ook de verhouding van soorten vet is belangrijk

Als je olie verhit dan verandert de chemische structuur van de olie (oxidatie), er komen vrije radicalen vrij. Vrije radicalen zijn deeltjes die schade toebrengen aan je lichaam. Veel van de gezonde eigenschappen die de olie koud wel had, gaan dan verloren. De kwaliteit van de olie gaat bovendien snel achteruit als je het meerdere keren verhit, zoals bij frituren het geval is.

Elke olie bestaat altijd uit een combinatie van verschillende vetten. Verzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten kunnen het beste tegen verhitting, ze blijven stabiel en de chemische samenstelling verandert niet of nauwelijks.

Over het algemeen geldt:

 • Verzadigde vetten kunnen goed verhit worden zonder dat de structuur verandert.
 • Enkelvoudige onverzadigde vetzuren kunnen redelijk goed verhit worden zonder dat de structuur te zeer verandert.
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen niet goed verhit worden. De structuur verandert snel, de smaak en kwaliteit gaat achteruit.

Gezonde keuze olie om te verhitten

De volgende oliën zijn gezonde keuzes om in te koken, te bakken en te frituren, voor zover je frituren ooit gezond kan noemen.

Hier een paar van de beste soorten olie die je kunt gebruiken om mee te koken, bakken en te frituren

Let wel: rookpunten kunnen per oliesoort verschillen. Hoe zuiverder de olie hoe lager het rookpunt.

*Kokosolie

kokosolie

Rookpunt

 • ongeraffineerde kokosolie 177 graden °C,
 • geraffineerde kokosolie 230 graden °C

Verhouding vetzuren extra vierge kokosolie:

 • 92% verzadigd vet,
 • 6% enkelvoudig onverzadigd vet 
 • 2% meervoudig onverzadig vet

Kokosolie is een aparte categorie vet. Zuivere kokosolie van de eerste persing bestaat voor 92% uit verzadigd vet. Maar dit vet heeft een bijzondere samenstelling. Het bestaat voor de helft uit vetzuren of triglyceriden met een middellange keten, deze lijken geen negatieve invloed te hebben op je cholesterolgehalte zoals vetzuren met een lange keten wel hebben. Je lichaam kan het daardoor gemakkelijk verbranden en omzetten in energie en het wordt minder snel opgeslagen als vet in je lichaam. Kokosolie is betaalbaar en lijkt daardoor een goede optie. Kokosolie kan goed verhit worden en dat maakt het geschikt voor koken, bakken (ook gebak), wokken en (vanwege het kleine deel meervoudig onverzadigd vet) meerdere malen in te frituren.

*Palmpit olie

Rookpunt

 • 235 graden °C

Verhouding vetzuren palmolie

 • 13% enkelvoudig onverzadigd
 • 2% meervoudig onverzadigd
 • 85% verzadigde vetzuren.

Palmpit olie wordt gemaakt van de pitten van de oliepalm en heeft net als kokosolie unieke eigenschappen. Het blijft stabiel tot op hoge temperatuur en dat maakt het geschikt om te bakken en (vanwege het kleine deel meervoudig onverzadigd vet) meerdere malen in te frituren.

*Arachideolie of Pinda olie

Geraffineerde arachideolie heeft een hoog rookpunt

Rookpunt

 • 232 graden °C

Verhouding vetzuren arachideolie

 • 58,8% enkelvoudig onverzadigd
 • 22% meervoudig onverzadigd
 • 14,9% verzadigde vetzuren.

Arachideolie of pinda olie is betaalbaar en vanwege het hoge rookpunt geschikt om in te bakken en te frituren. De smaak is neutraal en vanwege het redelijk lage percentage meervoudig onverzadigd vetzuur, kan je het meerder keren gebruiken.

*Olijfolie

Geraffineerde olijfolie, dus niet de extra vierge of vierge olijfolie heeft een hoog rookpunt:

Rookpunt

242 graden °C

Verhouding vetzuren olijfolie

73,8 % enkelvoudig onverzadigd
7,9 % meervoudig onverzadigd
14,3 % verzadigde vetzuren.

Je kan goed bakken en frituren in geraffineerde olijfolie vanwege het lage percentage meervoudig onverzadigde vetzuren. Olijfolie geeft wel een typische smaak af die niet iedereen waardeert.

*Avocado-olie

Rookpunt

 • 270 graden C

Verhouding vetzuren avocado olie:

 • 70% enkelvoudig onverzadigd
 • 10% meervoudig onverzadigd
 • 20% verzadigde vetzuren.

Avocado olie heeft een uitzonderlijk hoog rookpunt of verbrandingspunt hierdoor blijft het stabiel en verandert de smaak en structuur niet tot een temperatuur van 270 graden C. Dat maakt de olie zeer geschikt voor koken, bakken en zelfs (eenmalig) in te frituren. Wat het wel wat duur maakt natuurlijk.

*Rijstvliesolie

Rookpunt

 • 255 graden °C

Verhouding vetzuren rijstvliesolie

 • 38% enkelvoudig onverzadigd
 • 37% meervoudig onverzadigd
 • 25% verzadigde vetzuren.

Rijstvliesolie wordt geperst uit de zilvervliezen van rijst en wordt in Azië veel gebruikt. Doordat het een neutrale smaak heeft kan je het in allerlei gerechten gebruiken. Rijstvliesolie blijft stabiel ook bij hoge temperaturen. Het is daarom geschikt om in te bakken, te wokken en zelfs om (eenmalig) te frituren.

*Macademianotenolie

Rookpunt

 • 210 graden °C

Verhouding vetzuren macademia olie

 • 71% enkelvoudig onverzadigd
 • 37% meervoudig onverzadigd
 • 12% verzadigde vetzuren.

Macademianotenolie bevat het hoogste gehalte enkelvoudig onverzadigde vetzuren, en dat is gezond. Macademianotenolie van goede kwaliteit wel prijzig, zo’n 5-6 euro per 200 ml. Je kunt er eenmalig mee bakken of wokken maar meerdere keren frituren met deze olie wordt niet aangeraden (vanwege de 37% meervoudig onverzadigde vetzuren) en daar is het ook wat duur voor.

Waar koop je deze oliën?

Voor goede kwaliteit olie ga je het beste naar natuurvoedingswinkels, reformwinkels of zoek je online.

Oliën die wel gezond zijn, maar niet of minder geschikt om te verhitten

lijnzaadolie, sesamolie walnotenolie, olijfolie (hoe beter de kwaliteit hoe lager het rookpunt). Deze olie soorten kun je heel goed koud gebruiken.

 • Olie die voor het grootste deel uit meervoudig onverzadigd vet bestaat (lees het etiket).
 • Ongeraffineerde, koudgeperste plantaardige olie zoals koolzaadolie, maïsolie, pinda- of arachide olie, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie. Deze ongeraffineerde koudgeperste soorten hebben een lager rookpunt wat ze minder geschikt maakt om te verhitten.

Lees hier de top 10 gezondste vetten

Olie en vetten die je beter kan vermijden

 1. geheel of gedeeltelijk geharde of gehydrogeneerde olie of vet
 2. margarine
 3. transvet
 4. plantaardige olie, dit is meestal een combinatie is van verschillende soorten (meestal resten) geraffineerde oliën.
 5. geraffineerde plantaardige oliën, hieronder vallen b.v. koolzaadolie, maïsolie, pinda- of arachide olie, saffloerolie, sojaolie en zonnebloemolie. Deze geraffineerde oliën zijn vaak wel geschikt om te verhitten, maar deze goedkopere geraffineerde varianten worden op een industriële manier geproduceerd door meerdere malen te verhitten en met chemische processen en stoffen gebleekt, gezuiverd, gemengd, enz.

Bekijk de video hier onder als je wilt zien hoe die industriële productie van, in dit geval canola oil, dat wordt vertaald als raapzaad- of koolzaadolie, in zijn werk gaat.

 1. Het is zeer moeilijk om op internet correcte informatie te vinden.
  Als ik bvb verschillende artikelen lees over olie, is de ene olie op de ene site zeer goed, terwijl die zelfde olie op een andere site afgeraden en als zeer slecht bestempeld wordt.

  Waar kan je aan betrouwbare informatie geraken ?

  1. Beste Marc, dat komt omdat de kwaliteit van de olie van veel factoren afhankelijk is. Raapzaadolie is in beginsel een gezonde olie. Maar raapzaadolie wordt vaak gemaakt van genetisch gemanipuleerde zaden en wordt verhit, geraffineerd of chemisch behandeld worden. Dan is de raapzaadolie opeens niet zo gezond meer. Moeilijk dus om iets algemeens over sommige soorten olie te zeggen.

 2. Wil s.v.p. de spelling controleren en verbeteren voor het meervoud van ‘olie’. De pagina zou er wel eens geloofwaardig van kunnen gaan lijken.

  1. Voor dat u schrijf wijze controleert.
   ¡ Schrijf dan zelf correct a.u.b !

   s.v.p is van het Frans “s’il vous plait”
   a.u.b. is van het Nederlands “als het u belieft”

   1. Grappig dat u in uw commentaar op de schrijfwijze van iemand iets schrijft dat boordevol fouten zit.

    ‘S.v.p.’ is een weliswaar Franse, maar in de Nederlandse taal volledig geaccepteerde uitdrukking. Niets mis met s.v.p. dus. ‘Voor dat u schrijf wijze controleert’ is echter wel bijzonder fout en krom Nederlands. Ten eerste twee taalfouten, het is ‘Voordat’ en ‘schrijfwijze’. Daarnaast mis ik een lidwoord: ‘de schrijfwijze’. Daarnaast zou de punt een komma moeten zijn, zoals het nu geschreven is, is het geen zin. Ook moet er nog een punt na ‘a.u.b’ en ‘s.v.p’. Het omgekeerde uitroepteken is mij een volslagen raadsel.

    Gevalletje pot verwijt de ketel uw reactie.

 3. Ok beste Cor!

  Wààr is dat raapzaadolie verkrijgbaar en vooral…….wat is de prijs per liter……?

  Jammergenoeg is in veel gevallen de kostprijs de reden waarom veel mensen het product niet (kunnen) aanschaffen.

  Bedankt voor een reactie…

  Rik

  1. Raapzaadolie Rapsöl kun je in iedere goede supermarkt kopen tussen 2 en 6 Euro de liter. Wij kopen meestal Alba Rapsöl uit Zweden. Dit op op advies van onze huisarts.

 4. Graag wou ik van u weten welkeeolie goed is voor bakken b.v. vis vlees ik ben hart patiënt en moet uit kijken met
  verkeerde olie. Ik had altijd gedacht dat kokosolie nier goed was u schrijft dat het goed is. Ik bebouwing bang voor verkeerde vetten. DUS IK WIL HEEL GRAAG GOED ADVIES WELKE OLIE HET BESTE IS OM TE BAKKEN
  VR GR JAKOB

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *