sporten bij griep of verkoudheid

Sporten bij griep of verkoudheid

Als je regelmatig sport, zijn er natuurlijk wel eens dagen dat je je minder fit voelt.

Maar dat is niet altijd een reden om niet te gaan sporten. Maar kan je gewoon gaan sporten bij griep of verkoudheid? Ga je dan toch gewoon door of is het verstandiger om een paar dagen over te slaan en wat rust te nemen?

Met sporten bouw je weerstand op

Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig sporten je immuunsysteem versterkt. Als je sport, bewegen de witte bloedcellen, dat zijn de cellen die de ziektekiemen te lijf gaan, sneller door je lichaam. Dat helpt om ziekten en infecties te voorkomen. Maar dat gaat niet op als je al iets onder de leden hebt. Als je grieperig of verkouden bent of wordt, maakt je immuunsysteem tijdelijk overuren. Als je daarbij ook nog eens gaat sporten, kan dat net te veel van je lichaam vragen. Je zou in dat geval je lichaam beter rust kunnen geven, zodat al je energie aan het herstellen of voorkomen van de ziekte besteed kan worden. Sporten waarbij je je matig inspant versterken volgens onderzoek je immuunsysteem, maar intensieve sporten verzwakken je immuunsysteem tijdelijk.

sporten met griepSporten als je verkouden bent

Bij een lichte verkoudheid waarbij de klachten zich beperken tot keel en hoofd (keelpijn, beetje hoesten, verstopte neus), zou een lichte training weinig kwaad kunnen, als je er tenminste de energie voor kan opbrengen. De beslissing, of je wilt gaat sporten of niet, neem je natuurlijk voordat je paracetamol of een andere pijnstiller hebt genomen. Lijkt de verkoudheid zich te verplaatsen van de keel naar de borst of heb je ademhalingsproblemen, dan is dat een reden om tijdelijk van het sporten af te zien. Toch sporten zou in dit geval de klachten kunnen verergeren en de duur van de verkoudheid kunnen verlengen.

Sporten bij griep en koorts

Heb je koorts, pijn in je borst en/of moet je erg hoesten, dan is dat een reden om al je sportieve activiteiten tijdelijk te staken. Sporten met koorts kan zelfs gevaarlijk zijn. Wacht minstens 24 uur nadat je weer koortsvrij bent met trainen. Je lichaam voert de temperatuur in het lichaam op in de vorm van koorts als het vecht tegen infectie. Door sporten verhit je je lichaam nog eens extra. Je lichaam gaat zweten en je verliest dan te veel vocht. Het zou je herstel bovendien alleen maar vertragen.

Weer beginnen

Het sporten na een pauze wegens griep of verkoudheid kan wel eens tegenvallen. Ook al was de onderbreking van korte duur, je prestaties kunnen snel achteruit gaan. Toch is het aan te raden om het sporten wat tijd en inspanning betreft weer rustig op te bouwen. Het is niet zo dat je weer van voor af aan moet beginnen. Je zult je conditie sneller terug hebben dan mensen die beginnen met sporten.

 

lees ook:

fabels over griep en verkoudheid

probeer deze middeltjes bij griep en verkoudheid