griep en verkoudheid

Huismiddeltjes bij griep en verkoudheid

Als je conditie goed is, heb je meer weerstand om niet verkouden te worden. Word je toch verkouden, dan wil je natuurlijk dat het zo snel mogelijk weer over is.

Geen geneesmiddelen, wel huismiddeltjes

Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door een virus. Er bestaat eigenlijk geen echt geneesmiddel tegen verkoudheid en griep, en de meeste middeltjes die bij de drogist te koop zijn, helpen alleen om de klachten enigszins te onderdrukken en te verlichten. Gelukkig zijn er huismiddeltjes bij griep en verkoudheid die kunnen helpen.

Wat kan je zelf doen?

Je kunt je weerstand verhogen zodat je griep of verkoudheid kan voorkomen. Neem als je merkt dat je verkouden wordt zoveel mogelijk rust, dat geeft je lichaam meer energie om tegen de verkoudheid te vechten. Probeer in een omgeving met stabiele temperatuur te blijven. Extreme temperaturen belasten het lichaam extra.

kippensoep huismiddeltjes bij griep en verkoudheid Drinken

  • Drink veel water en vruchtensap om de afvalstoffen zo snel mogelijk af te voeren.
  • Drink niet te veel dranken die vocht onttrekken, zoals koffie en thee. Kruidenthee is wel goed.
  • Drink geen alcohol, dit onttrekt ook vocht aan het lichaam en vitamine C. Bovendien wordt de lever er extra door belast en dit orgaan speelt al een grote rol bij de verwerking van afvalstoffen vanwege de verkoudheid.
  • Melk zet aan tot slijmvorming, dit kan slijmvorming in neus, holten en longen verergeren.

Eten

Als je geen of weinig trek hebt in eten, dan is dat niet erg zolang je voldoende drinkt. Als je eet, eet dan licht verteerbaar voedsel als soep, rijst, kip enz.

Grapefruit

Grapefruit kan je goede diensten bewijzen bij verkoudheid. Het bevat veel vitamine C, en helpt het functioneren van de lever en dus je immuunsysteem.

Andere citrusvruchten zijn minder geschikt omdat ze te zoet zijn om de afvoer van gifstoffen door de lever de bevorderen.

Kippensoep

Al eeuwen wordt kippensoep aanbevolen bij griep en verkoudheid, en dit is geen fabel. Studies hebben aangetoond dat kippensoep bij griep en verkoudheid inderdaad helpt.

Ten eerste, de stoom die van de soep afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bovendien zou de bouillon ontsteking remmende eigenschappen hebben. De beweging van witte bloedlichaampjes, die zouden aanzetten tot het vermeerderen van slijm in neus en longen, zou gestopt worden.

Bovendien zijn de kruiden, zoals knoflook en peper, al vanouds middeltjes die gebruikt worden bij aandoeningen van de luchtwegen.

3 recepten kippensoep

Kruiden

Pittige gerechten doen goede dienst als huismiddeltjes bij griep en verkoudheid, door het losmaken van het slijm. Bovendien ga je er van zweten.

Kruidenthee

Verder is de volgende kruidenthee uitstekend:

Meng gelijke delen van vlierbloesem en pepermunt en duizendblad en doe 1 a 2 eetlepels van het mengsel in 1 beker heet water. Je kunt eventueel wat honing, een kaneelstokje, of wat gemberwortel toevoegen. Drink dit voor het slapen gaan.

Deze thee zal aanzetten tot transpireren, ontsteking tegengaan en de pijn en verstopping verlichten.

Stomen

Een stoombad is goed om het slijm los te maken en keelpijn te verzachten. Voeg eventueel wat eucalyptus en tijm aan het stoombad toe. Het kan daardoor ook hoestbuien verlichten.

Je neus snuiten of niet?

Het is beter om regelmatig je neus te snuiten dan om je neus telkens op te halen waardoor het slijm weer terug in de neusholte komt. Maar als je je neus snuit doe het dan zachtjes en houdt met een vinger je ene neusgat dicht terwijl je je andere neusgat zachtjes snuit. Als je hard snuit kunnen er bacteriën in je gehoorgang komen waardoor je oorpijn kan krijgen.  (bron: webmd)

Bij een verstopte neus

Leg bij een verstopte neus een extra kussen onder je hoofd of zet het hoofdeinde van je bed tijdelijk wat hoger. Je kunt wat dampo of andere mentholzalf in je neusgat smeren (niet iedereen vindt dit prettig, dus probeer het voorzichtig uit). Verwarm een vochtig washandje even in de magnetron en leg het en op je holtes naast je neus en boven je neus.

Bij keelpijn

Keelpijn kan je verzachten door de keel vochtig te houden. Dat kan je doen door op een keelpastille of op een dropje te zuigen. Maar ook door regelmatig iets te drinken. Meer middeltjes tegen keelpijn vind je hier.

Bij hoest

Meng bij hoest een halve theelepel honing met een halve theelepel citroensap. Neem dit iedere 12 uur. Een warme douche kan helpen als je erg verkouden bent om dat het net als bij stomen het slijm helpt los te maken.

Meer huismiddeltjes bij griep en verkoudheid?

Weet jij ook nog natuurlijke huismiddeltjes bij griep of verkoudheid die helpen?