afslankpillen

Hoe werken afslankpillen?

Zowel bij het begin van het nieuwe jaar als het begin van de zomer is de behoefte om af te vallen het grootst. Als je wilt afvallen zoek je vaak naar manieren waarbij je niet al teZowel bij het begin van het nieuwe jaar als het begin van de zomer is de behoefte om af te vallen het grootst. Als je wat kilo’s kwijt wilt, zoek je vaak naar manieren waarbij je zo min mogelijk honger hoeft te lijden en waarbij je je niet te zeer in het zweet hoeft te werken in de sportschool. Wie op zoek is naar makkelijke manieren om af te vallen, overweegt vaak ook het gebruik van afslankpillen. Het aanbod van deze pillen is groot. Maar hoe werken die afslankpillen eigenlijk?

Afslankpillen als ondersteuning bij afvallen

Als je gewicht kwijt wilt, dan kunnen afslankpillen je wellicht helpen om het proces te versnellen. Afslankpillen gebruik je tijdelijk en ze werken alleen als ondersteuning. Het heeft weinig zin om alleen afslankpillen te nemen als je verder geen veranderingen in je eetgewoonten of lifestyle wilt aanbrengen.

Hoe werken afslankpillen?

Er zijn verschillende soorten afslankpillen die ieder op een eigen manier kunnen helpen om af te vallen. Sommige pillen combineren meerdere van deze eigenschappen:

* Pillen die het hongergevoel onderdrukken

Er zijn pillen die niet verteerbare voedingsvezels (cellulose) bevatten. Deze vezels nemen vocht op waardoor ze in je maag opzwellen. Dit zorgt voor een vol gevoel waardoor je hongergevoel afneemt. Je gaat hierdoor minder eten waardoor je gewicht verliest.

* Pillen die de opname van vet tegengaan

Een andere soort afslankpillen binden het vet dat je via je voeding binnenkrijgt zodat het niet verteert en opgenomen kan worden door je lichaam. Een bekende stof die daar veel voor gebruikt wordt is chitosan dat wordt gemaakt uit chitine en is afkomstig van de gemalen schalen van schaaldieren.

* Pillen die de opname van koolhydraten tegengaan

Koolhydraatblokkers zijn pillen die gemaakt worden van bonen, in het bijzonder witte kidneybonen. Deze bonen bevatten van nature alfa-amylase remmers, een stof die de opname van bepaalde koolhydraten vertraagt of tegengaat. 

* Pillen die je metabolisme versnellen

Verder zijn er ook nog pillen die je metabolisme versnellen. Hierdoor verbrandt je lichaam meer calorieën als het in rust is. Je lichaam verbrandt dan ook meer vet waardoor je afslankt. Er zijn een aantal natuurlijke ingrediënten die dit effect hebben zoals cafeïne, capsaïcine (uit pepers), guarana en groene thee extract. Efedrine (uit het kruid efedra) is sinds 2004 verboden en sindsdien wordt hier synefrine, een stof die van nature voorkomt in citrusvruchten voor gebruikt.

Deze stoffen kunnen als bijwerking hebben dat je hartslag verhoogt en/of je bloeddruk verhoogt.

Veiligheid en bijwerkingen van afslankpillen

Afslankpillen die je in Nederland kan kopen zijn over het algemeen veilig tenzij je ze gebruikt op de voorgeschreven manier en de dosering niet overschrijdt. Afslankpillen kunnen bijwerkingen hebben die verschillen per persoon. Voorzichtigheid is geboden als je ook andere medicijnen gebruikt.