regels afvallen

Tien gouden regels voor blijvend gewichtsverlies

Het hebben van een gezond gewicht heeft verschillende voordelen. Het is beter voor je gezondheid, je voelt je beter en je ziet er beter uit. Om gewicht kwijt te raken, heb je wel wat inzet en doorzettingsvermogen nodig, en kennis van wat je beter wel en niet kan eten. De onderstaande 10 regels kunnen je erbij helpen.

#1 Geen dieet, maar anders eten

Laat je niet verleiden tot vreemde diëten waarbij je bijvoorbeeld alleen maar grapefruits mag eten en ga jezelf ook niet uithongeren want dat is niet vol te houden. Dé manier om blijvend af te vallen is door gezond en anders te eten. Minder koolhydraten, gezonde vetten, aangevuld met eiwitten. Op de site van puur figuur afvallen lees je meer over de gezonde verhouding van koolhydraten, vetten en eiwitten en over producten die je wel kan eten.

#2 Fruit is gezond, maar welk fruit?

Fruit is gezond vanwege de vitamines en mineralen. Maar daarnaast bevat fruit ook suiker. Dat is de reden dat je beter niet onbeperkt fruit kan eten. Let ook op welk fruit je eet. De ene fruitsoort bevat meer koolhydraten dan de andere. Eet ook bij voorkeur het hele fruit en drink geen fruitsap. Heel fruit levert vezels. Lees hieronder waarom dat belangrijk is.

#3 Eet vezelrijk

Vezels absorberen vocht en zorgen ervoor dat je sneller een vol gevoel krijgt en je langer vol blijft voelen. Vezelrijke producten verteren langzamer waardoor je bloedsuikerspiegel minder grote pieken en dalen krijgt. En dat helpt weer om niet te snel weer trek te krijgen. Groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten zijn voorbeelden van vezelrijke producten.

#4 Wees niet bang voor vet

Wie wil afvallen, heeft vaak de neiging om vet te vermijden. Dat is niet nodig want je lichaam heeft vet nodig. Wel is het goed om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde vetten.

Kies vooral voor producten met meervoudig en enkelvoudig onverzadigd vet. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: avocado’s, zalm, noten, zaden, pure chocolade en eieren. Kijk hier naar ideeën voor gezonde recepten.

#5 Goed slapen is belangrijk als je wilt afvallen

Wat heeft slapen met afvallen te maken, denk je misschien. Nou, best veel. Want als je niet goed slaapt, raken de hormonen die de eetlust reguleren in de war. Je hongergevoel wordt dan bijvoorbeeld minder goed onderdrukt en dat kan je niet gebruiken als je probeert af te vallen.

#6 Eet natuurlijk

Als je wilt afvallen, eet je minder. Probeer bij de dingen die je dan wel eet, voor zo veel mogelijk natuurlijke en onbewerkte producten te kiezen. Zo krijg je in elk geval alle nodige voedingsstoffen binnen terwijl je toch minder eet.

#7 Geen light producten

Light producten kan je beter vermijden. Light producten bevatten minder vet of minder suiker maar die worden wel vervangen door andere ingrediënten. Light producten zitten daardoor vaak vol ongezonde toevoegingen. Ze vallen dan ook meestal in de categorie van overbewerkte producten.

#8 Sla geen maaltijden over

Minder eten betekent niet maaltijden overslaan. Wie maaltijden overslaat, heeft eerder de neiging om tussendoor te gaan snacken.

#9 Vertrouw niet op pillen en andere middeltjes

Om gewicht kwijt te raken, moet je bij voorkeur minder en anders eten en meer bewegen. Pillen of vetverbranders kunnen het proces van afvallen misschien ondersteunen, maar alleen door pillen te slikken zal je niet afvallen.

#10 Beweeg meer

Minder en anders eten is het belangrijkste om af te vallen. Maar bewegen kan wel helpen om wat extra calorieën te verbranden. Bovendien maakt het je lichaam sterker en strakker en je slaapt vaak beter als je meer beweegt.