zweet en zweetgeur tegengaan

10 Tips tegen zweten en zweetgeur

Zweten is één van die dingen die je lichaam zelf regelt als dat nodig is.

Zweten kan verschillende oorzaken hebben, maar inspanning, hitte en stress zijn over het algemeen de belangrijkste redenen om je zweetklieren aan het werk te zetten. Hoeveel en wanneer je zweet verschilt per persoon. De één zweet vooral bij stress, de ander door warmte en een ander zweet nauwelijks.

Hoe dan ook, door overmatig te zweten op de verkeerde momenten, kan je je erg ongemakkelijk voelen, vooral als je jezelf gaat ruiken. En daar ga je dan nog meer door zweten…..

Tips tegen zweten

1. Welke deodorant? Anti-transpirant of anti-perspirant

Wat vind je belangrijk bij een deodorant? Een deo die je fris laat ruiken of één die ook echt het zweten tegengaat? Er is verschil tussen anti-transpirant en anti-perspirant en ze vallen allebei onder de naam deodorant.

Een anti-transpirant

Een anti-transpirant is een deo die vooral helpt om fris te blijven ruiken. Vaak bevatten deodorants alcohol en dat gaat de bacteriën tegen.  Verder worden er aan een deo meestal iets van parfum toegevoegd zodat je de zweetgeur minder ruikt.

Een anti-perspirant

Een anti-perspirant kan je helpen om het zweten en vochtplekken onder je armen daadwerkelijk te verminderen. Anti-perspirants bevatten aluminiumzouten en die vernauwen de zweetklieren.

Tip: Er zijn ook natuurlijke middeltjes die anti-bacterieel werken en huismiddeltjes die zweten tegengaan zoals citroensap, maizena en kokosolie bijvoorbeeld.

2. Gebruik ’s nachts deodorant

Gebruik een goede deodorant (anti-perspirant) en breng die aan voor je gaat slapen. Op die manier kan de deodorant in de poriën trekken. Als je de deodorant alleen ’s ochtends aanbrengt, dan zweet je vaak meteen al meer en spoelt de deodorant weg zonder zijn werk te kunnen doen.

3. Wees voorbereid

Neem tissues, vochtige doekjes en deodorant mee in je tas, zodat je het zweet kan deppen, je op kan frissen en opnieuw deo kan aanbrengen als dat nodig is.

meer zweten door pittig eten
4. Voeding bepaalt hoe je zweet ruikt

Zweet is in principe geurloos, pas als het in aanraking komt met de bacteriën op je huid, dan kan een zweetlucht ontstaan. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die je zweet een onfris geurtje geven:

  • Uien, knoflook en sterk gekruid eten zoals, chili’s en curry’s bijvoorbeeld
  • Voeding met veel proteïnen (eieren, vlees, vis, bonen) veroorzaakt meer lichaamsgeur
  • Te veel zoetigheid en junkfood

5. Even niet pittig

Door pittig eten zoals pepers, sambal kan je letterlijk het zweet uitbreken. Wil je minder zweten, sla dit soort eten dan even over.

6. Tekort aan magnesium

Onderzoekers ontdekten dat mensen met een magnesium tekort eerder ruikend zweet hadden dan degene die dat niet hadden. Bekijk hier de voedingsmiddelen met het meeste magnesium.

7. Kleding

  • Draag laagjes kleding zodat je gemakkelijk iets aan en uit kan trekken
  • Draag kleding van los geweven stoffen zoals bijvoorbeeld linnen, die zijn koeler dan vast geweven stoffen.
  • Draag liever katoen dan synthetische kleding. Katoen neemt makkelijk vocht op. Synthetische kleding ademt minder goed en bevordert daarom zweten.

8. Gebruik okselpads

Tegenwoordig kan je bij de meeste drogisten okselpads kopen. Een soort inlegkruisjes die je aan je binnenkant van je kleding plakt. Bij de meeste kleding werkt dit prima. Bij hele dunne of transparante kleding is het wat minder geschikt. Okselpads voorkomen dat je zweetplekken onder je armen krijgt en ze nemen ook de zweetgeur weg. Een prettige bijkomstigheid is dat je je kleding minder vaak hoeft te wassen.

9. Scheren helpt

Jezelf scheren helpt om frisser te blijven als je veel zweet. Het heeft niet veel invloed op de hoeveelheid vocht die je uitzweet, maar het voorkomt dat bacteriën zich ophopen rond de haartjes waardoor je langer fris blijft ruiken.

10. Zorg voor een goede spijsvertering en doorstroming

Voldoende vocht en een gezonde voeding zorgen voor een goede spijsvertering. Op tijd naar het toilet gaan, zorgt ervoor dat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Gebeurt dat niet omdat je je plas lang ophoudt of last hebt van obstipatie, dan voert je lichaam die afvalstoffen af via zweet en de huid. Daar ga je niet beter van ruiken.