De voordelen van een sporthorloge voor je gezondheid

Sporthorloges of smartwatches ontwikkelen zich razendsnel en de markt voor dit soort wearables groeit enorm. Deze slimme horloges krijgen steeds meer functionaliteiten die je helpen om het dagelijks leven makkelijker maken. Daarnaast worden ze natuurlijk vooral gebruikt om sportieve prestaties, gezondheid en fitheid te monitoren.

Voordelen van het gebruik van een sporthorloge

Een sporthorloge draag je niet alleen tijdens het sporten, maar gedurende de hele dag en soms zelfs ’s nachts als je ook je slaapritme in de gaten wilt houden. Een sporthorloge voor dames is met name handig voor vrouwen omdat zij graag multitasken. Zeker als ze een baan met een gezin met kinderen combineren is het erg handig om een horloge te hebben als aanvulling op je mobiele telefoon.

#Workouts plannen en resultaten bijhouden

Beginnende en gevorderde sporters kunnen via een sportwatch hun workouts plannen en monitoren. Vaak kan je aangeven welke activiteit je wilt doet, bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, yoga, fietsen, enz. Alle prestaties en gegevens worden opgeslagen en kunnen geraadpleegd worden via een app op je mobiele telefoon. Zo kan je prima je vooruitgang in de gaten houden. Je krijgt zo, afhankelijk van de activiteit, inzicht in de tijd, snelheid, afstand, het aantal verbrande calorieën.

#Muziek luisteren tijdens het sporten

Luisteren naar muziek, een podcast of een luisterboek maakt het sporten leuker en dat is belangrijk. Dat luisteren gaat prima via je sporthorloge op je oortjes. Je kan via je horloge ook nummers overslaan of nog eens afspelen. Daarnaast zijn er ook sporthorloges met een groter geheugen waarbij je je favoriete muziek kan opslaan op je horloge. Je hoeft dan niet je mobiele telefoon bij je te dragen tijdens het sporten.

#Hartslag en meer lichaamsfuncties

De nieuwste sporthorloges kunnen steeds meer lichaamsfuncties meten. Het overgrote deel van de horloges meet je hartslag en de saturatie (het zuurstofgehalte van je bloed) al. De wat nieuwere en duurdere merken kunnen soms ook je bloeddruk meten en hartfilmpjes maken. In combinatie met een speciale patch kunnen bepaalde nieuwe smartwatches nu ook je bloedsuikergehalte meten.

#Stappenteller

Enig idee hoeveel je beweegt op een dag of hoe ver je loopt? Te lang en te veel zitten is namelijk niet goed voor je. Naast het meten van verschillende lichaamsfuncties houden sporthorloges ook bij hoeveel stappen je zet per dag. Dat is niet alleen goed om te weten, het motiveert je ook nog eens om extra stappen te maken. Vaak kan je een dagdoel instellen zodat je goed kan bijhouden hoeveel stappen je nog moet maken. Sommige watches geven je bovendien een seintje als je te lang zit.

#Berichten ontvangen

Als je bezig bent met sporten of met een andere activiteit is het niet handig als je telkens op je mobiele telefoon moet kijken of er berichten zijn. Vaak kan je appjes, berichtjes en telefoontjes die binnenkomen ook op je sporthorloge zien. En dat allemaal zonder dat je je mobiele telefoon erbij hoeft te pakken. 

Sporthorloges duur?

Toen ze net op de markt kwamen waren de smartwatches en sporthorloges vrij duur. In de afgelopen jaren is het aanbod gegroeid en zijn de prijzen gedaald. Door te kiezen voor sporthorloges van minder bekende merken betaal je aanzienlijk minder.