Zo rond de wintermaanden, hoor je nogal eens mensen om je heen hoesten en proesten. En soms ben je zelf aan de beurt.

Hoesten is vermoeiend en vervelend. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Deze natuurlijke middeltjes tegen hoesten kunnen je daarbij helpen.

 

Waarom moet je hoesten?

Als virussen, bacteriën, stof, pollen of andere kleine deeltjes de uiteinden van de zenuwen in je luchtwegen irriteren, dan moet je daardoor hoesten. Op die manier probeert je lichaam de luchtwegen vrij te houden. En dat gaat vaak met grote kracht.

Vooral vermoeiend

Als je chronisch moet hoesten kan er meer aan de hand zijn, maar meestal is hoesten vooral vervelend en lastig en duurt het hooguit een paar dagen tot een paar weken. Je kunt er wel heel moe door worden. Onophoudelijk hoesten is heel vermoeiend en daar kan je dan vaak  ook niet door slapen. En hoe vervelend is het niet als je wilt proberen, je hoest in te houden in openbare gelegenheden? Behalve hoestdrankjes die je kunt kopen, kun je ook de volgende natuurlijke middeltjes eens proberen.

Natuurlijke middeltjes

hoe2

Tijm

Het kruid tijm wordt ook vaak als ingrediënt gebruikt in hoestdranken, die je bij de drogist kan kopen. Tijm vermindert ontstekingen en ontspant de spieren van de luchtwegen. Maak thee van twee eetlepels gekneusde tijmblaadjes waar je kokend water op giet, laat het 10 minuten trekken. Je kunt er wat honing en/of citroensap aan toevoegen voor de smaak.

Zwarte peper

zwarte peperZwarte peper kan je helpen vastzittend slijm los te maken. Neem daarvoor een theelepel versgemalen zwarte peper en meng die met twee eetlepels honing. Doe dat in een beker en giet er kokend water over. Laat 10-15 minuten trekken en drink het langzaam op.

Honing

Honing is een bewezen middel bij keelpijn en hoesten. Honing werkt verzachtend en is anti-bacterieel. Meng bijvoorbeeld honing met wat kokosolie en citroensap. Of neem een whisky met een wat honing voor je gaat slapen.

hoe3

Citroen

Een oud huismiddeltje waar wel wat moed voor nodig is. Neem een halve schijf citroen waar je wat peper en zout op strooit. Zuig op de citroen. Te heftig? Pers een citroen op en giet er warm water bij en wat honing.

Zoethoutwortel

hoe5

Zoethoutwortel is waarschijnlijk niet iets dat je zo maar in huis hebt. Maar je kunt het kopen bij natuurvoedingswinkels. Zoethout verzacht de keel en hoesten. Zoethoutwortel is een ingrediënt voor het maken van drop en je kunt het ook als thee krijgen. Daarom kan drop ook helpen bij keelpijn en hoesten. Te veel zoethout kan een hoge bloeddruk veroorzaken.

Gember

hoe6

Gember is een beproefd middel bij allerlei kwalen en ook bij griep en verkoudheid. Het werkt ontstekingsremmend en slijmlosmakend. Maak gemberthee van plakken verse gember. Doe de plakken verse gember in een pan met wat water en laat het 20 minuten zachtjes trekken. Haal het dan van het vuur af. Voeg wat honing en/of citroen toe en proef. Als het te kruidig is, voeg je wat water toe.

Water

Als je veel moet hoesten kan je wel wat extra vocht gebruiken. Dat kan in de vorm van kruidenthee of water. Vocht helpt de slijmvliezen vochtig te houden waardoor je minder hoeft te hoesten. Drink geen melk of melkproducten omdat die slijmvormend zijn.

Hete douche

Heb je niks in huis en wil je toch iets tegen het hoesten doen? Ga dan onder een hete douche staan. Doe deuren en ramen dicht zodat de stoom niet ontsnapt. De stoom verzacht de luchtwegen en zorgt er voor dat slijm in de holten en luchtwegen loskomt.

Maak je eigen hoestdrankje

Wat heb je nodig?

1 stuk verse gember
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 theelepel peperkorrels
500 ml water
225 gram suiker
evt. scheutje rum (niet voor kinderen)

Doe alle ingrediënten aan de kook in een pan en verwarm alles op een middelhoog vuur tot de suiker oplost. Zet de vlam laag en laat het zo’n 25 minuten zachtjes sudderen tot het is ingekookt tot de helft van het volume. Laat afkoelen en voeg een scheut rum toe. Bewaar het in de koelkast.